fbpx

Vegansk Moussaka

Opskrift på græsk vegansk moussaka med aubergine og kartofler. En skøn ret til aftensmaden både til hverdag og weekend. Klar på ca. 1,5 time.

Kan både laves som vegansk og vegetar moussaka.

vegansk moussaka opskrift med aubergine

Hvad er Moussaka?
En traditionel græsk moussaka, er en aubergine og kartoffel ret ofte lavet med hakket kød. Det ligner lidt en lasagne med lavet med tynde skiver af kartofler og aubergine (i stedet for lasagneplader).

En vegansk moussaka uden kød består af en masse grøntsager! Og man kan glimrende tilføje flere grøntsager til retten fx revet squash, revet gulerødder, friske tomater eller rodfrugter. Jeg har tilføjet svampe og soltørrede tomater, da det giver en lækker umami smag og en god konsistens til retten.

Vegansk Moussaka.

Antal: 4-5 personer
Forberedelse: 30 min. Tilberedning: 1 hour

Græsk Vegansk Moussaka med aubergine, kartofler og grøntsager. Kan laves både som sund vegansk og vegetar moussaka til aftensmad.

Ingredienser:

  • Moussaka fyld:
  • 4 fed hvidløg
  • 2 løg
  • 200g. svampe
  • 1 dl. soltørrede tomater
  • 1 tsk. timian eller basilikum
  • 2 tsk. sød paprika
  • 2 tsk. spidskommen
  • 250g. røde eller grønne linser, kogte (svarer til 1 dåse)
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 dl. rødvin (eller vand)
  • Mornay sauce:
  • 3 spsk. plantesmør
  • 3 spsk. mel
  • 4 dl. havremælk
  • 1 håndfuld vegansk ost, revet
  • 1 tsk. fintrevet muskatnød
  • Saft fra 1/4 citron
  • Salt og peber
  • Herudover
  • 1/2 aubergine
  • 300g. kartofler
  • Salt og peber

Sådan gør du:

1

Moussaka fyld: Hæld lidt olie i en gryde eller høj sautepande. Tilsæt løg og hvidløg og sauter indtil bløde. Skyl og skær svampene i små tern og kom med op på panden sammen med finthakkede soltørrede tomater. Tilsæt timian/basilikum, sød paprika og spidskommen.

2

Kom de kogte linser med op på panden. Skru ned for varmen og tilsæt hakkede tomater, tomatpuré og rødvin. Lad fyldet småsimre, imens grøntsagerne tilberedes.

3

Skræl kartoflerne og skær dem og aubergine i helt tynde, runde skiver. Tænd ovnen på 180°C varmluft.

4

Mornay sauce: Smelt smør i en gryde og pisk hvedemel i til en smørbolle. Tilsæt mælken lidt efter lidt under omrøring. Tilsæt ost, citron og friskrevet muskatnød. Rør rundt til saucen er cremet og lækker. Smag til med citronsaft, salt og peber.

5

Smør et ovnfast fad med smør. Kom lidt moussaka fyld i bunden, herefter et tynd lag aubergine skiver og kartoffelskiver og herefter mornay sauce. Fortsæt sådan, men så du til sidst har et lag moussaka fyld og til sidst mornay sauce på toppen. Drys med salt og peber

6

Bag moussakaen i en forvarmet ovn i 40-45 min. til kartoflerne er møre.

Moussaka – sådan gør du ↓

Her er moussaka fyldet lavet, og ligner en slags “kødsovs” af linser, tomater, svampe og krydderier. Og den hjemmelavede mornay sauce er gjort klar  ↓

linsefyld med linser og grøntsager og mornaysauce

Nu skal moussakaen samles helt ligesom man ville samle en lasagne. Læg skiftevis moussaka fyld, tynde aubergine skiver, tynde skiver af kartofler og mornay sauce  ↓

moussaka med aubergine og kartofler i lag og mornaysauce

Slut gerne af med et lag moussaka fyld / kødsovs og til sidst mornay sauce. Du kan også toppe med et lag ost til sidst (hvis du synes). Bag fadet i 40-45 min.  ↓

græsk opskrift med grøntsager og vegansk mornaysauce

Vegansk Moussaka med aubergine og kartofler.

Denne opskrift på moussaka er en sund grøntsagsmoussaka – den er nemlig proppet med sunde grøntsager og mættende linser. Jeg brugte løg, hvidløg, linser, soltørrede tomater, svampe og krydderier til fyldet. Men her kan du nemt tømme grøntsagskuffen og finthakke næsten alle slags grønt og komme med op på panden. Og mht. linserne, der kan du både bruge grønne og røde.

De tynde kartoffel og aubergine skiver er dog en basis ingrediens, da man bruger de tynde skiver til at “samle” moussaken med. Men her kan du også afprøve lag med tynde squash skiver, gulerødder eller rodfrugter.

opskrift på græsk vegetar moussaka

Lav opskriften som vegansk eller vegetar moussaka.

Du kan lave opskriften både som vegansk eller vegetarisk moussaka. Det gør nemlig ikke den store forskel, da selve moussaka lasagnen indeholder det samme fyld. Det er kun osten / lasagne sovsen på toppen, som er forskellig. I den veganske version jeg lavet en lækker lasagne sauce / mornay sauce af plantesmør, mel, havremælk, muskatnød, citron og en håndfuld vegansk ost. Her brugte jeg en vegansk revet ost fra Violife, som fås i mange af de større supermarkeder og Irma. En ost der både smager og smelter super fint!

I en vegetar moussaka kan du lave lasagne saucen med mælk, smør og almindelig revet ost. Fremgangsmåden er helt den samme!

Ligesom med en almindelig lasagne og grøntsagslasagne, så har retten godt af at simre en times tid eller to. Den cremede lasagne sauce er også en vigtig ingrediens til en lækker og smagfuld moussaka.

vegansk moussaka opskrift med aubergine

Kan moussaka fryses ned?

Ligesom lasagne så kan moussaka også nemt fryses ned, gerne i en lufttæt pose eller lufttæt beholder. Vent dog gerne til den er kølet lidt ned.
Moussakaen kan også sagtens opbevares i køleskab i en lufttæt beholder i op til 4-5 dage. Den kan både spises kold eller kan varmes op igen i både ovnen og mikroovnen.

Andre lækre veganske simreretter til weekenden:

vegansk moussaka med grøntsager og aubergine

Moussaka med grøntsager – Opdateret opskrift ↺
Opskriften her på vegansk moussaka er opdateret. Jeg har forbedret indholdet og taget nye (og bedre) billeder til retten. Datoen på indlægget er derfor nyt, så alle jer nye læsere også kan få glæde af den.

Jeg håber, at du synes om moussaka opskriften! Den er virkelig blevet en favorit opskrift hos mig (sammen med lasagne).. Skriv endelig en kommentar nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål.

Fik du lavet opskriften? Giv moussaka opskriften stjerner her ↓

4.5/5 (4 Reviews)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top