fbpx

Linsebolognese på 30 min.

Her er min nemmeste og skønneste opskrift på vegansk bolognese. En vegansk “kødsovs” med linser, tomater og svampe.

Serveret som spaghetti bolognese med frisk timian. Nem aftensmad klar på 30 min.

vegansk bolognese med kødsovs af linser

Jeg vil mene, at svampe og tomater bør være en fast del af ingredienserne til en linsebolognese! Svampe giver smag af umami, og giver virkelig din bolognese en god konsistens sammen med linserne.

Andre grøntsager du også kan komme i:

 • Soltørrede tomater – Hak dem fint, og det giver en lækker smag og kød-lignende konsistens i “kødsovsen”.
 • Revet gulerod – Også oplagt at komme i og giver en god fylde
 • Små tern af squash eller aubergine – Finthakket i små tern
 • Selleri – Giver en syrlig og knastende smag. Skær dem i små stykker, det er en super nem måde at “gemme” den sunde grøntsag i retten.

Jeg lavede min veganske bolognese forholdsvis simpel uden alt for mange ingredienser – så den er så nem som muligt. Men du kan sagtens tilsætte flere grøntsager og andre krydderier! Jeg lavede også opskriften med 1 dl. rødvin, som giver den dybeste og lækreste smag, så det vil jeg virkelig anbefale!

Tip: “Kødsovsen” kan sagtens laves i dobbelt portion – og kan også sagtens fryses ned.

Vegansk bolognese

Antal: 3-4 personer
Forberedelse: 10 min. Tilberedning: 20 min.

Opskrift på NEM vegansk bolognese - klar på 30 min. En vegansk spaghetti bolognese opskrift med kødsovs af linser og svampe.

Ingredienser:

 • 1 stort løg
 • 3 fed hvidløg
 • 200g. brune svampe
 • 240g. kogte linser, (svarer til 1 dåse)
 • 2 tsk. paprika
 • 2 tsk. spidskommen
 • 1/2 tsk. chili (kan udelades)
 • 70g. tomatpuré, 2 spsk.
 • 400 ml. hakkede tomater, 2 dåser
 • 1 dl. rødvin
 • 1 grøntsagsbouillon + 1 dl. vand
 • Salt og peber
 • Olie til stegning
 • Til servering:
 • Spaghetti og frisk timian

Sådan gør du:

1

Hæld lidt olie i en stor pande, og tilsæt finthakkede løg og hvidløg.

2

Skyl og hak de brune svampe fint – og hæld med i gryden. Skyl og hæld de færdigkogte linser i sammen med spidskommen, paprika og evt. chili (kan udelades). Lad simre et par minutter. (Her kan du også tilsætte fx finthakkede gulerødder, aubergine, selleri eller squash, hvis du vil have flere grøntsager i).

3

Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater, 1 dl. rødvin, grøntsagsbouillon og 1 dl. vand. Lad alle ingredienser simre godt og grundigt i 15-20 min. på lav/middel varme. Rør en gang imellem, men lad det ellers passe sig selv. Smag til med salt og peber.

4

Kog spaghetti og server sammen med den færdige bolognese, salt, peber og frisk timian.

Mit bedste tip til vegansk bolognese.

Hvad er en vegansk bolognese lavet af? Kort og godt, så kan den være lavet af mange forskellige ingredienser – det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Du kan lave den med mange forskellige grøntsager, med bælgfrugter som linser, kikærter, bønner osv – eller du kan den med vegetarisk eller vegansk “hakkekød”.

Jeg laver dog altid min veganske bolognese med grøntsager og linser! Jeg synes, at det giver den bedste smag og konsistens. Min trick til den bedste veganske bolognese, er, at du finthakker grøntsagerne. Det gør en kæmpe forskel for konsistensen! Hak dem så fint, som du kan. Det giver den bedste tekstur og kød-agtige fornemmelse. Og nu er det ikke fordi, at vegansk bolognese skal smage af kød – slet ikke! Men mange vil gerne have en fast og smagfuld konsistens i det, som de tygger i. Og her er det bare en godt tip at hakke grøntsagerne fint.

Her er alle ingredienserne kogt sammen til en lækker bolognese ↓

kødsovs uden kød med linser og svampe

Spaghetti bolognese med kødsovs af linser.

Jeg lavede min kødsovs af de her lækre grønne linser. Men her kan du sagtens bruge både røde eller grønne linser til din linsebolognese. Eller de lækre de her mørke beluga linser!

Du kan også hakke kogte kikærter og komme med op i retten. De giver også mæthed, god protein og smag!

Hvad kan jeg også bruge linsebolognese til?
En kødfri bolognese kan bruges i mange andre retter end den klassiske spaghetti kødsovs eller sammen med pasta. Du kan bruge den til linselasagne eller som en vegansk brændende kærlighed. Ellers kan du også bruge den til Shepherds pie eller som en vegansk gullash. Dagen efter jeg lavede opskriften, der vendte jeg resten af bolognesen sammen i et fad med blomkål og spinat og så i ovnen i 20-25 min. En super lækker (og anderledes) måde at få brugt resterne på!

nem vegetar pasta kødsovs uden kød til veganere og vegetarer

Forskellen på vegansk og vegetar bolognese?

Der er faktisk ikke den store forskel på en vegetarisk “kødsovs” og så en vegansk udgave. Begge er uden kød og højt sandsynligt lavet med grøntsager, linser, bønner eller andet.

I en vegetarisk bolognese kan der i få opskrifter være brugt lidt fløde og almindeligt smør. Men det er så også det.. Og så er det jo heldigt, at begge dele heldigvis nemt kan skiftes ud med vegansk fløde eller almindelig plantesmør.

vegansk bolognese med kødsovs af linser

Spaghettien, som jeg har brugt, er en vegansk båndpasta købt i et af de større supermarkeder, som havde denne lækre pasta lavet af vand og mel. Vælg selv om du vil servere din bolognese med en klassisk italiensk pasta eller spaghetti – eller en vegansk pasta version.

Server retten med et drys af timian, salt og peber.

vegansk spaghetti kødsovs med linser og tomatsovs

Mmm. Jeg laver selv denne bolognese flere gange om måneden. Og den er min absolut go-to, når det skal være nemt og lækkert. Især også hvis jeg har grøntsager i overskud – for stort set det hele kan bruges i sådan en gryderet.. Men den er også god, hvis jeg gerne vil lave mad til flere dage eller til frokost. Bolognese kan nemlig sagtens fryses ned.

Jeg håber, at du kunne bruge opskriften – eller få inspiration til en nem kødfri og vegansk aftensmad. Følg endelig med her på Pinterest og Instagram under @micadeli, hvor jeg dagligt også deler opskrifter og inspiration.

» Prøv også: Alle mine opskrifter på vegansk aftensmad under 30 min.

Giv opskriften på vegansk bolognese stjerner her ↓

3.2/5 (20 Reviews)

8 thoughts on “Linsebolognese på 30 min.”

 1. Pingback: Veganske kødboller – Opskrift på kødboller med sorte bønner

 2. Pingback: Vegansk kartoffelmos – Opskrift på nem cremet mos med kartofler

 3. Pingback: Vegansk farsbrød – Opskrift på farsbrød i ovn med grøntsager og linser

 4. Pingback: Bagt pasta – Vegansk pastaret med svampe, aftensmad på 30 min.

 5. Pingback: Veganske gryderetter – Mine BEDSTE opskrifter under 30 min.

 6. Pingback: Cowboytoast – Opskrift på moderne vegansk toast med "kødsovs"

 7. Hej

  Jeg har brug for en vegansk kogebog på Kinesisk
  eller kender du nogen som er veganre som er kineser som kan vejlede en kineser i at blive vehaner med opskrifter

  Hilsen
  Vegan

  1. micadeli_dk

   Hejsa,
   Nej desværre – jeg udgiver selv en kogebog her til marts, som jeg håber at du kan få glæde af!
   Dog er den desværre ikke på kinesisk.
   Bedste hilsner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top