Denne opskrift på vegansk farsbrød med grøntsager og linser er en super skøn kødfri udgave af klassisk farsbrød med svinekød.
Serveret med ovnbagte kartofler og hjemmelavet whisky sauce.
Jeg har længe gerne ville lave en opskrift på farsbrød uden kød! En lækker kød-lignende plantesteg, som var fyldt med grøntsager og linser – og som var et godt alternativ både hvis du er veganer, vegetar eller bare ønsker en kødfri middag en gang imellem. Og det blev altså til denne udgave af vegansk farsbrød fyldt med grøntsager og linser. Perfekt til aftensmad i weekenden, hvis der kommer gæster, til højtider eller andre aftener, hvor der er ekstra tid til hyggelig simremad.
Opskriften er lavet med svampe, gulerødder, rød peberfrugt, aubergine, løg, hvidløg krydderier og brune linser. Herudover, så er der tilsat hørfrø til opskriften, som er et super godt vegansk bindemiddel (i stedet for æg), der er med til at holde farsbrødet godt sammen. ➝ Læs meget mere om hørfrø-æg her.
Vigtigt: Jeg vil anbefale at gå i gang med at lave farsbrødet mindst 2 timer inden servering. Det skal nemlig have 1 time + 10-15 min. i ovnen, før det er helt færdigbagt.
Vegansk farsbrød.
Skøn aftensmad opskrift på vegansk farsbrød i ovn. Uden kød, fyldt med grøntsager og linser. Serveret med kartofler og whisky sauce.
Ingredienser:
- Farsbrød:
- 240g. linser, kogte (svarer til 1 dåse)
- 2 spsk. hørfrø + 7 spsk. vand
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 1-2 gulerødder (ca. 100g.)
- 1 rød peberfrugt
- 200g. brune svampe
- 1/2 aubergine (ca. 200g.)
- 2 tsk. paprika
- 2 tsk. spidskommen
- 1/2 tsk. chili (kan udelades)
- Salt og peber
- 2 spsk. koncentreret tomatpuré (ca. 70g.)
- 1/2 dl. rødvin
- 3 dl. havregryn eller mel
- Kartofler:
- 1 kg. kartofler
- 3 spsk. olivenolie
- Salt og peber
- Frisk timian
- Whisky sauce:
- 100g. plantesmør
- 2 spsk. tomatpuré (70g.)
- 1/2 dl. whisky
- 2,5 dl. sojafløde (vegansk fløde)
- 2 spsk. balsamico eddike
- 1 spsk. ketchup
- 1,5 tsk. rosmarin (tørret eller frisk)
- 1 tsk. sukker
- Salt og peber
Sådan gør du:
Farsbrød: Kog linserne i en gryde efter pakkens anvisninger (hvis ikke de er kogt forinden). Bland hørfrø med vand i en lille skål og sæt til side.
Forvarm ovnen på 175°C varmluft.
Skyl og hak gulerødder, løg, hvidløg, rød peberfrugt, svampe og aubergine. Hak det gerne så fint som muligt.
Hæld lidt olie på en pande og steg løg og hvidløg indtil bløde. Tilsæt finthakkede gulerødder, peberfrugt, svampe og aubergine. Tilsæt paprika, spidskommen, evt. chili og drys godt med salt og peber. Rør rundt og lad simre 3-4 min. til grøntsagerne har fået farve.
Tilsæt tomatpuré og 1/2 dl. rødvin og lad simre 3-4 min mere.
I en blender eller minihakker blandes de lune grøntsagerne fra panden med de kogte linser, havregryn og hørfrø-blandingen. Bland det groft sammen, så farsen ikke er helt blendet, men stadig har struktur (du kan også bruge en stavblender). Farsen skal være klistret men fast, så tilsæt evt. flere havregryn eller mel hvis nødvendigt.
Læg et stykke bagepapir i en rugbrødsform og fordel farsen jævnt over det hele. Sæt formen ind i ovnen og bag i 1 time + 10-15 min. Det varierer lidt efter ovntype, hvor længe farsbrødet skal have, så hold øje undervejs. Prik evt. med en gaffel undervejs, så kan du mærke hvor fast farsen er blevet i midten. Farsbrødet skal have samme skorpe som et mørkt rugbrød.
Kartofler: Ca. 45 min. inden servering skylles kartoflerne og fordeles i et ovnfast fad vendt sammen med olie. Drys godt med salt, peber og evt. timian. Sæt fadet ind i ovnen sammen med farsbrødet og lad kartoflerne stege med indtil farsbrødet er færdigt.
Whisky sauce: Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt tomatpuré og lad boble med på lav/middel varme (må ikke koge). Tilsæt whisky, sojafløde, balsamico eddike, ketchup, tørret knust rosmarin, salt og peber. Rør stille og roligt, og lad simre i 5 min. Smag til med sukker eller ketchup.
Sådan laver du vegansk farsbrød ↓
Vær at vide inden du går i gang:
- Sørg for at farsen er rimelig fast i det, inden du kommer det i brødformen (det er ret afgørende for resultatet). Tilsæt evt. mere mel eller havregryn hvis nødvendigt.
- Lad farsbrødet bage i mindst 1 time + 10-15 min. Her skal man være lidt tålmodig, da brødet ellers vil være for blød og falde sammen, hvis du tager den ud før tid. Prik evt. med en gaffel.
- Farsbrødet skal have nogenlunde samme skorpe som et mørkt rugbrød.
- Lad helst farsbrødet køle af i formen (gerne 20-30 min. inden servering). Undgå at røre for meget ved det, da det lige skal sætte sig. Ellers kan det godt falde sammen, hvis det er stadig er varmt.
1. Her er grøntsagerne + krydderierne, du skal bruge til stegning. Hak dem alle fint og gør dem klar til stegning ↓
2. Steg grøntsagerne på panden sammen med krydderier, tomatpuré og rødvin.
3. Hæld nu de stegte grøntsager, kogte linser, havregryn og hørfrø-blandingen i en blender eller minihakker.
4. Blend det meget kort til du har en fast konsistens. Rør evt. lidt mere mel eller havregryn i farsen, hvis den er for våd ↓
5. Fordel farsen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir. Farsen skal være tyk, fast og sammenhængende ↓
Farsbrød med ovnbagte kartofler og sauce.
Jeg serverede mit veganske farsbrød med ovnbagte kartofler vendt i olivenolie, salt, peber og lidt timian. De fik ret lang tid i ovnen ca. 40-45 min. Og de blev helt sprøde på overfladen og bløde/luftige indeni.
Men du kan sagtens servere farsbrødet med andre ovnbagte grøntsager, rodfrugter, en kold kartoffelsalat, brunede kartofler eller en let grøn salat.
Hvor længe kan farsbrødet holde?
Det er klart bedst samme dag, da skorpen stadig er helt sprød og på den måde giver farsbrødet bid og kant. Men hvis du opbevarer det i en lufttæt beholder eller pakker det godt ind, så kan det holde sig op til 6-7 dage.
Varm gerne resterne af farsbrødet i ovnen, så sikrer du den sprøde skorpe.
Hjemmelavet vegansk whisky sauce ↓
Jeg serverede farsbrødet med de ovnbagte kartofler og en hjemmelavet lun whisky sauce. En rigtig luksus middag. Saucen fuldender retten på en lækker måde, og gør den virkelig velegnet til en weekend med middag til gæster – eller til højtider hele efteråret og vinteren.
Du kan selvfølgelig sagtens servere med andre saucer, hjemmelavede dressinger eller helt udelade den del og spise farsbrødet, som det er.
Farsbrød med grøntsager og linser.
Det kan være svært at gætte, at der er SÅ mange grøntsager i det her farsbrød, hvis man ikke lige ved det! Når man finthakker grøntsagerne og steger dem på panden, så får de nemlig en fin brunlige farve, som får dem til at “forsvinde lidt” i farsbrødet og bliver lidt kød-agtigt. Og det er jo oplagt til fx børn (eller veganske skeptikere).
Jeg synes i hvert fald selv, at opskriften her er et super godt alternativ til klassisk farsbrød med svinekød eller oksekød. Og det er uanset om du spiser vegansk, vegetarisk eller spiser kød. Her kan alle være med.
Andre hyggelige retter til weekender og højtider:
- Svampesuppe med ris – en skøn opskrift til både efterår og vinter
- Linselasagne – vegansk opskrift med linser og grøntsager
- Risret med sorte bønner – god til både hverdag og weekend
- Vegansk chili son carne – skøn mexikansk ret
- Klassisk spaghetti bolognese – vegansk version med linser
Næste udgave må klart blive indbagt farsbrød. Hvis nogen af jer har afprøvet det eller har gode erfaringer, så skriv endelig en kommentar nedenfor!
Jeg håber, at du kan bruge opskriften! Husk, at du også kan følge mine opskrifter under @micadeli_ på Pinterest eller Instagram.
Pingback: Spidskålssalat med mormordressing – Sund salat opskrift med bulgur
Pingback: Nøddepostej – Opskrift på vegansk nøddestej med svampe og bulgur
Pingback: Vegansk brun sovs – Nem opskrift på brun sauce klar på 10 min.
Pingback: Veganske brunede kartofler – Opskrift på brune kartofler med plantesmør
Pingback: Vegansk julemad – De bedste opskrifter til vegansk julemiddag
Hejsa,
Kan man lave farsbrød dejen i forvejen og så bare have den “rå” version i køleskabet? Så man kan lave dejen om formiddagen og så bage om aftenen?
Hej Linsa,
Ja det kan du sagtens! Læg gerne et klæde over det, og sæt på køl indtil da. Så burde du sagtens kunne bage det om aftenen eller dagen efter.
Bedste hilsner
Kan rødvinen erstattes af noget andet alkoholfrit? Jeg ved man kan få alkoholfri vin, men vil helst ikke have bogen slags vin i. 🙂
Hej Anne Mette,
Ja du kan sagtens erstatte med 1/2 dl. flydende grøntsagsbouillon – alternativt vand, hvis du vil have en mild smag. 😉
Bedste hilsner
Hej kan man erstatte hørfrø med noget andet?
Hej Anne,
Hvis du vil lave et vegetarisk farsbrød, så kan du selvfølgelig bruge 1-2 æg i stedet for. Men jeg vil klart anbefale hørfrø, da det er det bedste bindemiddel at arbejde med, hvis du vil lave et vegansk farsbrød. Mange bruger også loppefrøskaller, men det har jeg dog ikke testet endnu 😉
Bedste hilsner!
Pingback: Morsbrød – Opskrift på indbagt linsesteg til vegansk julemad
Hvad type linser bruger du, røde eller grønne? 🙂
Hej Kamilla,
Her har jeg brugt grønne linser fra dåse! Men du kan sagtens bruge røde linser også, som du koger selv.
Og hvis du vil have inspiration til lignende, så har jeg også en opskrift på indbagt linsesteg til julen her.
Bedste hilsner 🌟
Hej Michala
Hvor lang tid skal hørfrøene stå i blød?
Jeg kan se at andre sites anbefaler varmt eller kogende vand, og at lade det stå natten over, men det er ikke til en lignende opskrift ..
Hej Lars,
Bare indtil at resten af grøntsagerne er stegte og lavet. Så de skal nok trække i 15-20 min. Mindre kan også gøre det – og de kan også stå længere endda. Bare put lidt ekstra vand i, hvis hørfrø-blandingen har suget for meget vand.
Og nej – du behøver ikke varmt eller kogende vand. Hørfrø-blandingen fungerer som et bindemiddel og virker allerede fint til brug, efter de har stået og trukket i 10-15 min. 😉
Spørg endelig hvis det er!
Rigtig glædelig jul! 🎄
Bedste hilsner
Der blev julemaden reddet; tak for brandhurtigt svar Michala (o:
Selvfølgelig! Godt at julemaden blev reddet! 😉
Bedste hilsner!
Skal auberginen skrælles?
På forhånd tak.
Vh Christine
Nej, det plejer jeg ikke. Aubergine-skrællen er lækker at have med 😉
Håber det smager! Bedste hilsner