Vegetarisk Ristaffel som også er en vegansk ristaffel, er en klassisk Indonesisk karry ret. Her i min opskrift har jeg skiftet kyllingen ud med stegt tofu.
En nem og lækker vegetarret / vegansk aftensmad til hele familien.
Tofu har den effekt, at når steges på panden, så får det en smag og konsistens af stegt kylling. Som dufter og smager helt fantastisk. Husk endelig ikke at spare på krydderierne til retten. Brug fx gerne godt med spidskommen, karry eller kardemomme.
Herudover, skal ristaffel jo gerne serveres med alverdens lækre toppings. Og her er det altså kun fantasien, som sætter grænser. Jeg serverede den med æble, ananas, peanuts, kokosflager, forårsløg og ris. Det er altid noget, der hitter.
Det er en nem ret, der både kan laves, som en hurtig omgang hverdagsmad. Men den er også god på menuen til gæster en lørdag aften. Og så er det i øvrigt en ret, der er ideel til både børn og voksne.
Tip! Jeg lavede retten med sojafløde, for et vegansk resultat. Men du kan også bruge kokosmælk eller almindelig fløde.
Vegetarisk ristaffel med tofu
Bedste vegetar opskrift på Ristaffel. Orignial Indonesisk ret med grøntsager og lækre toppings. Sund vegansk hovedret a la karry med ris. Læs opskriften her.
Ingredienser:
- Karrygryde:
- 250g. tofu
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg, presset
- 1 tsk. gurkemeje
- 1-2 tsk. karry
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. kardemomme
- 4 dl. mælk (jeg brugte havremælk)
- 1 dl. grøntsagsbouillon
- 2 dl. fløde fx sojafløde (eller kokosmælk)
- 1 spsk. majsstivelse
- Saft fra 1/2 citron eller lime
- Olie til stegning
- Salt og peber
- Toppings og tilbehør:
- Ris
- Æbler, skåret i tern
- Peanuts
- Kokosflager
- Forårsløg, snittet
- Dadler eller rosiner
- Ananas, skåret i tern
Sådan gør du:
Dryp tofu af i et stykke køkkenrulle og skær/riv i mindre stykker. Steg tofuen i en høj sauterpande med lidt olie, salt og peber i 2-3 minutter. Lad tofuen få en anelse gylden farve, og tilsæt de snittede løg og hvidløg.
Tilføj gurkemeje, spidskommen, kardemomme, karry og forårsløg, og lad simre i et par minutter.
Kog 1 dl. vand og mix sammen med grøntsagsbouillon, hæld i gryderetten sammen med mælk, fløde og en anelse maizena, hvis nødvendigt. Smag til med lime eller citron, salt og peber. Lad simre 20-25 minutter på middel varme, imens du koger risen.
Skyld risen grundigt, kom i en gryde og kog med vand.
Smag karrygryden til og lad simre mens risen koger. Server til sidst din vegetar ristaffel med dine yndlings toppings. Jeg serverede med forårsløg, kokosflager, peanuts, ananas, æble og roser/dadler.
Vegetarisk ristaffel med tofu – ala kylling-karry med ris:
Jeg laver tit mine gryderetter og andre ‘kødrige’ retter med tofu. Jeg synes det giver en god fylde og konsistens til grøntsagerne. Og så er det ideelt at bruge i stedet for kylling. Eksempelvis lavede jeg også denne Sri Lanka karrygryde forrige uge, hvor jeg også brugte tofu i stedet for kyllingestykker.
I denne opskrift på ristaffel brugte jeg toppings som: Ananas, peanuts, æble, ristede kokosflager, forårsløg, dadler/rosiner. Men du kan sagtens bruge alternativer og andre toppings – alt efter hvad du lige har i køkkenet.
Køb også gerne en karry af god smag. Der er nemlig ret stor forskel på karry og priserne, som denne test fra Politiken viser. Jeg kan med fordel anbefale generelt, at købe krydderier fra mange af de etniske forretninger. Her får man virkelig gode krydderier i høj kvalitet (og oftest også mere for pengene).
Faktisk er det nemt at lave sine gryderetter mere spændende ved blot at servere dem med toppings. Det behøver altså ikke at være en ‘taffel’. Fx med denne Sri Lanka gryderet, her kunne man sagtens tilsætte toppings ovenpå ligesom med ristaffel.
Hvis du har andre gode bud på toppings – så skriv endelig i en kommentar nedenfor. Jeg vil meget gerne høre, hvis I ligger inde med gode anbefalinger!
Ristaffel – Opdateret opskrift ↺
Opskriften på ristaffel er opdateret. Jeg har forbedret indholdet og teksten. Datoen på indlægget er derfor ny, så nye læsere også kan få glæde af den.
Vegetarisk ristaffel er én af mine absolut yndlingsopskrifter. Og især når den serveres med de bedste toppings. Jeg håber, at du synes om opskriften!
Pingback: Grøn Pastasalat – Opskrift på sund vegetar salat med tofu
Pingback: Sri Lanka gryde med grøntsager - Lækre grønne gryderetter
Pingback: 10 mættende vegetaropskrifter – Inspiration til vegetarretter
Pingback: Veganske Tarteletter – Nem tartelet opskrift med svampe og asparges
Pingback: Vegansk paprikagryde – Gryderet med grøntsager på 30 min.
Pingback: Vegansk Tikka Masala – Opskrift på indisk gryderet klar på 25 min.