Fredsfisk er en vegansk fiskefilet af panerede pastinakker – også kaldet krigsfisk. En super sprød og lækker vegansk udgave af klassisk fiskefilet.
Serveret med hjemmelavet remoulade. Klar på under 30 min.
Et super alternativ til vegansk eller vegetarisk frokost.
Mmmh, fredsfisk er bare super lækre. Og så ligner de fiskefileter ret godt. De har den sprøde skorpe og smag, som en klassiske fiskefilet. Opskriften er lavet med tynde skiver af pastinakker, som er bagt i ovnen i 12-15 min. Her kan man også bruge aubergine, persillerod, jordskokker eller andet i stedet for.
Video: Se hvordan jeg laver fredsfisk her ↓
Opskriften giver 6-8 styk (alt efter hvor tykke du laver dem).
Tip: Det er en rimelig billig ret, som er budget venlig for de fleste. Opskriften kan nemt laves i store portioner og fryses ned.
» Server med: Remoulade – Min bedste opskrift på vegansk remoulade
Opskrift på fredsfisk.
Opskrift på fredsfisk, også kaldet vegansk fiskefilet eller krigsfisk. Panerede pastinakker med hjemmelavet remoulade – på kun 30 min.
Ingredienser:
- 2 pastinakker, mellemstore
- Rapsolie til stegning
- Panering:
- 3/4 dl. (cirka 50 g.) kikærtemel eller hvedemel
- 1 dl. plantemælk
- Rasp:
- 2 dl. panko rasp
- 1 tsk paprika
- 1 tsk. karry
- Salt og peber
Sådan gør du:
(Se evt. opskrift video længere oppe) Forvarm ovnen på 200°C varmluft.
Skyl og skær pastinakkerne ud i skiver ca. 1 cm i tykkelsen (se billeder nedenfor). Læg dem på en bageplade og pensl dem med lidt olie salt og peber. Bag i 12-15 min. Lad dem herefter køle lidt af.
Panering: I en skål blandes plantemælk med kikærtemel (kikærtemel giver en fileterne en fin gul farve, men du kan også bruge almindelig mel). Dejen skal gerne være en anelse tyk i konsistensen.
Rasp: I en anden skål blandes panko rasp med paprika og karry (giver fileterne ekstra god smag og en flot farve).
Dyp hver pastinak først i melblandingen og derefter i rasp.
Fredsfisk på panden: Steg fredsfiskene på panden i rigeligt rapsolie. Vend dem efter 2-3 min. når de er sprøde og gyldne.
Fredsfisk i ovn: De kan også bages i ovn. Dryp evt. lidt olie på dem, og bag dem i ovnen på 200°C varmluft i 17-18 minutter (men vend dem gerne efter 10 min.)
Server fiskefileterne med lidt salt på toppen, hjemmelavet remoulade, citron skiver og rugbrød.
Fredsfisk – Sådan laver du vegansk fiskefilet ↓
Jeg har på billederne nedenfor vist step-by-step, hvor nemt det er at lave panerede pastinakker, som ligner en traditionel fiskefilet.
Skyl og skær pastinakkerne ud i skiver (ca. 1 cm i tykkelsen). Læg dem på en bageplade og pensl dem med lidt olie salt og peber. Bages i ovnen i 15 min ↓
Dyp nu hver pastinak i melblandingen og derefter i panko rasp (som er krydret med paprika og karry) ↓
Fredsfisk i ovn: Her er alle pastinakker panerede og klar. Udover stegning så kan de også bages i ovn. Dryp evt. lidt olie på dem, og bag dem i ovnen på 200°C varmluft i 17-18 minutter (vend dem gerne efter 10 min.)
Fredsfisk på panden: Her er pastinakkerne stegt på panden i rigeligt olie ↓
Fiskefilet til vegetar eller vegansk frokostbord.
De her fileter kan spises af alle! Uanset om du er veganer, vegetar eller elsker kød. Og da de ligner traditionelle fiskefileter ret meget, så er jeg sikker på at de går rent ind hos både børn og voksne. Spis dem fx sammen med remoulade, rugbrød, lidt tomater, salat eller som et stjerneskud.
Serveret med vegansk remoulade – prøv min BEDSTE opskrift her
Hvordan er konsistensen?
Jo længere tid pastinakkene bages i ovnen, jo blødere bliver de. Så det er alt efter smag og behag. Hvis du bager dem i 15 min. (som min opskrift her angiver), så synes jeg, at pastinakkerne får en tilpas blød konsistens, som stadig har lidt bid. Uden at fileten falder helt sammen. De panerede pastinakker er lyse indeni, og er lidt grovere end fisk. Men alt i alt, så er de virkelig lækre – og har en skøn sprød smag.
Hvorfor hedder det fredsfisk?
Navnet “fredsfisk” kaldes også krigsfisk – og er en grøntsagsudgave af fiskefilet. Det er en ret, som man spiste tilbage under 2. verdenskrig, når det ikke var til at få fat på “rigtige” fiskefileter. Så lavede man denne vegetariske / veganske udgave med enten pastinak, persillerod eller jordskokker i stedet for. Et super godt alternativ, og som ovenikøbet smager skønt!
Kan serveres både til madpakken, til julefrokost, til påskefrokost bordet – eller de kan laves hurtig på hverdage til aftensmad som fx et stjerneskud.
Pingback: Vegansk remoulade – Min BEDSTE opskrift på hjemmelavet remoulade
Pingback: Vegansk italiensk salat – Nem opskrift på vegansk pålæg og salater
Pingback: Vegansk julefrokost – Opskrifter til vegetar eller vegansk frokost her
Pingback: Opskrift: fredsfisk - Christina Dueholm | The New York Press News Agency
Pingback: Opskrift: fredsfisk – Fashion
Pingback: Opskrift: fredsfisk - Newsy Now
Pingback: Vegansk pålæg – Mine bedste opskrifter til pålæg uden kød
Pingback: Vegansk tunsalat - Min BEDSTE opskrift på kikærtesalat på 10 min.
Pingback: Opskrift: fredsfisk – Our life style choices
Pingback: Vegansk karrysalat – Opskrift på nem karrysalat uden æg på 10 min.
Pingback: Vegansk påskefrokost – Opskrifter til vegetar og vegansk påske
Pingback: Vegansk burger – 12 opskrifter og inspiration til ALT du skal bruge
Hvor meget er 3/4 dl mel i gram? Vil du ikke være sød at bruge gram istedet for tak.
Hej Grethe
Det beklager jeg, det svarer cirka til 50 gram. 😊
Jeg tilføjer det i opskriften.
Bedste hilsner
Har du prøvet at fryse dem ned inden tilberedning? Tænkte så man havde dem på frost lige som “alm” fiskefilet
Hej Christian
Det kan du sagtens, tror jeg! 😉 De skal blottes pakkes ind, så de ligger enkeltvis (og ikke fryser sammen), og herefter steges på en varm vande gerne i smør eller plantesmør. Jeg har dog ikke selv prøvet, men idéen er super god! Har selv prøvet med andre panerede grøntsager fx grøntsagsnuggets, og det fungerer godt. Men skriv endelig hvis du har succes med det – og så prøver jeg også lige selv næste gang jeg laver dem. 🙏🏻
Bedste hilsner og rigtig glædelig jul
Hej, vi har spist vegansk i næsten 3 år nu og dine opskrifter er helt klart dem vi har brugt mest til vores plantebaserede retter.
Og de her fredsfisk er så super gode til en højtbelagt smørrebrøds mad. Tusind tak for dit super gode arbejde, det er meget værdsat🙏
Tusinde tak Sune! Det gør mig virkelig glad at læse!
Dejligt at I har glæde af mine opskrifter – og finder inspiration her i mit lille grønne univers!
Rigtig glædelig jul til jer 🙏🏻🤩
De smager vidunderligt og bliver vores foretrukken til diverse frokoster
Dejligt at høre Kristina – tusinde tak – det er bestemt også en af mine favoritter!
Bedste hilsner 🌸
Hvis man nu bruger aubergine i stedet for pastinak, skal de så have lige så lang tid i ovnen?
Hej Astrid
Beklager sent svar! Men jeg tror ikke, at det vil fungere godt med aubergine desværre. Er bange for, at de bliver for bløde. Hvis du prøver, så skriv endelig.
Vh 😍
Super lækkert!
Jeg lavede fileterne med aubergine, det fungerede rigtig godt.
Blev lidt forvirret over at de 50 g mel ikke rigtig svarede til 3/4 dl. Men det passer måske bedre, hvis man bruger kikærtemel?
Tak for opskriften!
Kh Caroline
Hej Caroline – Tusind tak – hvor er det dejligt at høre 😍
Og ja, det kan sagtens være, jeg tester lige næste gang, jeg laver opskriften!
Vh