Her er min bedste opskrift på veganske cookies! En cookie opskrift uden æg, lavet med mørk chokolade og mandler. En småkage opskrift som kan laves hele året rundt.
De her klassiske cookies kan laves på 25 min.
Mmmh. Findes der noget bedre end hjemmebagte cookies? De her cookies er en vegansk udgave, men med samme chewy / “sejhed” og lækre konsistens i midten, som vi kender det fra klassiske cookies.
Video: Se hvordan jeg laver cookies her ↓
Mine bedste tips til veganske cookies.
- Kikærtevand – Når man ikke bruger æg i opskriften, så skal der noget andet til at gøre dine cookies seje og lækre i midten. Ellers ender de med at bliver sprøde ligesom småkager. Tro det eller ej, her er vandet fra en dåse kikærter en virkelig god erstatning! (og nej, man kan ikke smage kikærterne).
- Sukker og brun farin – Jeg bruger 50/50 af begge dele, da jeg synes, at det giver den bedste smagskombination.
- Mel og natron – Si gerne mel og natron i dejen med en si. Så sikrer du, at der ikke kommer melklumper i dejen og at dine cookies forbliver ens hele vejen rundt.
- Bagetid – Alle ovne er forskellige, så mit bedste råd er; hold øje med dem! Men de skal cirka have omkring 10 min. I nogle ovne kun 8 min og i andre 12 min. Tricket er, at de under alle omstændigheder skal ud af ovnen, selvom de ser ubagte ud.
- Chokolade og nødder – Jeg bruger begge dele. Cirka 100g. chokolade og 30g. mandler. Men du kan sagtens undlade nødder i opskriften!
Tip: Chokoladen kan nemt udskifte med lys chokolade eller hvid chokolade. Og mandler kan nemt skiftes ud med hasselnødder, valnødder eller andre lækre nødder i dejen. Du kan også nemt lave dem til jul, og dekorere dem med hvid glasur på toppen.
» Prøv også: Veganske kanelsnurrer med lækker remonce
Opskrift på veganske cookies.
Her er min bedste opskrift på veganske cookies på 20 min. Med mørk chokolade og mandler. Cookie opskrift uden æg.
Ingredienser:
- 100g. sukker
- 100g. brun farin
- 100g. plantesmør, smeltet
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. vaniljesukker
- 3 spsk. kikærtevand (vandet fra en dåse kikærter)
- 200g. mel
- 1/2 tsk. natron
- 100g. chokolade
- 30g. mandler
Sådan gør du:
I en skål blandes sukker, brun farin og smeltet smør. Rør det sammen med en elpisker.
Tilsæt salt, vanilje og kikærtervand og pisk igen.
Si herefter mel og natron i og vend det godt sammen med en dejskraber eller med hænderne.
Hak chokolade og mandler groft og vend det i dejen. Gem gerne lidt til toppings til sidst. Sæt cookiedejen i køleskabet i 20 min.
Form dejen med 1 spiseske per cookie. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal have god afstand til hinanden (se billede nedenfor), så bag dem gerne af to omgange. Pres evt. kuglerne ned med en finger eller gaffel. Pynt kuglerne med lidt store chokolade stykker på toppen.
Bag i en forvarmet ovn på 175°C varmluft i max 10 minutter til de er fladet ud og er lidt gyldne i siderne. Men hold øje med dem efter 8 minutter! De må endelig ikke få for meget, så man skal tage dem ud, selvom de er hævede og ser lidt ubagte ud. Hævelsen vil falde, når de kommer ud, men synes du ikke, at de er flade nok, så kan du evt. lige presse dem lidt ned med en gaffel.
Opskrift på cookies uden æg.
I den her opskrift er der ikke brugt æg, da det er en vegansk cookie opskrift. Så tricket er, at erstatte æg med noget andet. Og her er vandet fra en dåse kikærter altså et fantastisk alternativ.
Det giver dine cookies den perfekte “sejhed” i konsistensen, som jo er karaktertrækket ved klassiske cookies.
Her er dejen klar til at komme på køl i 30 min ↓
Herudover, så er opskriften ret nem. Du skal nemlig kun bruge brun farin, sukker, smør, vanilje, mel og natron. Og så en smule salt selvfølgelig.
Jeg brugte også hakket mørk chokolade og mandler. Men du kan også sagtens bruge hasselnødder, valnødder, hvid chokolade, oreo kiks eller andet godt. Du kan også tilsætte lidt lakrids, vanilje eller kanel, hvis du vil give dem et tvist.
Form dem til små golfbolde cirka 1 spiseske per cookie ↓
Cookie opskrift med mandler og chokolade.
Jeg gemmer altid lidt hakket mørk chokolade og putter på til sidst som toppings, så der er synlige chokolade stykker på toppen af alle cookies. Men skal også en dag afprøve cookie med hvid chokolade som dem her eller med flydende og blød karamel i midten.
Efter jeg lavede den her opskrift, er jeg virkelig godt i tænkeboks på andre cookieopskrifter. Jeg tænker klassiske veganske chokolade cookies, men måske også nogle med ingefær eller noget gult til påske? Hvis i har nogle gode idéer, så skriv endelig nedenfor!
Hvis du vil have mere inspiration, så prøv også min samling på veganske småkager her. De fleste af dem er mest oplagt til jul, men vil gerne lave nogle småkager som kan bruges hele året rundt.
Sidst men ikke mindst… Salt. Jeg vil anbefale, at du drysser dine cookies med salt. Det fremhæver virkelig smagen af chokolade.
Jeg håber, at du kunne bruge min opskrift på sprøde og nemme veganske cookies. Og skriv endelig en kommentar nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål til opskriften! Rigtig god fornøjelse 🤎
De ser mega lækre ud. Der mangler dog en vigtig oplysning. Hvor mange grader skal ovnen sætte på?
Hej Ole,
Ja, det var vidst en fejl herfra.. De skal bages max 10-12 minutter i en forvarmet ovn på 175°C varmluft. Jeg har tilføjet det nu, og tak for du nævnte det!
Håber de smager og rigtig god sommer
Bedste hilsner,
Michala
Jeg glæder mig til at prøve og lave de her cookies! Er der skind på mandlerne? 🙂
Ja, jeg havde skin på mandlerne. Men begge dele vil fungere super fint!
Jeg håber, at de smager!
Kh Michala
Pingback: Rugbrødsboller med chokolade – Opskrift på sunde boller med rugbrød
Hvilken slags smør menes der? Er det margarine eller en slags plantesmør?
På forhånd tak, de ser gode ud!
Hej Line,
Jeg brugte den almindelige plantesmør fra Naturli’ – jeg har ikke prøvet med margarine, men det bør også kunne bruges.
Kh Michala
Pingback: Veganske brownies - Den bedste opskrift på vegansk brownie
Pingback: Småkager med peanutbutter – Opskrift på cookies med peanuts
Pingback: Veganske pebernødder – Nem pebernød opskrift med plantesmør
Pingback: Veganske småkager – samling på alle julesmåkager
De smager ganske udmærket, dog synes jeg de ikke er helt så ‘chewy’ inde i midten, som er noget af det jeg forbinder med cookies.
Hej Malou,
Hvor længe lod du dem bage? De skal nemlige have mindre end man tror, for at de får den ‘chewy’ fornemmelse – og de skal se lidt ubagte ud.
Max 10-12 min. men i nogle ovne helt ned til 7-8 min. Det er lidt forskellige fra ovn til ovn 🙂
Pingback: Oreo Cookies – Opskrift på sprøde cookies med oreos
Hvilken slags vegan chokolade bruger du?
Kan de fryses inden man bager dem?
Hej Camilla,
Jeg har ikke prøvet, men det tror jeg sagtens, at du kan!
Bedste hilsner
Absolut yndlingsopskrift! Min største udfordring er hvor længe de skal have😂 men jeg sætter som regel uret på 8 minutter og tjekker herefter konstant. Synes at det er en ret god indikation at tage dem ud, lige når overfladen er begyndt at sprække.
Egentlig er min største udfordring nok, at dejen simpelthen skrumper imens den står på køl. Som om nogen ikke kan holde nallerne fra den, fordi rå cookiedej er mega lækkert. Det er et mysterie😇
Tak for en masse gode opskrifter. Din side er altid det første sted jeg søger efter vegansk😍
Så dejligt at høre! Tak for at dele Michelle 😍 Og ja, det er altid svært med cookies! Især fordi at alle ovne opfører sig forskelligt. 😉
Bedste hilsner