Veganske flødekartofler

Her er min bedste opskrift på lækre og nemme veganske flødekartofler. Fyldige og cremede kartofler uden fløde og mælk.

veganske flødekartofler med soja fløde

Traditionelle flødekartofler er jo lavet med en masse fløde, og hvis man ønsker at lave den veganske udgave uden fløde, så er det heldigvis ret simpelt. Jeg har nemlig lavet opskriften med en nem sauce i stedet for traditionel fløde, og resultatet er virkelig lækkert.

De her flødekartofler uden fløde smager fuldstændig som hvis man havde brugt almindelig fløde fx piskefløde. Derfor er de også perfekte at servere hvis du får gæster og enkelte gæster ønsker at spise vegansk (eller ikke kan tåle fløde eller mælk). Jeg har spist mange flødekartofler i mit liv (med tradition fløde), og jeg har faktisk svært ved at smage forskel..

» Prøv også: Server de lune og lækre flødekartofler sammen med en god salat efter årstiden, grillede grøntsager, linsefrikadeller eller som tilbehør til en buffet. 

Opskrift på veganske flødekartofler

Serves: 4 personer
Prep Time: 10 min. Cooking Time: 60 min.

Den bedste opskrift på lækre, cremet og nemme veganske flødekartofler. Opskrift lavet uden mælk og fløde, men med sojafløde. Fyldige og lækre.

Ingredients

 • Sauce:
 • 2 spsk. Smør
 • 1 fed Hvidløg
 • 1 lille Løg
 • 3 dl. Mælk (jeg brugte havremælk)
 • 2 dl. Grøntsagsboullion
 • 2 spsk. Mel
 • Herudover:
 • 700g. Kartofler
 • Salt og peber
 • Timian (valgfri)

Instructions

1

Tænd ovnen på 190c varmluft.

2

Skyld og skræl kartoflerne. Skær alle kartofler i tynde skiver.

3

Sauce: Hak løg og hvidløg. Bland mælk og grøntsagsbouillon sammen og rør godt.

4

Tilsæt smør i en gryde. Når smørret er smeltet tilsættes hakkede løg og hvidløg. Herefter tilsættes mel og det piskes hurtigt til en melbolle. Tilsæt mælkeblandingen lidt af gangen, mens der piskes. Tilsæt resten af mælken lidt efter lidt, indtil du har en tyk og cremet fløde-agtig sovs. Lad det varme op stille og roligt og sørg for at alt grøntsagsboullion er opløst.

5

Smør et ovnfast fad og fordel kartoffelskiverne. Hæld saucen ovenpå og læg skiftevis kartofler og sauce. Drys godt med salt og peber på toppen – og evt. lidt timian.

6

Bag flødekartoflerne i ovnen i 60-70 minutter, indtil de er gyldne på toppen og saucen er cremet og lækker.

Veganske flødekartofler uden fløde – nem opskrift:

Den her opskrift er lavet med en sauce lavet på smør og havremælk, som er pisket sammen som en melbolle. Helt ligesom man normalt vil lave andre saucer eller fx tarteletter. Resten af opskrifter er den samme som traditionelle flødekartofler med kartoffelskiver, lidt hvidløg, løg, salt og peber.

 1. Start med at skylle og skrælle alle kartoflerne.
 2. Herefter skæres alle kartofler i små tynde skiver. Skiverne skal helst være ret tynde. Det giver nemlig det lækreste og blødeste resultat.
hakkede kartofler

Bagefter lægges alle kartoffel skiverne i et smurt fad. Hæld fløden på skiftevis med skiver af kartoffel. Drys til sidst med lidt timian (valgfrit om du vil bruge timian), og godt med salt og peber på toppen.

fløde i fad med kartofler og timian

Flødekartoflerne skal cirka have 30-40 minutter i ovnen. Men hold øje med dem og tag dem ud når fadet er gyldent og fløden på toppen er cremet og lækker som her ..

nem opskrift på fløde kartofler

Er der mindre kalorier i? 

Det er svært at sige helt præcist. Men ud fra kalorierne per 100g, så er der både mere fedt + mindre protein i traditionel piskefløde end hvis man bruger sojafløde – eller havremælk, som jeg brugte her. Altså er sojafløde + saucen her ud fra det perspektiv klart et sundere alternativ. Men det kommer selvfølgelig meget an på, hvad man ellers putter i retten og hvor meget fløde man bruger i alt i alt. 

Vegansk fløde af soja:

Du kan også bruge denne sojafløde fra Naturli’, hvis du ikke vil lave saucen selv. Men du kan bruge andre typer af vegansk fløde – også dem lavet på havre.

færdige flødekartofler

Jeg håber, at du kunne bruge opskriften på lækre veganske flødekartofler.

Giv opskriften på veganske flødekartofler stjerner her ↓

5/5 (3 Reviews)

6 thoughts on “Veganske flødekartofler”

 1. Når du skriver at du bruger smør ( i en vegansk opskrift) hvilken smør er det så du bruger?…. den veganske fra Naturli?
  Din side er Så lækker og indbydende 😀

  1. micadeli_dk

   Hej Susanne!
   Godt at du spørger – og jo, det er den helt almindelige fra Naturli’ jeg har brugt.
   Men jeg har prøvet med mange forskellige, og alle plantebaserede smør har fungeret super fint!
   Skøn dag til dig!
   Kh Michala

 2. Pingback: Veganske flødekartofler - Se alle opskrifter på retten her - Find din favorit

 3. Pingback: Hvad er vegansk mad? – Nem vegansk mad og opskrifter

 4. Helle Hagemann

  Virkelig lækker opskrift. Hold da op hvor smager det godt😋jeg lavede 1/2 portion af opskriften og syntes ikke der var nok sauce da det skulle ligges i fadet men efter kort tid i ovnen blev der ligesom mere sovs og alle kartoffel skiver var dækket. Jeg puttede lidt paprika og gærflager i sovsen👍🏻

  1. micadeli_dk

   Ej hvor lækkert Helle! 😀
   Det er jeg glad for at høre – og lækkert med paprika og gærflager.. Det må jeg prøve næste gang!
   Bedste hilsner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.