Julen er lige om hjørnet og her er mit bud på en super lækker vegetar julesteg – en kødfri steg fyldt med svampe, nødder, tofu og med en dyb og lækker smag.
Opskriften er til alle, der ønsker en vegansk eller vegetarisk julesteg.
Er det muligt at lave en julesteg uden kød? Måske er det svært at komme i nærheden af en kopi af gris eller juleand. Men den her vegetariske julesteg er et ret godt alternativ til alle, der vil prøve noget nyt. Den er fyldt med svampe, tofu, valnødder og krydderier – og både dufter og smager skønt.
Der er mange af jer, som er begyndt at spørge mig om flere grønne opskrifter til julen og hvad man dog skal finde på. Derfor lavede jeg sidste år den her guide til grønne juleopskrifter, som mange af jer heldigvis flittigt bruger! For julen er jo ret meget fyldt med kød, må man sige. Og selvom det er skønt og smager mega dejligt, så er det nu også godt med lidt alternativer. 🎄
Min opskrift på steg kan både serveres som en vegetar og vegansk steg. Det gør ikke nogen forskel på ingredienser og fremgangsmåde, så derfor ville jeg gerne kalde den begge dele! Hvis du ønsker en glutenfri udgave, så kan de 5 spsk. hvedemel sagtens skiftes ud med boghvedemel, kikærtemel eller andre glutenfri varianter.
Tip: Den her grønne kødfri julesteg kan sagtens serveres sammen med både flæskesteg og and, og er god som et vegetarisk alternativ juleaften, til dem der ønsker det. Opskriften rækker fint til 8-10 personer, men kommer selvfølgelig an på hvor store skiver man skærer.
Vegetar julesteg.
Lækker kødfri opskrift på vegetar julesteg til en vegetarisk og vegansk jul. Fyldt med svampe, tofu og nødder til julemenuen.
Ingredienser:
- Steg:
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 200g. brune svampe
- 1 tsk. rosmarin
- 2 tsk. paprika
- 2 tsk. spidskommen
- 100g. valnødder
- 200g. tofu
- 2 spsk. sojasauce
- 2 spsk. tomatpuré
- Saft fra 1/3 citron
- 5 spsk. mel
- Salt og peber
- BBQ sauce:
- 2 dl. ketchup
- 2 spsk. brun farin
- 2 spsk. sojasauce
- 1 tsk. løgpulver
- 1/2 dl. olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk. sovsekulør
- Stegte løg:
- 1 løg
- Plantesmør til stegning
Sådan gør du:
Steg: Forvarm ovnen til 180°C varmluft.
Steg løg og hvidløg på en pande i lidt olie. Tilsæt finthakkede svampe, rosmarin, paprika, spidskommen og drys med salt og peber. Steg et par minutter indtil gyldne og bløde.
Hak valnødderne groft og rist dem på panden under lav/middel varme indtil gyldne. Kom dem herefter op i en foodprocessor eller minihakker så de finthakkes. Du kan også hakke dem fint med en kniv.
Hæld vandet fra tofuen og læg et stykke køkkenrulle eller viskestykke over og under tofuen. Pres godt ned så væsken presses ud, så tofuen er så tør som muligt. I en skål smuldres tofuen ud i bittesmå stykker.
I en stor minihakker tilsættes nu valnødder, tofu, de stegte svampe, sojasauce, tomatpuré og lidt citronsaft. Blend det kort sammen til du har en fast, men stadig grov konsistens.
Tilsæt nu mel til blandingen og bland det rundt med en ske. Farsen skal være ret fast og kun en anelse våd. Hvis du synes den mangler, til tilsæt gerne et par spiseske mel eller finthakkede valnødder ekstra. Form nu farsen med hænderne og læg den på en bageplade beklædt med bagepapir ca. 10 cm. lang og 8 cm. bred eller hvordan du ellers ønsker formen. (Tip – du kan også sætte farsen på køl i et par timer og først bage den 45 min inden spisetid!)
Bag "stegen" i ovnen i 30-35 min til den er lidt sprød og gylden på toppen. Lad køle af i 10 minutter efterfølgende.
BBQ sauce: Rør ingredienser til BBQ saucen sammen i en skål. Smag til så den rammer dine smagsløg.
Stegte løg: Hak løget i halve skiver og steg på en pande i lidt plantesmør indtil de er gyldne og bløde.
Anret stegen på et fad og pensl BBQ saucen udover. Tilføj de bløde svampe på toppen.
Vegansk og vegetarisk julesteg – sådan gør du ↓
Min opskrift på julesteg minder i bund og grund meget om min opskrift på vegansk beef wellington, som jo ofte laves til nytår og pakkes ind i butterdej. Så jeg har lige sat billeder derfra ind, så du kan se processen!
Svampe og løg: Start med at stege løg, hvidløg, finthakkede svampe og krydderier på panden ↓
Nødder: Herefter skal valnødderne hakkes groft og ristes på panden til de er let gyldne. Hvis ikke du vil have valnødder så kan hasselnødder også sagtens bruges!
Hæld nødderne i en minihakker og blend dem kort, så de får en finere struktur ↓
Tofu: Herefter presses alt vandet ud af tofuen med et stykke køkkenrulle eller et viskestykke. Herefter smuldres tofuen groft til mindre stykker ↓
Nu skal det hele samles som en fars! Brug en minihakker, blender eller foodprocesser og blend de stegte svampe og løg, tofu, nødder, tomatpuré, citronsaft og sojasauce. Du må gerne nøjes med et blende kort, så strukturen stadig er i farsen ↓
Form stegen: Nu skal farsen “formes” til en steg. Min målte 18 cm i længden og 8 cm. i bredden. Men ønsker du en anden form, så kan du sagtens det. Tip! Hvis du vil have god tid juleaften, så kan du sagtens sætte den i køleskabet her som den er et par timer – og så først først bage den 45 minutter inden spisetid.
Form den med hænderne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag den i ovnen i cirka 35 min. ↓
BBQ sauce: Sidst men ikke mindst. BBQ sauce. Hjemmelavet og super lækker at smøre på til sidst ↓
Vegetar julesteg til julebordet.
Den her vegetariske julesteg er oplagt både til julefrokost, til en lækker adventsaften i december og selvfølgelig ikke mindst til juleaften. Jeg stegte lidt løg og kom op toppen af steges sammen med bbq saucen, for at give den et lækkert udseende. Men du kan også fint drysse med lidt friskkværnet peber, timian eller rosmarin kviste.
Jeg serverede mine bedste veganske flødekartofler sammen med stegen. Og det kan anbefales! Men havde det været juleaften, så var jeg nok gået med de her nemme brunede kartofler eller almindelige kartofler og en lækker brun vegansk sovs. Og selvfølgelig rødkål, lidt salater og hvad der ellers hører til julemenuen!
Tips og tricks til den bedste vegetar julesteg:
- Tofu – brug her “ekstra firm” tofu. (den der er lidt grovere i strukturen og ikke den blævrende “silk tofu”)
- Valnødder – kan nemt skiftes ud med andre nødder fx paranødder, hasselnødder eller mandler
- Krydderier – ønsker du flere krydderier og smag, så prøv med muskatnød, timian, chili, lidt kardemomme, nellike eller stjerneanis
- Mel – tilføj gerne et par spiseske mel mere til farsen, hvis du synes den er for våd!
- BBQ sauce – uundværlig til opskriften (synes jeg), men en lækker brun sovs eller julesovs er også godt!
- Tilbehør – alt er godt sammen med den her steg. Flødekartofler, hasselback kartofler, brunede kartofler, rødkål, julesalater, brun sovs.. osv.
Holdbarhed: Den her vegetar julesteg kan nemt holde sig (inkl. BBQ sauce på toppen) i køleskab i 3-4 dage.
Kan stegen fryses ned? I er flere der spørger, om man kan lave stegen nogle dage i forvejen og fryse den ned. Jeg har ikke selv prøvet at fryse den. Men jeg tænker, at det sagtens kan lade sig af gøre. Efter stegen er bagt i ovnen, så køl den helt af, inden du pakker den ind i film eller staniol og fryser den ned. Lad den herefter gerne tø op langsomt i køleskabet. Sæt ovnen på 175°C varmluft og lad den varme godt op i 15-20 min til den er varmet godt igennem. Og så vil jeg naturligvis anbefale først at lave BBQ saucen, lige inden stegen skal serveres.
Jeg håber, at du kunne bruge opskriften på den her lækre veganske julesteg! Jeg blev selv inspireret til at lave den ud af juleguiden fra Stacey Homemaker med det her linsebrød.
Hvis du har flere ønsker eller idéer til julemad, som jeg skal lave, så skriv endelig en kommentar nedenfor! Skriv endelig hvis du har spørgsmål, og ellers rigtig god fornøjelse 🍁
Pingback: Vegansk julemad – De bedste opskrifter til vegansk julemiddag
Hej! Tror du man kan fryse ”stegen”? Så man kan lave den allerede nu og så tø op den til jul? Mvh Natasha
Hej Natasha,
Jeg har ikke prøvet at fryse den. Men jeg tænker, at det sagtnes kan lade sig af gøre. Bare sørg for at den er kølet helt af efter bagning, inden du fryser den ned, og lad den tø op langsomt i køleskabet. Og så vil jeg naturligvis anbefale først at lave den del med BBQ saucen, når stegen er varm og lige inden den skal serveres.
Bedste hilsner og rigtig glædelig jul 🎄
Tak for fint svar, det ska jeg teste! Og god jul til dig også🧑🎄
Vi har levet vegansk i nogle år efter hånden, men vores prøvelser er altid julemad ☺️ Da vi “kun” skal være sammen med nogle af vores børn i år, har vi besluttet kun at lave vegansk julemad ☺️ vi synes din op skrift på en julesteg ser og lyder lækker, så det vil vi lave i år ☺️❤️
Tak for inspiration og Glædelig jul og godt nytår 🎄🇩🇰🥗
Hej Gert
Tusinde tak – jeg håber i synes om den! Den er hvert fald et hit herhjemme!
Rigtig glædelig jul til jer 🎄🎄
Bedste hilsner!
Hej, Kan denne “Steg” fryses?
Hej Rebecca,
Jeg har ikke selv prøvet – men det burde du sagtens kunne. Jeg har lige skrevet en tekst om “how to” længere oppe i opskriften.
Bedste hilsner og rigtig glædelig jul 🎄
Julestegen ser lækker ud. Kan jeg lave den på forhånd og fryse den ned – og så bare bage den inden servering?
Hej Connie,
Tusinde tak! Jeg har netop tilføjet en tekst om nedfrysning længere oppe i opskriften, da I var flere som spurgte.
Rigtig glædelig jul 🎄
Bedste hilsner
Hejsa.
Hvis man skærer dem ud i pæne stykker, kan man så stege dem på panden i lidt plantesmør? Eller falder det fra hinanden?
Selvfølgelig først skære dem ud, når stegen har været i ovnen.
Hej Emil,
Altså ja, det kan du nok godt. Er det fordi, at du ønsker at stykkerne skal være mere “stegte” som en slags steak? Jeg har ikke selv prøvet, men de vil ikke falde fra hinanden, tror jeg. Så du burde sagtens kunne gøre det. Bag steg dem på høj varme i kort tid i lidt plantesmør. Så de får en stegeskorpe. Hvis du steger dem længe på lav varme, så tror jeg de bliver for bløde og måske falder sammen.
I øvrigt vil jeg stadig anbefale BBQ delen – den er guld værd.
Bedste hilsner! 🎄
Hej.
Har lavet den, og smagen er rigtig god. Dog kunne jeg godt tænke mig, at den var mere fast/mindre blød indeni. Hvad vil du anbefale til det? Tak for opskrift og svar 😄👍🏼
Hej Sarah!
Dejligt at høre! Så vil jeg anbefale at putte lidt flere hakkede valnødder eller mel i farsen, til du synes, at den har den rette faste konsistens.
Ellers kan jeg anbefale at prøve den som en Wellingtong her, der oplever jeg, at bliver den en anelse mere fast!
Rigtig glædelig jul! 🎄❤️
Tak for en superinspirerende side.
Jeg glæder mig til min juleaften uden kød og overvejer den indbagte linsesteg som jeg har lavet før. Eller måske din julesteg.
Jeg er dog ret glad for Tempeh, både de nordisk udgaver og den oprindelige. Jeg er vild med smagen, men også med, at det er fermenteret modsat tofu, som jo indeholder meget soya, som man skal være forsigtig med.
Tror du, at man kan udskifte tofuen i flere af retterne med den faste tempeh?
Tak 😊
Hej Helle,
Tusinde tak – det lyder super spændende! Jeg er selv også ret vild med Tempeh og er i gang med at planlægge endnu flere opskrifter.
Med min viden om Tempeh, der tror jeg godt, at du kan erstatte tofuen med netop dette.
Dog har jeg ikke selv prøvet det, så jeg kan hverken be- eller afkræfte det. Men vil meget gerne høre fra dig, hvis du afprøver denne eller andre opskrifter med det og høre hvordan det går 😍
Bedste hilsner herfra
Den ser virkelig flot ud👏
Tusinde tak Katharina! 😍 skøn dag herfra
bedste hilsner
Hvor ser den lækker ud! Kan man mon lave den på forhånd om dagen og så varme den op igen inden aftensmaden skal spises? 🤔😊
Hej Jeanett
Det tror jeg sagtens, at du kan gøre. 😊🙏🏻 Og så evt. vente med at tilsætte bbq saucen til sidst.
Rigtig god jul og godt nytår herfra!