Vegansk lasagne. Min bedste opskrift på italiensk grøntsagslasagne. En nem lasagne, med masser af fyld og smag – lavet med en lækker ‘oste sauce’.
Tricket ved en god grøn vegansk lasagne er, at gøre lasagnefyldet saftigt og lækkert. Og som altid med lasagne, skal man jo aldrig gå ned på lasagnesauce.
En god lasagne kræver sin tid, og du får altså det bedste resultat, hvis du tillader lasagnefyldet simre en time eller mere. Men nogen gange vil også gerne bare lave en nem lasagne, med de ingredienser man nu lige har i køkkenet. Og så kan man blot lad retten simre så længe, man nu har tid til.
Steg dine grøntsager på panden i 15-20 minutter i mens ovnen varmer, brug et par minutter på at samle lasagnen og sæt i ovnen 20-25 minutter. Sørg for både at smage fyldet og lasagnesovsen til og varm i ovnen på høj varme.
Et tip til den veganske sauce:
Vil du gerne have din veganske sauce endnu mere ostet? Så kan det være en super god idé, at hælde lidt gærflager i saucen, da det giver en lækker “ostesmag”. Gærflager smager nemlig af ost og har umami smag, hvilket er ideelt at bruge i det veganske køkken. Jeg bruger selv de her øko gærflager men du kan sagtens bruge andre mærker også! Fx gærflagerne fra Rapunzel. De er ofte svære at finde i supermarkedet, så jeg køber dem altid på nettet.
Den her lasagne en virkelig nem vegansk ret til mad både hverdag og weekend. Som alle kan lave på kødfrie dage – uanset om du er veganer, vegetar eller spiser kød.
» Prøv også: Ovnbagt pastaskaller med tomater og ristede kikærter
Vegansk lasagne med lasagne sauce.
Italiensk vegansk lasagne – fyldt med grøntsager, en cremet og lækkert sauce og toppet med frisk basilikum. Den bedste opskrift på grøntsagslasagne lige her:
Ingredienser:
- Lasagne 'kødsovs':
- 2 Løg
- 3 fed Hvidløg
- 200g. Svampe
- 4 Gulerødder
- 1 Aubergine
- 3 spsk. Soltørrede tomater
- 1 tsk. Spidskommen
- 2 tsk. Paprika
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 dl. Grøntsagsbouillon
- 1 dl. Vand
- Salt og peber
- Omkring 10 x lasagneplader
- Lasagne sauce:
- 3 spsk. Plantesmør
- 3 spsk. Mel
- 4-5 dl Mælk (jeg brugte havremælk)
- 120g Ost (jeg brugte vegansk ost)
- 2 tsk. Gærflager (kan udelades)
- 1 tsk. Fintrevet muskatnød
- Saft fra 1/4 Citron
Sådan gør du:
Lasagne 'kødsovs': Hæld lidt olie i en sauterpande, og tilsæt finthakkede løg, hvidløg og svampe.
Hak gulerødder og aubergine meget fint – og tilsæt i gryden. Tilsæt hakkede soltørrede tomater, spidskommen og paprika og lad simre et par minutter. Tilsæt de hakkede tomater og grøntsagsbouillon, og lad alle ingredienser simre godt og grundigt i 30-40 minutter på lav/middel varme. Rør en gang imellem, men lad det ellers passe sig selv. Tilsæt lidt vand undervejs hvis nødvendigt, og smag til med salt og peber.
Lasagne sauce: Tænd ovnen på 200°C varmluft, og begynd på saucen. Smelt smør langsomt i en gryde og pisk hurtigt hvedemel i til en melbolle. Bliv ved med at røre rundt, mens mælken hældes i. Pisk til saucen er jævn. Tilsæt ost og friskrevet muskatnød og evt. gærflager. Rør rundt til saucen er cremet og lækker. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Smør er ovnfast fad med lidt olie eller smør, og hæld lidt lasagnefyld deri, herefter lasagneplader og til sidst lasagnesauce. Fortsæt sådan og slut af med lidt lasagnefyld og sauce på toppen. (du kan også tilsætte revet ost på toppen, men lasagnesaucen i sig selv, bliver også lidt ostet).
Sæt lasagnen i ovnen og bag i cirka 20-25 minutter på 200°C varmluft. Køl af før servering og pynt med frisk basilikum.
De bedste ingredienser til vegansk lasagne – tips og tricks:
Man kan som regel lave vegetar og vegansk lasagne på utallige måder og med utallige forskellige ingredienser. Det er meget forskelligt om man fx bruger tofu, seitan, aubergine eller linser.
Til ‘kødsovsen’ har jeg kun brugt grøntsager: Aubergine, løg, hvidløg, tomater, champignon, gulerødder og soltørrede tomater. De finthakkede champignon udgør en virkelig lækker umami smag. Og sammen med de finthakkede soltørrede tomater, så giver det altså lidt en fyldig ‘kød konsistens’ i retten. ↓
Vegansk lasagnesauce – sådan gør du ↓
Ingen lasagne uden lasagnesauce. Og det gælder altså også vegansk lasagne! Men hvordan laver man ostesovs? Og hvad hvis den skal være vegansk? Du kan heldigvis sagtens lave en lækker vegansk “ostesovs” uden brug at traditionel ost. Jeg har brug den veganske osteblok fra Violife, som man skal rive selv. Den kan fås i mange af de større forretninger og supermarkeder, og smager skønt!
Som jeg nævnte længere oppe, så er gærflager også en skøn idé! Har en oste-smag og er fyldt med umami: Find en rimelig budgetvenlig udgave af gærflager her.
Der er nogen, der ønsker lasagnen sund på en bestemt måde, glutenfri eller uden nogen former for sauce. Og du kan altså sagtens lave opskriften her blot med tomatsaucen med grøntsager og lasagnepladerne. Men jeg kan virkelig anbefale at afprøve denne lækre og cremede lasagnesauce. ↓
Jeg laver næsten altid den hjemmelavede af slagsen. Det er bare lækkert, når det hele er lavet helt fra bunden. ↓
Forleden lavede jeg faktisk lasagnefyldet ud af denne tomatsalsa opskrift, som jeg havde stående. Og det blev altså også virkelig godt! Jeg vil altid anbefale dig, at du bruger de ingredienser, som du allerede har i køkkenet.
Hvor længe skal lasagne have i ovnen? Det varierer lidt efter ovntype, grader og hvordan lasagnefyldet er lavet forinden. Men typisk skal en lasagne (også lasagne med grøntsager) have et sted mellem 20-35 min. Jeg vil altid anbefale at holde øje med lasagnen, og tage den ud så snart den er gylden, og osten er smeltet.
Her er det færdige lasagne resultat efter 22-25 min ↓
Mmmh. Tror snart, at jeg skal lave den her opskrift igen. Følg gerne med på Instagram @micadeli_ og skriv endelig en kommentar nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål!
Pingback: Vegetar Moussaka - Græsk kødfri opskrift med aubergine
Pingback: 10 mættende vegetaropskrifter – Inspiration til vegetarretter
Pingback: Linselasagne – Vegansk opskrift på cremet lasagne med linser
Pingback: Bagt pasta – Vegansk pastaret med svampe, aftensmad på 30 min.
Kan man fryse lasagne? Og hvis man kan skal de så først bages?
Ja lasagnen kan sagtens fryses ned! Men den skal bages først, og herefter kan den køles ned.
Det er en super nem og dejlig ret, man kan tø op på travle dage 🙂
Bedste hilsner
Hvor finder man veganske lasagneplader? 😊
Hej Michela,
De fleste (meget) billige lasagneplader i de større butikker er som regel veganske (ligesom billig pasta også er).
Men ellers kan jeg anbefale at kigge efter Urtekram, som nok har mest udvalg.
Bedste hilsner
Jeg bliver simpelthen nødt til at spørger😅 jeg har for at par måneder siden, men da jeg ikke synes at jeg har kunne finde en god vegansk ost der ikke var vammel har jeg bare holdt mig fra retter hvor der indgik ost. Såååå hvilken ost bruger du?
Det forstår jeg godt! Jeg har testet en del, og mine favoritter indtil videre må nok være Spir fra Netto (købes som revet ost). Men ellers er “block” fra Violife også rigtig god at rive. Og mærket Naturli’ har også lavet nogle oste fra parmesan, som er rigtig gode.
Bedste hilsner
Nu har jeg lavet denne flere gange og jeg går aldrig galt med den og så kan man også spæde op hvis man lige har nogle rester i køleskabet. Og det er nemt at lave en portion som man så deler op og bruger den ene del til kødlasagne og den anden til vegansk lasagne, da vi har begge slags i vores familie😀
Hvor lyder det bare godt Kirsten – det glæder mig meget!
Den er også en fast favorit hjemme hos mig med en masse reste-grøntsager fra køleskabet ♥
Erstatning for ost ku være gærflager. Det blev prøvet af i din opskrift og det blev en fin “oste” sauce.
Mums – det lyder også godt! Det må prøves
Bedste hilsner
Det er simpelthen den lækreste lasagne jeg nogensinde har lavet – inklusive dem med kød! Klart blevet en favorit herhjemme 😄👏
Hvor er det dejligt at høre Astrid!
Tusinde tak for det! 😀 Skøn weekend til dig,
Bedste hilsner