Inspiration til vegetarisk og vegansk pålæg – super nem frokost helt uden kød.
Uanset om man er på udkig efter et lækker frokostbord hjemme, eller skal have madpakke med i skole eller arbejde, så har jeg samlet mine bedste frokostretter til en plantebaseret frokost – helt uden kød. For selvom at man kan få mange lækre kødfri udgaver i supermarkedet, så er det nogengange skønt at få noget sundt, hjemmelavet og nærende til frokost, som man selv har lavet. Her er der opskrifter både til børn og voksne.
Pålægget kan både serveres som en luksus vegansk smørrebrød eller hvis du bare skal lave en hurtig frokostanretning. For heldigvis behøver rugbrødsmadder og anretninger ikke være kedelige – uanset om man er veganer, vegetar eller spise kød eller fisk. Jeg har blandet alt lige fra fredsfisk, cremede pålægssalater, kødfri frikadeller, postej og andet tilbehør. Opskrifterne kan både serveres som vegansk eller vegetarisk pålæg.
Svampepostej
Skøn og nem opskrift på cremet vegansk svampepostej! En postej helt uden kød lavet med svampe, hvidløg og valnødder. Server den på brød, sammen med rødbeder eller cornichoner, eller alt, hvad man ellers ville servere til traditionel leverpostej.
Vegansk italiensk salat
Nem og lækker italiensk salat i en vegansk version. Lavet med ærter, gulerødder og frisk purløg. Perfekt sammen med vegansk pålæg som veggie pålæg, der ligner lidt skinke eller hamburgerryg.
Fredsfisk – Vegansk fiskefilet
Sprøde fredsfisk er en vegetarisk og vegansk udgave af fiskefilet. Lavet med ovnbagte pastinakker i stedet for fisk. Men ellers paneret helt som en klassisk fiskefilet. Serveret på rugbrød med citron og hjemmelavet remoulade.
Vegansk Remoulade
Nem, hjemmelavet vegansk remoulade. Så skøn og smager fuldstændig som traditionel remoulade lavet med med cornichoner, gulerødder og kapers. Server den til alt det, som du vil spise traditionel remoulade sammen med.
Vegansk Mayonnaise
Super nem vegansk mayonnaise – klar på kun 5 minutter. En opskrift som er skridsikker og kan laves af alle. Og så er det ikke en opskrift, hvor man skal hælde olie i en tynd stråle.
Vegansk hønsesalat
Hønsesalat er nok en af mine favoritter! Denne er lavet med hvide asparges, svampe og stegt tofu i stedet for kylling/høns. Smager skønt på ristet rugbrød, toasts eller i en sandwich, og gerne sammen med purløg og tomater.
Linsepostej
Super cremet og lækker linsepostej. Kan laves både med linser fra dåse eller linser, som man koger selv. Den smager super skønt og er nem at lave. Kan serveres med syltede agurker, friske agurker, asier, rødbede eller hvad man ellers ville servere postej med.
Kartoffelmadder
Super simple og lækre kartoffelmadder. Jeg elsker en klassisk kartoffelmad. Og med vegansk mayo i køleskabet, så bliver det ikke nemmere, at lave den klassiske mad til en vegansk udgave. Serveret med purløg og syltede rødløg.
Karrysalat
Hjemmelavet karrysalat er bare super lækkert og kan spises både til vegansk, vegetarisk eller frokost med kød og sild. Denne er lavet med cornichoner, æble og alt det andet lækre, der gør en karrysalat gul og flot.
Linsefrikadeller
Frikadeller med grøntsager, linser eller kikærter smager bare skønt. Og de kan sagtens serveres oven på en rugbrødsmad med remoulade og ristede løg. De her er både oplagte til frokostbordet men også sammen med kold kartoffelsalat.
Broccolifrikadeller
De frikadeller er lavet med sunde og grønne blomkål. En anderledes frikadelle opskrift (lavet uden æg), og passer perfekt til det veganske frokostbord. Ellers kan du også skære dellerne i tynde skiver og servere som en slags frikadelle-pålæg.
Vegansk tunsalat – Kikærtesalat
Denne opskrift på “vegansk tunsalat” er en pålægssalat lavet med kikærter. For alt efter hvor fint/groft kikærterne hakkes, jo mere giver det konsistens af revet tun. Vend sammen med rødløg, mayo, majs, kapers, og purløg i en cremet vegansk pålægssalat.
Nøddepostej
Min opskrift på nøddepostej lavede jeg til et vegansk julefrokostbord, men heldigvis kan den serveres hele året! Den er fyldt med nødder og grøntsager, og så mætter den utrolig godt! Kan både spises på rugbrød eller sammen med salater og tilbehør.
Svampetoast med avocadocreme
Denne luksus svampetoast med sund avocado creme er bare skøn og lækker. Generelt er jeg ret vild med varme toasts stegt på panden.. Og denne med svampe er bare en fin og anderledes måde, at servere en “åben” toast på.
Romesco pesto
Spansk romesco pesto er en klassiker, og kan bruges på ristet brød at smøre i en sandwich. De her sandwich spread er ret populære og heldigvis nemme at blende sammen. Lavet med stegte røde peberfrugter, soltørrede tomater og hvidløg.
Syltede rødløg – som tilbehør
Hjemmelavede syltede rødløg er så nemme at lave, og smager helt fantastisk sammen med pålæg på frokostbordet. Fx sammen med kartoffelmadder, frikadeller eller i pitabrød og wraps. Opskriften er lavet kun med 4 ingredienser.
Avocado mad på 10 min.
Cremet og lækker avocado pålægssalat med tern af avocado, tomater og lidt citron. Også kaldet en klassisk avocado mad. Kan også serveres sammen med frikadeller eller ovenpå andet pålæg. Og smager også skønt i wraps, sandwiches eller som tilbehør i pitabrød.
Hvis du vil have mere inspiration til frikadeller og lignende, så har jeg samlet alle mine bedste frikadelle opskrifter nedenfor. Oplagte på både nybagt rugbrød med små syltede cornichoner eller sammen med rødkålssalat i en god rugbrødssandwich.
Både veganske og vegetar frikadeller kan nemlig nemt varieres med forskellige slags revet grøntsager, krydderurter og krydderier.
Jeg håber, at du blev inspireret til plantebaseret pålæg her i samlingen. Hvis du alligevel er på udkig i supermarkederne, så ved jeg at både Netto, Rema 1000, Irma og de store kæder, har en masse godt udvalg. Ellers så har nemlig.com også fåret en masse lækre veganske specialiteter på hylderne.
Pingback: Kartoffelmad – Opskrift på overdådige kartoffelmadder
Pingback: Vegansk tunsalat - Min BEDSTE opskrift på kikærtesalat på 10 min.
Pingback: Hvad er vegansk mad? – Nem vegansk mad og opskrifter
Pingback: Linsepostej – Opskrift på nem vegansk linsepostej på 15 min.
Pingback: Rød hummus – Opskrift på hummus med peberfrugt på 30 min.
Al mad er super!
Smukt fotograferet og gode opskrifter!
Dejligt med alle dine kommentarer og gode råd!
Eneste minus er alle de forb——— reklamer!
Jeg er ikke hverken veganer eller vegetar, men det tror jeg så SNART at jeg bliver!
Jeg havde aldrig hørt om dig, før jeg tilfældigvis så vegansk bagedyst! Godt jeg gjorde det!
Mange hilsner
“Mormor” på 71
Hej Lis
Tak for din søde kommentar – og dejligt du kan lide opskrifterne!
Ja – reklamerne kan desværre godt være træls, men de gør det muligt for mig, at kunne drive hjemmesiden og lave 100% “gratis opskrifter” til alle jer! 😊
Dejligt du følger med her på siden i mit lille grønne univers! 😍 Jeg håber, at du får glæde af opskrifterne.
Bedste hilsner herfra!