fbpx

Nøddepostej

Super lækker vegansk nøddepostej. En opskrift lavet med hasselnødder, valnødder, svampe, porre, bulgur, hvidløg og krydderier.

En vegansk postej til frokostbordet eller som tilbehør til hovedretter.

vegansk nøddepostej til vegansk frokost eller aftensmad

Det er faktisk ikke altid, at jeg har været vild med nøddepostej. Før i tiden syntes jeg nemlig ofte, at postejen blev for tøj og knasende. Men i denne opskrift har jeg virkelig gjort mig umage for smagen og konsistensen!

Nøddepostejen er nemlig fuld af smag fra stegte porre, svampe, hvidløg, bulgur, rosmarin, timian og spidskommen. Og så selvfølgelig en masse lækre nødder. Den er et super godt vegetarisk eller vegansk alternativ til fx leverpostej, kødpålæg eller den kan serveres som tilbehør til salater og andet aftensmad.

Hvilke nødder skal jeg bruge?
I en nøddepostej kan næsten alle nødder bruges. Jeg brugte hasselnødder og valnødder. Men du kan sagtens bruge cashewnødder, mandler, pekannødder, paranødder – eller lave et mix med forskellige slags. Alle nødder kan bruges, det er alt efter smag og behag.

Er det svært at lave nøddepostej?
Nej, slet ikke. Der er dog lidt arbejdstid og ventetid da nøddepostejen gerne skal have ca. 45 min. i ovnen. Så alt i alt kan den laves på en times tid. Se billederne nedenfor, hvor jeg har forsøgt at vise processen nem og overskuelig!

Nøddepostej.

Antal: 3-4 personer
Forberedelse: 15 min. Tilberedning: 45 min.

Min bedste opskrift på nøddepostej med svampe, bulgur, porre, hvidløg og krydderier. Med hasselnødder og valnødder. Nemt vegansk alternativ.

Ingredienser:

  • 100g. bulgur eller brune ris
  • 4 spsk. hørfrø + 10 spsk. vand
  • 200g. brune svampe
  • 200g. porre (ca. 1 porre)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. rosmarin, tørret
  • 1 tsk. timian, tørret
  • 1 tsk. spidskommen
  • 200g. nødder (fx hasselnødder og valnødder)
  • 1 dl. fløde, vegansk
  • Salt og peber

Sådan gør du:

1

Forvarm ovnen til 180°C varmluft.

2

Skyl bulgur (eller ris) grundigt og kog sammen med vand i 8-10 min.

3

I en lille skål blandes hørfrø med vand. Sæt til side og steg grøntsagerne imens (hørfrø får nøddepostejen til at hænge bedre sammen, og er et super godt alternativ til æg).

4

Skyl og skær svampe, porre og hvidløg i små tern. Hæld dem på en pande med lidt olie og steg i et par minutter. Tilsæt herefter tørret timian, rosmarin, spidskommen og lad krydderierne stege med.

5

Hæld nødderne i en minihakker og hak dem fint (men gerne så der stadig er lidt halve stykker indimellem). Du kan også finthakke dem med en kniv i stedet for. Hæld nødderne med op på panden. Tilsæt fløde og drys godt med salt og peber.

6

Smør et ovnfast fad med lidt plantesmør eller olie. Bland hørfrø-blandingen godt med de andre ingredienser på panden. Hæld nu hele nøddepostejen ned i fadet, mens du presser farsen godt ned i siderne. Drys med ekstra salt og friskværnet peber på toppen.

7

Sæt fadet i ovnen og bag i 40-45 min. Hold øje undervejs. Toppen skal være gylden og sprød – men saftig indeni. Lad fadet køle af inden servering.

Sådan laves postejen:

Her ses næsten alle ingredienserne, som du skal bruge  ↓

Hjemmelavet postej til vegansk mad

Her svitses grøntsagerne på panden sammen med rosmarin, timian og spidskommen. Lad dem stege godt igennem og kom derefter bulgur og nødder med op på panden. Bland det hele godt sammen  ↓

Svamp, porre og bulgur steges til postej

Hæld nødderne i en minihakker og hak dem fint (men gerne så de har lidt “bid” og der er lidt halve stykker indimellem).  ↓

hak nødderne fint i minihakker

Hæld blandingen i et smurt ovnfast fad – og bag i ovnen 40-45 min.  ↓

nøddepaté med hasselnødder klar til ovnen

I forhold til nødderne.. Så husk, at du kan bruge hvilke som helst nødder. Jeg brugte som nævnt en blanding af 200g. hasselnødder og valnødder. Du kan også nøjes med 100g. eller 150g. og så tilføje lidt ekstra grøntsager. Det giver et mere svampet resultat, jo færre nødder man bruger.

Nedenfor ses det færdige resultat efter 40-45 min. i ovnen  ↓ En super lækker ret både hvis du er vegetar, veganer eller bare ønsker at spise kødfrit engang imellem. Her kan alle være med, og du kan nemt selv tilsætte dine egne favorit grøntsager eller krydderier.

Postej med nødder til vegansk frokost

Vegansk nøddepostej med svampe og bulgur.

Jeg synes at bulgur i retten er super lækkert, men mange bruger i stedet brune ris i deres nøddepostej. Jeg synes personligt, at bulgur fungerer bedre, da de er mindre, de giver en bedre konsistens – og så er farven god sammen med resten af ingredienserne.

Brune ris (og ris generelt), kan godt dominere lidt for meget – og give en tydelig smag og konsistens af ris. Så derfor udelader jeg ris, da jeg hellere ønsker en smag af nødder og grøntsager. Men begge dele fungerer fint!

vegansk nøddepostej til vegansk frokost eller aftensmad

Hvad spiser man til nøddepostejen?

Uanset om det er nøddepostej eller nøddepaté, så kan du spise begge med samme tilbehør, som med traditionel postej. Du kan servere dem til frokostbordet eller til juleaften som tilbehør til julemaden (eller som en vegansk erstatning for kød). Postejen er nemlig også utrolig lækker sammen med kartofler, sovs, rødkål eller grønkålssalat.

Jeg serverede min nøddepostej til frokost, sammen med syrlige syltede agurker. Et fantastisk vegansk alternativ til traditionel leverpostej. Og så er den jo fuld af mæthed, proteiner, vitaminer og en masse af det gode fedt fra nødderne.

nøddepostej til frokost bord vegansk opskrift

Nøddepostej til frokostbordet.

Jeg synes, at postejen er oplagt til frokostbordet. Både til en julefrokost, en påskefrokost – eller en hverdagsfrokost derhjemme. Pynt nøddepostejen med syltede agurker, de giver en fint frisk og syrlig smag sammen med postejen, og drys godt med salt og friskkværnet peber.

nøddepate og postej til frokost sammen med rugbrød

Hvor længe kan postejen holde sig?
Pak den godt ind i køleskabet, og den kan holde sig fint op til 5-6 dage. Du kan også gemme resterne og blande sammen i andre opskrifter fx til en omgang vegansk farsbrød, du kan rulle dem til veganske kødboller eller bruge dem som fyld i pitabrød.

Jeg håber, at du kunne bruge opskriften! Husk at du også kan gemme alle mine opskrifter her på Pinterest under @micadeli.

Fik du prøvet opskriften? Giv stjerner her ↓

4.2/5 (5 Reviews)

10 thoughts on “Nøddepostej”

  1. Pingback: Svampepostej – Opskrift på vegansk postej med svampe på 25 min.

  2. Pingback: Vegansk julefrokost – Opskrifter til vegetar eller vegansk frokost her

  3. Pingback: Julesalat – Opskrift på frisk salat til julen med grønkål og appelsin

  4. Pingback: Hvad er vegansk mad? – Nem vegansk mad og opskrifter

    1. micadeli_dk

      Hej Pernille,
      Det tror jeg sagtens, at du kan!
      Lad mig endelig høre hvordan det blev 😉
      Bedste hilsner

  5. Pingback: Vegansk pålæg – Mine bedste opskrifter til pålæg uden kød

  6. Pingback: Syltede rødløg – Nem opskrift på lynsyltede rødløg under 10 min.

  7. Jeg faldt netop Iver denne tråd fordi jeg lavede din lækre postej til juleaften i går. Og jeg lavede den netop med quinoa, det smagte virkelig godt. Det gør, efter min smag, postejen endnu bedre, hvis man dobler på krydderierne. I dag blev resterne stegt på panden som tilbehør til biksemad.
    God jul😊

    1. Hej Helle
      Sikke en god idé med quinoa (og heller ikke en dårlig idé at fordoble mængden af krydderier).
      Det må jeg prøve næste gang – tusinde tak for at dele, det gør nemlig at opskriften kan blive endnu bedre.
      Bedste hilsner og rigtig glædelig jul herfra 😍

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top