fbpx

Kål frikadeller

Her er min opskrift på lækre kål frikadeller. En simpel, vegansk opskrift med spidskål, gulerødder, gurkemeje, hørfrø, lidt mel, salt og peber.

kål frikadeller med dip vegansk opskrift

Jeg har glædet mig til at dele denne opskrift her på siden. For de her kål frikadeller er blevet min absolutte yndlingsopskrift, og jeg tror (og håber), at du vil synes det samme. De kan i hvert fald let blive en favorit, hvis du er ude efter veganske opskrifter – som er alt andet end kedelige og smagsløse.

Jeg serverede kålfrikadellerne med lidt timian og en god dressing. Hemmeligheden til frikadellerne er at fylde dem godt med grøntsager, som selv får børn til at elske dem. De er nemlig super sprøde og saftige.

Til opskriften brugte jeg gulerødder og spidskål – men du kan bruge næsten alle slags grøntsager fra køleskabet! Prøv fx også med kål, spinat, rødbede, kartofler – som selvfølgelig alt sammen kan rives i små stykker (det giver det bedste resultat). Bland det hele sammen med lidt hørfrø, mel og krydderier, form dem til frikadeller og steg dem på panden.

» Prøv også: Rustikke frikadeller med kikærter og gurkemeje

Frikadeller med spidskål og gulerødder.

Antal: 12-14 frikadeller
Forberedelse: 20 min. Tilberedning: 10 min.

Opskrift på lækre kål frikadeller. Nem, vegansk opskrift med spidskål, gulerødder, gurkemeje og hørfrø. De her veganske frikadeller er uden æg.

Ingredienser:

  • 2 spsk. Hørfrø
  • 7 spsk. Vand
  • 500g. Spidskål
  • 200g. Gulerødder
  • 2 spsk. Mel
  • 1 tsk. Bagepulver
  • 1 tsk. Gurkemeje
  • Salt og peber
  • Olie til stegning

Sådan gør du:

1

Bland hørfrø med vand i en lille skål. Sæt til side og klargør grøntsagerne.

2

Skyld spidskål og gulerødderne. Riv det hele groft på et rivejern.

3

Bland revet spidskål og gulerødder i en skål sammen med mel, bagepulver, gurkemeje og drys godt med salt og peber. Tilsæt også hørfrø-blandingen. (Frikadelle-farsen skal være lidt våd og meget klistret).

4

Form farsen til runde frikadeller (se billedet nedenfor).

5

Varm en pande med 3-4 spsk. olie. Læg forsigtigt frikadellerne på panden. Steg dem i 4-5 minutter indtil de er sprøde. Vend dem og steg på den anden side. Dryp dem af på et stykke køkkenrulle og spis dem, mens de er varme.

Veganske kål frikadeller uden æg:

I starten synes jeg, at det var svært at lave frikadeller, fritters og den type – uden æg. Fordi, efter bare 5 sekunder på panden eller i ovnen faldt de fuldstændig fra hinanden, og resultatet var ofte uden form og derfor uden tekstur. Lidt en skuffelse! For det kan være lidt svært at forme frikadellerne uden nogen form for æg eller anden bindemiddel. Eller… Lige indtil at jeg fandt ud af magien ved hørfrø.

At bruge hørfrø som bindemiddel (blandet med vand) har været en skøn overraskelse at bruge. Det kaldes også på moderne dansk et “hørfrøæg” – altså en vegansk erstatning for æg. Man mixer bare vand med hørfrø, venter 5-7 minutter (gerne mere) og langsomt vil det blive et bindemiddel. Rør lidt rundt, og så snart du kan mærke en klistret fornemmelse, så er det klar. Minder lidt om æggehvide.

veganske frikadeller uden æg

1) Riv grøntsagerne:

Start med at rive grøntsagerne. Hvis du ikke har spidskål eller gulerødder så kan du sagtens bruge kartofler, rødbede, grønkål eller andre gode og sunde grøntsager. Jeg brugte bare et håndholdt rivejern (eller snittejern) og rev det hele indtil det blev fint. Det fungerer super fint. Men hvis du har en køkkenmaskine eller andet elektronik til slags, så kan du rive det hele under et minut – og slipper for at snitte fingerne!

2) Mix med hørfrø, vand, gurkemeje og mel:

Næste step er at kombinerede alle ingredienser (undtagen olie) i en stor skål. Bland det hele med en ske – eller med fingrene, indtil det hele er godt mixet sammen til en slags fars. Den skal helst føles lidt klistret. Du kan nemt teste “farsen”, ved at forme lidt med fingrene. Hvis farsen er for våd og for svær at forme, så tilsæt lidt ekstra mel. Hvis opskriften skal være glutenfri så brug boghvedemel eller havregryn!

resultat på spidskål frikadeller

Og HER er resultatet. Perfekte, små sprøde frikadeller udenpå men stadig bløde og saftige indeni. Herudover så er spidskål (og andre slags kål) super sundt at spise, og derfor genialt som fyld i almindelige frikadeller – eller endnu bedre – i disse veganske frikadeller.

Server frikadellerne med en vegansk mayo eller dressing. En klassisk ketchup fungerer også godt! Jeg har lavet opskriften mange gange efterhånden og har lavet 3 forskellige dip/dressinger. Senneps/honning dressing, klassisk sød chili sovs og en simple vegansk creme fraiche. ↓

opskrift på fritter med spidskål

Jeg håber, at du kan bruge opskriften her på kål frikadeller. Hvis du laver opskriften og deler den, så er du mere end velkommen til også at tagge mig på Instagram. Jeg vil elske, at se jeres resultater.. Lad mig endelig vide i en kommentar nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål.

Kunne du lide opskriften? Giv kålfrikadellerne stjerner er ↓

4.2/5 (13 Reviews)

4 thoughts on “Kål frikadeller”

  1. Pingback: Majsfrikadeller – Opskrift på veganske frikadeller med majs

  2. Pingback: Veganske frikadeller – De bedste opskrifter på frikadeller uden kød

  3. Maria Houlberg

    Hej Mica 😊
    Jeg plejer at blende mine hørfrø, inden jeg blander dem med vand. Det bliver en tyk klistret masse som binder godt. Når du bruger hele hørfrø, giver det så “klister” nok til at binde dejen sammen? Og har du prøvet at blende dem?
    Mvh Maria 🌸

    1. micadeli_dk

      Hej Maria!
      Ja jeg ved at mange blender dem – jeg bruger dem ofte hele (i ren dovenskab) og fordi, at jeg oplever at de klistrer rigtig fint alligevel.
      De skal bare lige ligge i vand i 10-15 min, så er de klar. Til frikadeller og lignende gør det ikke så meget med hele kerner af hørfrø. Men det er klart, at hvis man ikke skal kunne se hørfrøene, så er det bedst at blende dem! 😉
      Bedste hilsner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top