fbpx

Vegansk / vegetar julesteg

Julen er lige om hjørnet og her er mit bud på en super lækker vegetar julesteg – en kødfri steg fyldt med svampe, nødder, tofu og med en dyb og lækker smag.

Opskriften er til alle, der ønsker en vegansk eller vegetarisk julesteg.

vegansk og vegetar julesteg opskrift til årets julemad

Er det muligt at lave en julesteg uden kød? Måske er det svært at komme i nærheden af en kopi af gris eller juleand. Men den her vegetariske julesteg er et ret godt alternativ til alle, der vil prøve noget nyt. Den er fyldt med svampe, tofu, valnødder og krydderier – og både dufter og smager skønt.

Der er mange af jer, som er begyndt at spørge mig om flere grønne opskrifter til julen og hvad man dog skal finde på. Derfor lavede jeg sidste år den her guide til grønne juleopskrifter, som mange af jer heldigvis flittigt bruger! For julen er jo ret meget fyldt med kød, må man sige. Og selvom det er skønt og smager mega dejligt, så er det nu også godt med lidt alternativer. 🎄

Min opskrift på steg kan både serveres som en vegetar og vegansk steg. Det gør ikke nogen forskel på ingredienser og fremgangsmåde, så derfor ville jeg gerne kalde den begge dele! Hvis du ønsker en glutenfri udgave, så kan de 5 spsk. hvedemel sagtens skiftes ud med boghvedemel, kikærtemel eller andre glutenfri varianter.

Tip: Den her grønne kødfri julesteg kan sagtens serveres sammen med både flæskesteg og and, og er god som et vegetarisk alternativ juleaften, til dem der ønsker det. Opskriften rækker fint til 8-10 personer, men kommer selvfølgelig an på hvor store skiver man skærer.

Vegetar julesteg.

Antal: 8-10 personer
Forberedelse: 40 min. Tilberedning: 40 min.

Lækker kødfri opskrift på vegetar julesteg til en vegetarisk og vegansk jul. Fyldt med svampe, tofu og nødder til julemenuen.

Ingredienser:

 • Steg:
 • 1 løg
 • 4 fed hvidløg
 • 200g. brune svampe
 • 1 tsk. rosmarin
 • 2 tsk. paprika
 • 2 tsk. spidskommen
 • 100g. valnødder
 • 200g. tofu
 • 2 spsk. sojasauce
 • 2 spsk. tomatpuré
 • Saft fra 1/3 citron
 • 5 spsk. mel
 • Salt og peber
 • BBQ sauce:
 • 2 dl. ketchup
 • 2 spsk. brun farin
 • 2 spsk. sojasauce
 • 1 tsk. løgpulver
 • 1/2 dl. olivenolie
 • 1 fed hvidløg
 • 1 tsk. sovsekulør
 • Stegte løg:
 • 1 løg
 • Plantesmør til stegning

Sådan gør du:

1

Steg: Forvarm ovnen til 180°C varmluft.

2

Steg løg og hvidløg på en pande i lidt olie. Tilsæt finthakkede svampe, rosmarin, paprika, spidskommen og drys med salt og peber. Steg et par minutter indtil gyldne og bløde.

3

Hak valnødderne groft og rist dem på panden under lav/middel varme indtil gyldne. Kom dem herefter op i en foodprocessor eller minihakker så de finthakkes. Du kan også hakke dem fint med en kniv.

4

Hæld vandet fra tofuen og læg et stykke køkkenrulle eller viskestykke over og under tofuen. Pres godt ned så væsken presses ud, så tofuen er så tør som muligt. I en skål smuldres tofuen ud i bittesmå stykker.

5

I en stor minihakker tilsættes nu valnødder, tofu, de stegte svampe, sojasauce, tomatpuré og lidt citronsaft. Blend det kort sammen til du har en fast, men stadig grov konsistens.

6

Tilsæt nu mel til blandingen og bland det rundt med en ske. Form nu farsen med hænderne og læg den på en bageplade beklædt med bagepapir ca. 10 cm. lang og 8 cm. bred eller hvordan du ellers ønsker formen. (Tip – du kan også sætte farsen på køl i et par timer og først bage den 45 min inden spisetid!)

7

Bage "stegen" i ovnen i 30-35 min til den er sprød og gylden på toppen. Lad køle af i 10 minutter efterfølgende.

8

BBQ sauce: Rør ingredienser til BBQ saucen sammen i en skål. Smag til så den rammer dine smagsløg.

9

Stegte løg: Hak løget i halve skiver og steg på en pande i lidt plantesmør indtil de er gyldne og bløde.

10

Anret stegen på et fad og pensl BBQ saucen udover. Tilføj de bløde svampe på toppen.

Vegansk og vegetarisk julesteg – sådan gør du

Min opskrift på julesteg minder i bund og grund meget om min opskrift på vegansk beef wellington, som jo ofte laves til nytår og pakkes ind i butterdej. Så jeg har lige sat billeder derfra ind, så du kan se processen!

Svampe og løg: Start med at stege løg, hvidløg, finthakkede svampe og krydderier på panden ↓

svampe og løg stegt på panden

Nødder: Herefter skal valnødderne hakkes groft og ristes på panden til de er let gyldne. Hvis ikke du vil have valnødder så kan hasselnødder også sagtens bruges!

Hæld nødderne i en minihakker og blend dem kort, så de får en finere struktur ↓

ristede nødder og hakket

Tofu: Herefter presses alt vandet ud af tofuen med et stykke køkkenrulle eller et viskestykke. Herefter smuldres tofuen groft til mindre stykker ↓

tofu til vegansk wellington

Nu skal det hele samles som en fars! Brug en minihakker, blender eller foodprocesser og blend de stegte svampe og løg, tofu, nødder, tomatpuré, citronsaft og sojasauce. Du må gerne nøjes med et blende kort, så strukturen stadig er i farsen ↓

vegansk beef wellington med fars

Form stegen: Nu skal farsen “formes” til en steg. Min målte 18 cm i længden og 8 cm. i bredden. Men ønsker du en anden form, så kan du sagtens det. Tip! Hvis du vil have god tid juleaften, så kan du sagtens sætte den i køleskabet her som den er et par timer – og så først først bage den 45 minutter inden spisetid.

Form den med hænderne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag den i ovnen i cirka 35 min.

fars i ovnen steg til jul

BBQ sauce: Sidst men ikke mindst. BBQ sauce. Hjemmelavet og super lækker at smøre på til sidst

bbq sauce til vegetarisk steg

Vegetar julesteg til julebordet.

Den her vegetariske julesteg er oplagt både til julefrokost, til en lækker adventsaften i december og selvfølgelig ikke mindst til juleaften. Jeg stegte lidt løg og kom op toppen af steges sammen med bbq saucen, for at give den et lækkert udseende. Men du kan også fint drysse med lidt friskkværnet peber, timian eller rosmarin kviste.

vegetarisk og vegetar steg til juleaften

Tips og tricks til den bedste vegetar julesteg:

 • Tofu – brug her “ekstra firm” tofu. (den der er lidt grovere i strukturen og ikke den blævrende silk tofu)
 • Valnødder – kan nemt skiftes ud med andre nødder fx paranødder, hasselnødder eller mandler
 • Krydderier – ønsker du flere krydderier og smag, så prøv med muskatnød, timian, chili, lidt kardemomme, nellike eller stjerneanis
 • BBQ sauce – uundværlig til opskriften (synes jeg), men en lækker brun sovs eller julesovs er også godt!
 • Tilbehør – alt er godt sammen med den her steg. Flødekartofler, hasselback kartofler, brunede kartofler, rødkål, julesalater, brun sovs.. osv.
vegansk steg med svampe, nødder, tofu og bbq sauce

Jeg serverede mine bedste veganske flødekartofler sammen med stegen. Og det kan anbefales! Men havde det været juleaften, så var jeg nok gået med de her nemme brunede kartofler eller almindelige kartofler og en lækker brun vegansk sovs. Og selvfølgelig rødkål, lidt salater og hvad der ellers hører til julemenuen!

vegetarisk julemenu med kødfri steg vegetar julesteg

Holdbarhed: Den her vegetar julesteg kan nemt holde sig (inkl. BBQ sauce på toppen) i køleskab i 3-4 dage.

vegansk og vegetar julesteg opskrift til årets julemad

Jeg håber, at du kunne bruge opskriften på den her lækre veganske julesteg! Jeg blev selv inspireret til at lave den ud af juleguiden fra Stacey Homemaker med det her linsebrød.

Hvis du har flere ønsker eller idéer til julemad, som jeg skal lave, så skriv endelig en kommentar nedenfor! Skriv endelig hvis du har spørgsmål, og ellers rigtig god fornøjelse 🍁

Giv opskriften på vegansk julesteg stjerner her

4/5 (2 Reviews)

1 thought on “Vegansk / vegetar julesteg”

 1. Pingback: Vegansk julemad – De bedste opskrifter til vegansk julemiddag

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top