Her får du min bedste opskrift på hjemmelavet hummus. En fløjlsblød, cremet, mellemøstlig, vegansk hummus opskrift til snacks og dip.
Fløjsblød opskrift klar på cirka 40 min.
Hemmeligheden til fløjsblød og cremet hummus:
Her er min opskrift på lækker og nem fløjlsblød hummus. En opskrift, som har krævet øvelse og som har taget mig laaang tid om at finde frem til. Jeg har nemlig desværre stået lidt for mange gange med en dåse kikærter, og lige gyldigt hvor længe jeg blendede, så blev det til en grov og klumpet hummus. Og det er altså lidt skuffende. For hvem vil ikke gerne kunne lave den der cremede hummus, som dem man får på de lækre mellemøstlige spisesteder?
Men efter en del mislykkede forsøg, så fandt jeg endelig hemmeligheden bag… Og jeg vil selvfølgelig dele alle mine bedste tips med jer her!
Vide: Se hvordan jeg laver hummus her ↓
Tips til den bedste hummus:
- Ekstra bløde kikærter: Trick #1 er, at koge dine kogte kikærter i ekstra 20 min. Det gælder uanset, om du bruger kogte kikærter fra dåse (som jeg gør) – eller har lagt dine rå kikærter i blød over natten. De skal altså være overkogte!
- Natron: Er med til at blødgøre kikærterne og løsne skallen på dem under kogning, hvilket gør, at du ikke behøver at fjerne skallerne, inden der blendes. Ifølge Bon Appetit, så gør det altså en verden til forskel. Og her kan jeg kun være enig!
- God tahin: Der er forskel på tahin. Og vælger du en billig og kedelig tahin, så har det altså betydning for smagen på din hummus. Gå gerne efter en lys tahin, så din hummus forbliver lys. (Har ikke selv prøvet det, men jeg har læst at tahin fra Etiopien, skulle være noget af det bedste)
- Iskoldt vand: Det virker til, at iskoldt vand er med til at give din tahin en lysere tekstur, og giver hele din hummus en mere cremet og blød konsistens!
- Citron + hvidløg: Frisk presset citronsaft blendet sammen med hvidløg, giver en frisk smag, uden at dit hvidløg får den hårde/rå smag.. Hvis du hellere vil lave din hummus uden hvidløg, så kan du sagtens undlade hvidløget og evt. erstatte med hvidløgspulver.
- Til sidst: En god olivenolie, salt og spidskommen.
Hummus opskrift.
Hjemmelavet hummus opskrift inkl. video. Få min hemmelighed til nem og cremet hummus til tapas, tilbehør eller snacks.
Ingredienser:
- 240g. kogte kikærter, svarer til 1 dåse
- 1/2 tsk. natron
- 1 citron, saften herfra
- 1 fed hvidløg, medium
- 1/2 tsk. salt
- 2 spsk. tahin
- 2-3 spsk. iskoldt vand
- 1/2 tsk. spidskommen
- 1 spsk. olivenolie
Sådan gør du:
Se evt. videoen længere oppe: Hæld vandet fra kikærterne (gem evt. vandet til en anden opskrift). Kom dem i en gryde sammen med natron, og tilføj vand så det netop dækker kikærterne. Kog dem i 20 min, indtil skallerne begynder at falde af og kikærterne er ekstra bløde. Hæld herefter vandet fra.
I en blender eller minihakker tilføjes presset citronsaft, hvidløg og salt. Blend det hurtigt sammen til hvidløget er finthakket.
Tilføj tahin og 2 spsk. iskoldt vand. Blend det sammen igen og skrab evt. siderne ned med en dejskraber.
Tilsæt spidskommen og de bløde kikærter, og blend med lidt pauser til din hummus er helt cremet. Tilsæt olivenolie undervejs.
Blend 1 minuts tid til din hummus er helt cremet, og tilsæt gerne 1-2 ekstra spiseske iskoldt vand eller lidt olivenolie, hvis du synes, den er for grov.
Smag din hummus til og tilsæt salt, peber eller spidskommen, hvis du synes, der mangler.
Anret den færdige fløjsbløde hummus i en skål med lidt olivenolie, paprika drys og sesamfrø på toppen. Kan opbevares i en lufttæt beholder op til 5-6 dage på køl.
Ingredienser til nem hummus ↓
Hvad er hummus lavet af? Min opskrift er lavet af over-kogte kikærter, lidt natron, hvidløg, tahin, olie, citron, salt og spidskommen. Og til sidst drysset med lidt ekstra olivenolie, paprika og lidt lyse sesamfrø.
Kikærter på dåse: For at gøre opskriften så nem som mulig, brugte jeg færdigkogte kikærter fra dåse. Men du kan både bruge kikærter fra dåse eller tørrede kikærter, der har stået i blød natten over og koges.
Hummus uden olie? Du kan sagtens undlade olie i opskriften. Dog kan det være svært at få den lige så blød og cremet. Tilsæt gerne 1-2 spsk. iskoldt vand som erstatning og blend godt, indtil at den er så blød og cremet som muligt.
Jeg laver snart en video, som kan vise jer, hvordan jeg altid laver opskriften. For hvis du vil have den helt cremede og lækre humus, så er der nogle små tips og tricks, der kan have en afgørende betydning for resultatet.
Hvis du er mere til den grove udgave, så kan du sagtens bruge samme opskrift, og så stoppe med at blende til du synes, den er perfekt.
Jo længere tid du blender, des mere cremet bliver den naturligvis.
Server gerne den færdige kikærte-dip i en skål, med lidt olivenolie, paprika drys, sesamfrø – og sprøde kiks eller andet lækkert til.
Den er også oplagt at servere til et tapasbord, til veganske små retter, som sunde snacks, til et ostebord – eller som tilbehør til falafler og andre mellemøstlige retter.
Variationer af hummus-dip med smag:
Min opskrift her er plain, men man kan laves i mange variationer, smage og farver!
- Rødbede – den flotte lilla rødbede kan blive til den fineste rødbedehummus
- Grøn-hummus – kan varieres med lækre krydderurter fx persillehummus, basilikum, dild eller Det giver humus’en en smuk farve.
- Peberfrugt – rød hummus med peberfrugt (fx en ovnbagt rød peberfrugt), giver din hummus en flot rød farve.
- Sund hummus – man kan også skjule grøntsager, så den bliver endnu sundere, fx kogt broccoli, blomkål eller spinat?
- Soltørrede tomater – en anden rød dip, som er super lækker med bløde soltørrede tomater
Nogle af jer har spurgt, om det er en vegansk opskrift. Og som de fleste måske ved, så ja, humus er jo i forvejen en vegansk. Hvilket mange skønne mellemøstlige retter er. Den er derfor oplagt i det veganske køkken og med andre retter som fx falafler, fladbrød, wraps, durums eller som dip til grøntsager eller tilbehør til salater, brød mm.
Jeg er fuldstændig ellevild med de mellemøstlige retter. Og jeg håber, at kunne lave endnu flere opskrifter indenfor den kategori. Spis den færdige humus i de her toast med grillet appelsin – opskrift her, de her hjemmelavede fladbrød, og ikke mindst de her nemme falafler.
Hvad plejer at servere jeres hjemmelavet hummus til? Er det til andre små retter, som tapas, forret eller som en færdiglavet dip til sandwich? I må meget gerne skrive nedenfor. Vil elske at høre om jeres erfaringer, da jeg planlægger lidt flere dips og mellemøstlige retter her de næste par måneder.
Pingback: Varm salat med gulerødder – Opskrift på lækker Efterårssalat
Pingback: Tofu Grillspyd – De lækreste spyd med tofu til vegansk grillaften
Pingback: Tabouleh salat - Opskrift på lækker og nem Couscoussalat
Pingback: Quinoa Bowl – Opskrift på vegansk sund salatskål og quinoabowl
Pingback: Rød hummus – Opskrift på hummus med peberfrugt på 30 min.
Pingback: Toast med pesto – Opskrift med hummus og bagte tomater
Pingback: Bruschetta med pesto, hummus og bagte tomater til snack og tapas
Hejsa 🙂 Tak for en god opskrift! Jeg har lige set din video og har et spørgsmål: du piller ikke skallerne af kikærterne efter de er kogt? Jeg gjorde det, men det tog jo en evighed, så håber man ikke behøves for stadig at få en cremet hummus.
Hej Amanda
Nej, det plejer jeg ikke at gøre. Jeg har godt set, at nogen gør det. Men jeg synes resultatet bliver næsten det samme.
Hvis du har en ok god blender / minihakker, så bør det ikke være nødvendigt at fjerne skallerne (det tager også laaaang tid).
Bedste hilsner! 🌸
Tak for svaret! Så gider jeg ikke pille skallerne af næste gang 😆 Det tager nemlig en krig. God dag ☺️