Kål frikadeller

kål frikadeller vegansk opskrift

Her er min opskrift på lækre kål frikadeller. En simpel, vegansk opskrift med spidskål, gulerødder, gurkemeje, hørfrø, lidt mel, salt og peber.

Jeg har glædet mig til at dele denne opskrift her på siden. For de her kål frikadeller er blevet min absolutte yndlingsopskrift, og jeg tror (og håber), at du vil synes det samme. De kan i hvert fald let blive en favorit, hvis du er ude efter veganske opskrifter – som er alt andet end kedelige og smagsløse.

Jeg serverede kålfrikadellerne med lidt timian og en god dressing. Hemmeligheden til frikadellerne er at fylde dem godt med grøntsager, som selv får børn til at elske dem. De er nemlig super sprøde og saftige.

Til opskriften brugte jeg gulerødder og spidskål – men du kan bruge næsten alle slags grøntsager fra køleskabet! Prøv fx også med kål, spinat, rødbede, kartofler – som selvfølgelig alt sammen kan rives i små stykker (det giver det bedste resultat). Bland det hele sammen med lidt hørfrø, mel og krydderier, form dem til frikadeller og steg dem på panden.

» Prøv også: Rustikke frikadeller med kikærter og gurkemeje

Frikadeller med spidskål og gulerødder.

Serves: 12-14 frikadeller
Prep Time: 20 min. Cooking Time: 10 min.

Opskrift på lækre kål frikadeller. Nem, vegansk opskrift med spidskål, gulerødder, gurkemeje og hørfrø. De her veganske frikadeller er uden æg.

Ingredients

  • 2 spsk. Hørfrø
  • 7 spsk. Vand
  • 500g. Spidskål
  • 200g. Gulerødder
  • 2 spsk. Mel
  • 1 tsk. Bagepulver
  • 1 tsk. Gurkemeje
  • Salt og peber
  • Olie til stegning

Instructions

1

Mix hørfrø med vand i en lille skål. Set til side og klargør grøntsagerne.

2

Vask spidskålen og skræl gulerødderne. Riv det hele på et rivejern i små stykker.

3

Bland revet spidskål og gulerødder sammen med mel, bagepulver, gurkemeje og drys godt med salt og peber. Tilføj også hørfrø-blandingen. (Farsen skal være lidt våd og meget klistret).

4

Form farsen til runde frikadeller (se billedet nedenfor).

5

Varm en pande med 3-4 spsk. olie. Læg forsigtigt frikadellerne på panden. Steg dem i 4-5 minutter indtil de er sprøde. Vend dem på panden og steg på den anden side. Dryp dem af på et stykke køkkenrulle og spis dem, mens de er varme.

Veganske kål frikadeller uden æg:

I starten synes jeg, at det var svært at lave frikadeller, fritters og den type – uden æg. Fordi, efter bare 5 sekunder på panden eller i ovnen faldt de fuldstændig fra hinanden, og resultatet var ofte uden form og derfor uden tekstur. Lidt en skuffelse! For det kan være lidt svært at forme frikadellerne uden nogen form for æg eller anden bindemiddel. Eller… Lige indtil at jeg fandt ud af magien ved hørfrø.

At bruge hørfrø som bindemiddel (blandet med vand) har været en skøn overraskelse at bruge. Det kaldes også på moderne dansk et “hørfrøæg” – altså en vegansk erstatning for æg. Man mixer bare vand med hørfrø, venter 5-7 minutter (gerne mere) og langsomt vil det blive et bindemiddel. Rør lidt rundt, og så snart du kan mærke en klistret fornemmelse, så er det klar. Minder lidt om æggehvide.

veganske frikadeller uden æg

1) Riv grøntsagerne:

Start med at rive grøntsagerne. Hvis du ikke har spidskål eller gulerødder så kan du sagtens bruge kartofler, rødbede, grønkål eller andre gode og sunde grøntsager. Jeg brugte bare et håndholdt rivejern (eller snittejern) og rev det hele indtil det blev fint. Det fungerer super fint. Men hvis du har en køkkenmaskine eller andet elektronik til slags, så kan du rive det hele under et minut – og slipper for at snitte fingerne!

2) Mix med hørfrø, vand, gurkemeje og mel:

Næste step er at kombinerede alle ingredienser (undtagen olie) i en stor skål. Bland det hele med en ske – eller med fingrene, indtil det hele er godt mixet sammen til en slags fars. Den skal helst føles lidt klistret. Du kan nemt teste “farsen”, ved at forme lidt med fingrene. Hvis farsen er for våd og for svær at forme, så tilsæt lidt ekstra mel. Hvis opskriften skal være glutenfri så brug boghvedemel eller havregryn!

resultat på spidskål frikadeller

Og HER er resultatet. Perfekte, små sprøde frikadeller udenpå men stadig bløde og saftige indeni. Herudover så er spidskål (og andre slags kål) super sundt at spise, og derfor genialt som fyld i almindelige frikadeller – eller endnu bedre – i disse veganske frikadeller.

Server frikadellerne med en vegansk mayo eller dressing. En klassisk ketchup fungerer også godt! Jeg har lavet opskriften mange gange efterhånden og har lavet 3 forskellige dip/dressinger. Senneps/honning dressing, klassisk sød chili sovs og en simple vegansk creme fraiche. ↓

opskrift på fritter med spidskål

Jeg håber, at du kan bruge opskriften her på kål frikadeller. Hvis du laver opskriften og deler den, så er du mere end velkommen til også at tagge mig på Instagram. Jeg vil elske, at se jeres resultater.. Lad mig endelig vide i en kommentar nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål.

Kunne du lide opskriften? Rate opskriften er ↓

5/5 (1 Review)

2 thoughts on “Kål frikadeller”

  1. Pingback: Majsfrikadeller – Opskrift på veganske frikadeller med majs

  2. Pingback: Veganske frikadeller – De bedste opskrifter på frikadeller uden kød

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *