fbpx

Veganske vaniljekranse

Min BEDSTE opskrift på veganske vaniljekranse. En småkage uden æg og smør. Lavet med plantesmør og finthakkede mandler.

En nem og lækker julesmåkage opskrift. Kan laves på ca. 40 min.

hjemmelavet veganske vaniljekranse uden æg

Hvordan laver man veganske vaniljekranse?

Jeg har lavet en DEL vaniljekranse med min familie de sidste mange år. Helt traditionelle vaniljekranse med smør og æg… Så da jeg begyndte at udvikle opskriften til dem her, havde jeg altså ret høje forventninger til, hvordan de skulle smage.

Og efter et par mislykkede forsøg, fandt jeg frem til denne opskrift og kombination, som er den absolut bedste jeg har lavet! Efter min mening så smager de fuldstændig, som helt traditionelle vaniljekranse skal smage.

Jeg skiftede egentlig bare smørret ud med vegansk plantesmør. Jeg bruger den firkantede Smørblok fra Naturli’ (ikke sponsoreret), og det fungerede overraskende godt! Derudover så undlod jeg at bruge æg i dejen og kunne slet ikke smage forskel.

Tip: Dejen kan sagtens laves et par dage eller en uges tid i forvejen. Opbevar dejen på køl. Lad den helst ligge på køkkenbordet et par timer inden du skal bruge den.

Veganske vaniljekranse.

Antal: 28-30 styk.
Forberedelse: 30 min. Tilberedning: 10 min.

Opskrift på de bedste, sprøde veganske vaniljekranse uden æg til julen. Kan også laves uden vaniljestang. Lavet med sprøjtepose.

Ingredienser:

  • 200g. plantesmør, blødt
  • 100g. sukker
  • 5-6 tsk. vaniljesukker (eller 2 vaniljestænger)
  • 290g. mel
  • 50g. mandler (eller mandelsplitter)
  • Salt

Sådan gør du:

1

Hæld kogende vand over mandlerne i en skål, og lad dem ligge i 10 min så du kan smutte mandlerne og fjerne skallen. Hak mandlerne fint (eller brug færdiglavede mandelsplitter).

2

I en stor skål blandes sukker med vaniljesukker (eller korn fra vaniljestænger). Bland det godt sammen og tilsæt det bløde plantesmør hakket i tern. Ælt det godt sammen med hænderne og tilsæt melet lidt efter lidt (du kan også bruge en røremaskine). Hæld de hakkede mandelstykker med op i dejen og vend det godt sammen.

3

Forvarm ovnen på 180°C varmluft.

4

Kom dejen i en sprøjtepose med en stjerneformet tylle. På en bageplade beklædt med bagepapir presses dejen ud til runde vaniljekranse - her skal der kræfter til! Hvis dejen er for hård, så kan du også formen dejen med fingrene eller kun presse dejen igennem den stjerneformede tylle (uden sprøjteposen).

5

Bag vaniljekransene i ca. 10-11 min (afhængig af ovnen), eller til de er svagt gyldne i siderne og lysebrune i siderne. Lad dem køle helt af på en rist. Bag gerne kun 1 plade i ovnen af gangen (opskriften giver ca. 2 fyldte bageplader).

Tips til vaniljekranse i sprøjtepose.

Hvis du har en køkkenmaskine, som kan lave vaniljekranse, så vil jeg klart anbefale dig at bruge den! Så slipper du for at ligge kræfter i en sprøjtepose. MEN, jeg lavede de her vaniljekranse uden maskine, og det fungerer også helt fint!

Mine bedste tips:

  • Sprøjtepose: Køb gerne en meget tyk sprøjtepose enten i tyk plastik eller en stofsprøjtepose. Dejen kan være lidt hård at arbejde med, så her kræver det en tyk sprøjtepose af god kvalitet.
  • Hvilken stjernetylle? Som Mette Blomserberg foreslår, så er en stjernetylle på str. 10 oplagt til vaniljekranse. Jeg brugte selv en str. 13, da jeg ville have mine lidt tykkere – så det er smag og behag!
  • Er dejen for hård? Hvis dejen er for hård til at komme ud af sprøjteposen, så er mit bedste trick at bruge din stjernetylle. Pres dejen igennem din stjernetylle med fingrene. Det er et fint alternativ, hvis det andet ikke virker.
  • Brug fingrene: Hvis du ikke har hverken sprøjtepose eller tylle, så kan du også forme dejen rundt til vaniljekranse med fingere og lave dybe streger med en gaffel.
vaniljekranse i sprøjtepose

Vaniljekranse uden æg.

Udover at det er en opskrift på vaniljekranse uden æg (OG uden traditionelt smør), så er vaniljekransene faktisk også lavet uden vaniljestænger. De små runde traditionelle vaniljekranse, er nemlig ikke helt budget-venlige at lave, da vaniljekranse er ret dyre at købe ind til. Men i denne opskrift har jeg lavet dem med vaniljepulver, og resultatet både smagte og duftede ganske glimrende!

Og så er opskriften også lavet uden æg.. Det gør opskriften både nemmere og billigere!

vegansk jul med småkager og bagværk micadeli

Glutenfri eller sukkerfri vaniljekranse.

Jeg har ikke selv afprøvet opskrifter på vaniljekranse uden gluten eller sukker. Men jeg ved, at du sagtens kan erstatte almindeligt hvedemel med mandelmel. Du kan enten købe mandelmel (fås i de fleste supermarkeder), eller du kan lave det selv.

Hvis du vil lave vaniljekranse uden sukker, så kan du i stedet bruge Sukrin Melis (som er kaloriefrit og et 100% naturligt alternativ), eller Easis Perfect Fit, som også er en fin erstatning for sukker.

» Prøv også: Min veganske opskrift på sprøde brunkager

julesmåkager vegansk udgave micadeli

I stedet for vaniljesukker, så kan du også bruge vaniljepulver til opskriften. Her skal du bare brug en del mindre. Jeg brugte 5-6 tsk. vaniljesukker, men smag selv til og tilsæt alt efter smag og behov.

Opbevaring:
Læg vaniljekransene i en lufttæt beholder, et glas med låg eller i en krukke med låg. Her kan de holde sig i op til 2-3 måneder uden at blive bløde.

hjemmelavet veganske vaniljekranse uden æg

Vaniljekranse og andre veganske småkager til jul.

Hvis du gerne vil have mere inspiration til årets julebag, så har jeg samlet alle mine opskrifter på julesmåkager i ét samlet indlæg. Her finder du både veganske brunkager, pebernødder, biscotti og opskrifter på cookies.

» Se alle mine opskrifter på veganske julesmåkager her

veganske småkager opskrift på julesmåkager

Giv min opskrift på vaniljekranse stjerner her ↓

5/5 (2 Reviews)

5 thoughts on “Veganske vaniljekranse”

  1. Pingback: Veganske småkager – samling på alle julesmåkager

  2. Pingback: Veganske pebernødder – Nem pebernød opskrift med plantesmør

  3. Pingback: Biscotti – Nem opskrift på italienske biscottis uden æg på

  4. Pingback: Julekaffe – Vegansk juleopskrift på cafe latte med kanel på 10 min.

  5. Pingback: Påskesmåkager – Opskrift på søde småkager og påskeharer til påsken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top