Rustikke og sunde vegetar frikadeller med kikærter, spinat og gurkemeje. Et super sundt og proteinrigt bud på en nem vegetaropskrift til aftensmaden.
Du kan sagtens undlade spinaten i opskriften. Jeg synes dog, at spinaten giver en god farve til den gule gurkemeje. De ekstra hørfrø gør også frikadellerne rustikke og knasende. Jeg brugte gurkemeje til farsen, men karry kan helt sikkert også klare jobbet.
Frikadellerne kan nemt fryses ned og opvarmes i ovnen eller ristes på panden. Ellers opbevar frikadellerne i køleskab 3-4 dage. Opskriften giver omkring 10 kikærtefrikadeller, men kan sagtens laves i dobbelt portion.
Vegetarisk eller vegansk version:
Du kan både lave frikadellerne som vegetar-frikadeller med almindelig græsk feta. Men du kan også lave en vegansk version, hvor du her bruger vegansk feta i opskriften. Vegansk feta kan fås i mange større supermarkeder.
» Prøv også: Sunde quinoadeller med spinat og feta
Frikadeller med kikærter og gurkemeje
Rustikke og nemme vegetar frikadeller med kikærter, spinat og gurkemeje. Super sund og proteinrig bud på nemme vegetaropskrifter til aftensmaden.
Ingredienser:
- 2 spsk. Hørfrø (erstatning for 1 æg)
- 7 spsk. Vand
- 240 kogte kikærter, (1 dåse kikærter)
- 1 stilk forårsløg
- 1 håndfuld spinat
- 2 tsk. Gurkemeje
- 1 dl. Hørfrø
- 2 dl. Havregryn
- 1 dl. Feta (evt. vegansk version)
- Saft fra ½ citron
- Salt og peber
Sådan gør du:
Start med at blande hørfrø og vand i en lille skål og sæt til side.
Kog kikærterne som anvist på pakken eller brug 1 dåse kikærter. Mix kikærterne i en lille food processer eller brug en minihakker og hak massen groft.
Snit forårsløg og spinat.
Hæld kikærterne i en skål og bland sammen med snittede forårsløg og spinat, gurkemeje, hørfrø-blandingen, havregryn, feta og saften fra ½ citron. Drys godt med salt og peber.
Mix det hele godt sammen og form dejen med hænderne til en kugle i skålen. Hvis du har tid, så sæt dejen på køl og lad hvile i 30 min.
Varm en pande med olie eller smør. Form frikadellerne med hænderne omkring 1 spiseske pr. frikadelle. Steg dem et par minutter på hver side til de er sprøde og gyldne.
↓ Her kan du se formen på frikadellerne. De blev en størrelse mellem runde falafler og almindelig frikadeller som steges på 2 sider. Du kan helt selv styre hvilken størrelse og form, du ønsker.
Opskrifter med frikadeller med kikærter, linser, rødebede, bønner m.m.
Jeg er så småt i gang her i foråret at planlægge flere opskrifter med vegetar og veganske frikadeller. Jeg synes, at det er vigtigt til aftensmaden at have noget “kød-lignende” tilbehør. Fx sammen med grønne salater, kartoffelsalat, bagte kartofler, søde kartofler m.m. Det fuldender vegetarretter ret godt, når man serverer grøntsagsfrikadeller til. Jeg laver ofte en stor portion, så jeg har frikadellerne til flere dage om ugen. Det er også lækkert at skære dem over, og spise på ristet rugbrød sammen med pesto, mayo eller remoulade.
Næste gang jeg laver en omgang, så tror jeg, at jeg vil lave dellerne sammen med denne opskrift fra Sæson web – Bagt kartoffelsalat med porre og pesto. Jeg vil hvert fald selv foretrække noget cremet tilbehør til de rustikke frikadeller. Og så kan jeg altid anbefale en god mayo eller pesto til.
Alle veganske frikadeller samlet her ↓
» Frikadelle opskrifter her: Mine bedste opskrifter på veganske frikadeller
Jeg håber, at du synes om de her frikadeller med kikærter. Giv gerne vurdering her, når du har afprøvet dem ↓
Pingback: Vegansk tunsalat - Den bedste opskrift på kikærtersalat
Pingback: Kål frikadeller – Vegansk opskrift på frikadeller med spidskål
Pingback: Veganske frikadeller – De bedste opskrifter på frikadeller uden kød
Hej Micadeli, hvorfor er der hørfrø 2x er den ene det som du betegner som æg ?
Hej Ole,
Ja, de første 2 spsk. hørfrø blandes med ca. 7 spsk. vand. Det er blot som erstatning for 1 æg i frikadellefarsen, som jeg altid bruger i frikadelleopskrifter, for at få farsen til at binde ordentligt sammen.
Men da jeg ønskede de her frikadeller ret rustikke, så valgte jeg også at tilsætte ekstra hørfrø til farsen, sammen med de øvrige ingredienser. Det kan jeg selvfølgelig godt se, kan være lidt forvirrende at læse 😉
Bedste hilsner
Hej! Vil bare lige gøre opmærksom på, der ikke står æg i ingredienslisten. Det er lidt en ærgerligt overraskelse at få, når man handler (og ikke handler æg) for dernæst at læse opskrifts’vejledningen’, hvor det så går op for én, at man mangler æg…
Hej Ditte
Ja, det er en fejl, at der står æg i selve fremgangsmåden. For man skal nemlig ikke bruge æg i opskriften, da der er hørfrø i, og det fungerer som et bindemiddel helt ligesom æg. Så den er altså god nok, hvis du IKKE har købt æg. 😉
Jeg har fjernet det i fremgangsmåden nu.
Dog kan opskriften både laves med og uden æg. Men da det er en vegansk opskrift, så var meningen (også set i ingredienslisten), at der ikke skal æg i.
Jeg har også samlet alle mine frikadelleopskrifter her, hvis du vil have andet inspiration: https://micadeli.dk/veganske-frikadeller-og-boffer/
Håber ellers det lykkes. Ellers må du sige til.
Bedste hilsner
Der står stadig æg i fremgangsmåden 😅😉
Hej Klaus
Tak for det! Det er en gammel opskrift, som i den grad har brug for at blive tjekket efter.
Men jeg har rettet det nu – tak for tippet!
Hej.
Det er ikke vegetariske frikadeller hvis der er feta i. Vegetar er vegetar – ordet kommer af veggie – det engelske ord for grøntsager. Hvis der er æg eller feta i, er det lacto eller lacto-ovo, ikke vegetarisk.
Nej, de er vegetariske, hvis man bruger almindelig feta – og veganske hvis man bruger vegansk feta.
Så man kan lave dem på begge måder – helt som man selv synes. 😊
Bedste hilsner