Den her opskrift på veganske kødboller har jeg ville lave til jer så længe! Kødbollerne er laver med sorte bønner, havregryn, løg og hvidløg.
Spis dem med spaghetti, tomatsovs eller pasta. Eller som du ellers ville spise aftensmad som falafler, bøffer, frikadeller eller andre “kød-lignende” retter. De er rimelig nemme at lave: Farsen skal mixes sammen, rulles til kødboller og de kan steges på panden eller bages i ovnen.
Hvordan laver man kødboller uden kød?
Det er måske lidt forkert at kalde dem “kødboller”, når de i virkeligheden er en slags bønneboller. De er nemlig lavet med sorte bønner, havregryn, tomatpuré, hvidløg, løg, hørfrø kerner, krydderier og lidt mel. Og det er faktisk det! Bland det hele sammen i en minihakker, blender eller mos med en gaffel. Form farsen til små runde boller eller falafler og steg dem på panden.
Kødbolle-fars uden æg: For at holde farsen godt sammen, så har jeg brugt hørfrø, som er et super godt bindemiddel og erstatning for æg. Det bruger jeg altid til frikadeller, bøffer og lignende – og har faktisk også skrevet et helt indlæg om magien bag → Læs mere om ‘hørfrø-æg’ her.
Tip: Hvis du vil undgå olie og stegning, så kan kødbollerne også sagtens bages i ovnen (læs mere nedenfor og se billeder).
Veganske kødboller.
Opskrift på veganske kødboller med sorte bønner og havregryn. Aftensmad til vegansk spaghetti kødboller eller tomatsovs helt uden kød.
Ingredienser:
- 2 spsk. Hørfrø
- 7 spsk. Vand
- 2 dl. Havregryn
- 2 dåser Sorte bønner, kogte ca. 450g.
- 2 spsk. Olie
- 2 spsk. Tomatpuré, ca. 70g.
- 3 fed Hvidløg
- 1/2 Løg
- 2 spsk. Paprika
- 2 spsk. Spidskommen
- 1/2 tsk. Chili (kan udelades)
- 1 spsk. Mel
- Salt og peber
- Olie til stegning
Sådan gør du:
Mix hørfrø med vand i en lille skål og sæt til side.
I en blender eller minihakker blandes nu havregryn, kogte sorte bønner, olie, tomatpuré, fintpresset hvidløg, hakket løg, paprika, spidskommen og chili. Hjælp evt. blenderen og rør lidt undervejs. Hvis du ikke har en mixer eller blender, så kan du også sagtens mose farsen med en gaffel i en skål.
Hæld nu hørfrø-blandingen i sammen med 1 spsk. mel. Drys godt med salt og peber. Vend det hele godt sammen til du har en sammenhængende og lidt klistret fars (se billeder nedenfor).
Hæld lidt olie på hænderne og form nu farsen til små kødboller (så er de nemmere at rulle).
Steg kødbollerne i rigeligt olie på en pande under lav/middel varme 3-4 minutter, så de er sprøde på alle sider. Du kan også bage dem i ovnen på 180°C varmluft i 15 minutter (vend dem gerne undervejs).
Veganske kødboller – sådan gør du ↓
- Ingredienser: Her ses de ingredienser, som du skal bruge til farsen.
- Bland godt sammen: Hæld alle ingredienser op i en minihakker eller blender og mix det godt sammen. Hvis du ikke har en blender, så kan du også sagtens blande det i en skål og mose det med en ske eller gaffel.
- Færdig fars: Sådan ser den færdige fars ud. Hav en skål med lidt olie klar ved siden af, og nu er de klar til at blive formet.
- Form til kødboller: Smør lidt olie på hænderne og form farsen til små kødboller (olien gør, at det er nemmere at forme).
Skal kødbollerne bages i ovn eller steges på panden?
Heldigvis kan du begge dele med veganske kødboller. Jeg afprøvede det, og nedenfor kan du se, hvordan resultaterne ser ud:
- Bagt i ovnen: På billedet 1 kan du se, hvordan de ser ud, efter at blive bagt i ovnen i 15-18 min på 180°C varmluft.
- Stegt på panden: På billedet 2 er kødbollerne stegt på panden i neutralolie på lav/middel varme 3-4 min på alle sider.
Smager de af kød?
Nej, jeg vil mere sige, at de smager af en blanding af kødboller og falafler. De har en lækker smag af paprika, spidskommen, lidt chili og hvidløg. Og konsistensen er en fast skorpe på ydersiden, men mere blød indeni, med små stykker af sorte bønner. Jeg synes, at de smager super skønt. Og så er de et virkelig godt vegetarisk eller vegansk alternativ til klassisk italienske kødboller, hvis du gerne vil undgå oksekød eller svinekød.
Husk endelig krydderierne: Ligesom at kød også skal have olie, salt, peber og krydderier for at smage godt, så skal grøntsager, kikærter, bønner og linser også! Det oplever jeg desværre, at mange glemmer i vegetarisk og vegansk mad. Og det er ret vigtigt, for sorte bønner smager ikke særlig meget i sig selv.
Glutenfri kødboller:
Jeg lavede kødbollerne med 2 dl. havregryn og 1 spsk. mel. Det gør, at man undgår at kødbollerne bliver for “melede” i smagen – som fx falafler. Hvis du vil lave opskriften glutenfri – så kan du sagtens nøjes med glutenfri havregryn.
Jeg tilsatte lidt chili i farsen også for ekstra smag til kødbollerne. Men du kan sagtens lave farsen uden chili – og tilsætte næsten hvilke som helst krydderier. Hvis du hellere vil lave vegetariske kødboller, så kan du her lave farsen med 1 æg i stedet for hørfrø.
Veganske kødboller i tomatsovs:
Jeg afprøvede også de her kødboller med tomatsovs. Et let sovs med hakkede tomater vendt på panden. Så retten kan også sagtens bruges som en nem aftensmad ala spaghetti med kødboller.
Forslag til aftensmad med kødboller:
- Brug kødbollerne på toppen af vegansk bolognese – 30 min.
- Put kødbollerne i hjemmelavede fladbrød sammen med dressing, grøntsager og salat
- De kan også laves helt små og lægges i pitabrød eller durum
- Server dem ala frikadeller sammen med kold kartoffelsalat
- De kan også formes som flade bøffer og serveres i burgere
Du kan også lave dem i dobbelt portion og fryse dem ned. De er super gode kunne tø op og bruge til en hurtig aftensmad på travle hverdage.
Vil du have mere inspiration til veganske deller? Så har jeg samlet alle mine bedste opskrifter her nedenfor. Jeg elsker nemlig at eksperimentere med veganske nuggets, kødboller og frikadeller. Så jeg håber, at du kan blive inspireret til at afprøve nogle af opskrifterne!
Samling her: Se alle mine opskrifter på veganske frikadeller her
Følg endelig med her under @micadeli på Pinterest, hvor jeg også dagligt deler opskrifter. Der kan du selv gemme alle dine favorit opskrifter!
Pingback: 10 mættende vegetaropskrifter – Inspiration til vegetarretter
Pingback: Vegansk kartoffelmos – Opskrift på nem cremet mos med kartofler
Pingback: Nøddepostej – Opskrift på vegansk nøddestej med svampe og bulgur
Pingback: Vegansk brun sovs – Nem opskrift på brun sauce klar på 10 min.
Pingback: Hummus - Den bedste opskrift på nem, hjemmelavet hummus
Pingback: Pasta med tomatsovs – Nem pasta spaghetti med tomater på 25 min.
Hej Michala,
De ser super lækre ud!
Hvordan tror du, de ville begå sig i en boller i karry? 🙂
Cecilie
Hej Cecilie!
Jamen det tror jeg sagtens, at du kan! Har ikke prøvet dog – men har faktisk en opskrift på vegansk boller i karry i tankerne med netop de her kødboller. Jeg vil dog anbefale at begynde på kødbollerne i god tid, og så tilsætte dem til sidst i karrysaucen (bare så de ikke bliver alt for bløde).
Glæder mig til at høre om resultatet!
Bedste hilsner
Hvilke andre krydderier vil du anbefale istedet for spidskommen?
Hej Linda,
Du kan sagtens udelade spidskommen helt. Og ellers vil jeg anbefale alt lige fra tørret timian, rosmarin, stærk paprika eller sort peber. Og hvis du ønsker dem lidt stærkere så er lidt chili eller cayenne peber også godt! 😉
Bedste hilsner
Obs. du har glemt løget i opskriften? 🙂
Ja, kan da godt se, at den er glemt under fremgangsmåden. Jeg har tilføjet det nu. Tusinde tak for det! 😉
Bedste hilsner
Hejsa, kan man bruge kidneybønner i stedet for sorte bønner? Kh Mette
Hej Mette
Det kan du i hvert fald! Det kan så være at farven på kødbollerne bliver lidt anderledes, men resultatet skulle gerne blive det samme 😉
Bedste hilsner