Her er min BEDSTE opskrift på veganske brownies. En super lækker og nem brownie uden æg og mælk. Lavet med mørk chokolade.
Klar på 35-40 min. Pyntet med valnødder og havsalt.
Jeg har længe gerne ville lave en vegansk opskrift på brownie som var MEGA nem at lave, og svampet – og som smagte fantastisk.. Og efter et par omgange, så blev det til denne lækre chokoladebrownie! Blød i midten og med en fin, sprød skorpe udenpå. Lige som en brownie skal være.
Allerede da brownie stykkerne var færdige i ovnen, spiste jeg et stykke eller to da de var helt lune. Jeg kan virkelig anbefale, at de nydes med en god kop kaffe eller som en lækker dessert med en lidt vaniljeis på siden af. Det gør dem kun endnu bedre.
Jeg brugte valnødder til opskriften og pyntede på toppen. Men du kan også sagtens bruge hasselnødder, pecan nødder eller helt udelade dem.
Er det svært at lave veganske brownies?
Nej! Det er lige så nemt, som at lave almindelige brownies – og processen er stort set den samme. Du skal bruge mel, kakaopulver, sukker, olie, vanilje, mørk chokolade, havre eller mandelmælk, salt og valnødder til toppen. Bland det grundigt sammen og bag brownies i ovnen i ca. 25 min. Enkelt og nemt.
Veganske brownies.
Nem opskrift på veganske brownies uden æg. Med mørk chokolade og valnødder. Verdens BEDSTE brownie lavet som vegansk opskrift.
Ingredienser:
- 140g. hvedemel
- 30g. kakaopulver
- 150g. sukker eller rørsukker
- 1 tsk. vaniljesukker eller vaniljepulver
- 200g. mørk chokolade
- 80 ml. neutral olie (ca. 3/4 dl.)
- 150 ml. havre - eller mandelmælk
- Havsalt
- Valnødder til toppen
Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 175ºC almindelig varme.
I en skål blandes de tørre ingredienser: mel, kakaopulver, sukker og vanilje.
Smelt 200g. mørk chokolade i en gryde eller i mikrobølgeovn. Hæld den smeltede chokolade i skålen sammen med den neutrale olie og mælk. Drys godt med salt og vend dejen sammen med et piskeris.
Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir (min form måler 19 x 25 cm). Fordel med valnødder på toppen.
Bag kagen i 22-25 min indtil brownien er blød/svampet i midten – men sprød på toppen og i kanterne.
Tip: Server brownien med et drys salt på toppen. Det giver en afgørende smagsforskel, da det fremmer smagen af chokolade. Køl gerne brownien helt ned inden servering og skær den ud i små firkanter. Brownien smager også skønt, når den er helt kold.
Brownie uden æg – sådan gør du ↓
Veganske brownies er, som ordet antyder, en brownie uden æg og konventionelt mælk. Løsningen er faktisk bare, at du udelader æggene og skifter almindelig mælk ud med havremælk eller mandelmælk.
Faktisk så giver plantemælk typisk en mere lækker brownie, da plantemælk er sødere end komælk – og det er faktisk en stor fordel i mange kager og bagværk!
Her er alle ingredienserne blandet godt sammen. Tilsæt godt med salt (gerne havsalt) og fordel dejen i en bageform ↓
Formen jeg brugte her måler en firkant på 19 x 25 cm. Du kan også sagtens bruge en rund form, hvis du har en tilsvarende i størrelsen.
Pynt toppen med valnødder og ekstra havsalt ↓
Veganske brownies med bønner:
Du kan også lave brownies med bønner. Hvilket også kaldes en bønne brownie. Her kan du fx bruge sorte bønner i opskriften. Jeg vil anbefale at du blender dem (eller moser dem), inden de kommer med op i dejen. Så giver de en cremet konsistens, uden at man rigtigt bemærker at de er i. Herudover, så giver de en lækker fylde – og gør brownien endnu sundere!
Veganske brownies med chokolade.
For mig er verdens bedste brownie, en brownie som er sød, blød i midten og som har en anelse sprød skorpe. Og det kræver altså sukker til opskriften, for at den får den rette sødme.
Hvis du vil have en sundere brownie (som stadig er vegansk), så kan du tilsætte lidt ahornsirup til opskriften, og udelade omkring halvdelen af sukkeret. Dit valg af chokolade kan også gøre en forskel. Her findes der også sundere varianter af mørke chokolader, og du kan nemt selv vælge mellem mørk og lys – som begge fungerer fint til opskriften her. Bare husk, at tilsætte lidt ekstra ahornsirup, så det vejer op for en (måske) lidt bitter, mørk chokolade med et højt procentindhold af chokolade.
Jeg brugte en lækker mejeri-fri vegansk chokolade fra GOODIO. Deres chokolader kan virkelig anbefales. De fås i utrolig mange forskellige udgaver og varianter! Men ellers kan du også finde typer af vegansk chokolade i de større supermarkeder.
» Prøv også: Opskrift på veganske cookies med chokolade
Chokolade Brownies – Opdateret opskrift ↺
Brownieopskriften er opdateret. Jeg har forbedret indholdet, justeret på opskriften (så den blev endnu bedre) og taget nye billeder til.
Efter en del forsøg, så må jeg indrømme, at denne opskrift nok er min absolut BEDSTE og nemmeste på vegansk chokolade brownie. Jeg håber, at du kan lide opskriften – og skriv endelig en kommentar nedenfor, hvis du har spørgsmål.
Hej Karin,
Det lyder mystisk med den faste dej. Hmm, og har du både tilsat solsikkeolie og havremælk?? Det skulle gerne give en rimelig “normal” chokoladekage-dej..
Bedste hilsner!
Hvilken størrelse har din form?
Kh Lillian
Hej Lillian,
Størrelsen måler en firkant på 19 x 25 cm.
Kh Michala!
Jeg spørger lige igen… hvor stor er formen?
Kh Lillian
Hej Lillian,
Jeg beklager det sene svar, dit spørgsmål var simpelthen forsvundet fra min liste 🙂
Formen jeg brugte her er ikke voldsom stor – min måler 19 x 25 cm. Du kan også sagtens bruge en rund form i stedet, hvis du har eb tilsvarende i størrelsen.
Bedste hilsner Michala
Hvor mange kalorier er der i kagen
Hej, kan man erstatte melet med kikærter? 🙂 På forhånd tak!
Hej Amanda,
Uh det er et godt sprøgsmål, det ved jeg faktisk ikke. Hvis du mener kikærtemel tror jeg sagtens, at det kan lade sig af gøre. Bare sørg for at dejen ikke bliver for fast og tør, den skal stadig være saftig og klistret – så får du det bedste brownie-resultat.
Kh Michala
Hejsa, det lyder som en super lækker opskrift! Kan man lave den dagen før? Og i så fald, ville du så opbevare den i køleskabet eller på køkkenbordet?
Mvh Maj
Hej Maj,
Ja det kan du sagtens! Den er faktisk bedst, når den er kold. Så jeg ville klart opbevare den på køl.
Bare pak den godt ind, så du undgår, at den bliver tør.
Bedste hilsner
Pingback: Julebrownie – Opskrift på brownie med kanel, ingefær og kardemomme
Kan den fryses? Og i så fald ville du så lune den lidt inden servering?
Vh. Charlotte
Sagtens! De smager skønt, når de er kolde også. Men ja, de kan sagtens varmes op i ovnen forinden 😉
Bedste hilsner
Kan man bruge havremel (el. andet glutenfrit mel), hvis man gerne vil undgå hvede?
Hej Heidi
Det kan du sagtens! Især til brownie der kan mange glutenfri alternativer bruges. Jeg har selv haft succes med havremel 😉
Bedste hilsner
Hej,
jeg har for 1.gang – I to år – bagt og jeg valgte din brownie –
sååå spændt 😊
min dej blev også ret fast – jeg kom lidt mere mælk i – den blev
slet ikke som en færdig blanding – (som var blød) og som jeg prøvede –
for længe siden – jeg be’r til at den bliver god – 🙏
til min fødselsdag i morgen 😊🙋♀️
bedste hilsner fra Inger i Holmestrand – Norge
Hej Inger
Dejligt at du har prøvet min brownie! Husk at brownie er meget mere blød end en chokoladekage, så det færdige resultat skal være mere svampet, våd og lidt ubagt i midten – og så med en sprødere skorpe på toppen!
Jeg håber, at den bliver god. Skriv endelig hvordan den endte. 😍
Bedste hilsner, Michala
Hvilken type olie er det der skal i? For det fremgår ikke af opskriften
Hej Amalie
Tak, for du skriver. Der skal neutral olie i. Fx solsikke eller rasp. Jeg tror også du kan bruge vindruekerneolie, men jeg har dog ikke prøvet.
Og jeg vil bestemt ikke anbefale olivenolie, da smagen er alt for fremtrædende.
Bedste hilsner 😉
Hej, er det korrekt at der ikke skal noget bagepulver eller lignende i? Jeg har ikke så meget brownieerfaring, så måske det bare er en kage der ikke skal hæve? 😀
Hej Pernille,
Nej umiddelbart ikke. En brownie skal nemlig ikke hæve på samme måde som andre kager, den er mere kompakt og “flad” i det.
Dog vil den stadig hæve lidt og trække sig lidt sammen – men den skal ikke have bagepulver. 😉
bedste hilsner og god sommer herfra!