Opskrift på vegansk gullash uden kød – lavet med gulerødder, aubergine og svampe. En super lækker ungarsk opskrift til de kolde måneder.
Denne gullashsuppe er en favorit til alle, der elsker simreretter.
Jeg elsker gryderetter – næsten alle former for simreretter kogt i lang tid i gryde. Normalt er der jo oksebov, oksekød eller lam i en klassisk gullash opskrift. Men i min verden kan stort set alle opskrifter laves i en vegansk version. Og ingen undtagelse med gullash!
Opskriften er rimelig nem, bland alle ingredienser sammen i en gyde og lad det simre i 1-2 timer. Jo længere tid retten får lov at simre – jo bedre. Så der er ikke så meget arbejdstid med en gullash – mere ventetid hvor retten virkelig får lov til at simre færdig (og det er der, hvor den bliver rigtig lækker).
Tip: Lav gerne opskriften i dobbelt portion, retten kan sagtens fryses retten ned. Hvis du opbevarer retten i køleskab holder den sig også fint 3-4 dage til aftensmad efterfølgende. Den smager ligeså skønt 2. gang den opvarmes.
Vegansk gullash.
Denne opskrift på vegansk gullash til aftensmad er en skøn ungarsk gullashsuppe uden kød, men lavet med grøntsager og kartoffelmos.
Ingredienser:
- Gullash:
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 200g. svampe
- 1/2 aubergine (ca. 200g.)
- 150g. gulerødder
- 2 tsk. spidskommen
- 2 tsk. paprika
- 1 tsk. sort peber
- 1 tsk. salt
- 1 dåse tomatpuré (ca. 140g.)
- 1 liter grøntsagsbouillon
- Kartoffelmos:
- 1 kg. kartofler
- 1,5 dl. mandelmælk
- 80g. plantesmør
- Salt og peber
- Frisk timian
Sådan gør du:
Gullash: Hak løg, hvidløg, svampe, aubergine og gulerødder i mundrette størrelser. Varm lidt olie på en pande og tilsæt løg og hvidløg, lad stege et par minutter. Tilsæt svampe, aubergine og gulerødder.
Tilsæt spidskommen, paprika, sort peber og salt og lad stege et par minutter sammen med grøntsagerne.
Tilsæt tomatpuré og 1 liter vand + grøntsagsbouillon. Rør rundt og lad simre mindst 1 times tid (gerne mere). Smag til undervejs.
Kartoffelmos: 40-50 min. inden servering, skylles kartoflerne og skæres i små stykker. Kog i usaltet vand til de er helt kogte og møre (bestem selv om du vil beholde skrællen på).
Hæld vandet fra de varme kartofler, og hæld dem op i en skål sammen smør. Pisk kartoffelmosen med en elpisker, og tilsæt mælken lidt efter lidt til konsistensen er cremet og blød. Smag til med salt og peber.
Server den varme gullash sammen med blød og cremet kartoffelmos, frisk timian og friskkværnet sort peber.
Lad retten simre så længe som muligt. Gerne 1-2 timer eller mere ↓
Vegansk gullash med kartoffelmos.
De fleste serverer gullash med kartoffelmos af fløde og smør. Jeg lavede en vegansk kartoffelmos – som uden tvivl smager mindst ligeså godt som en klassisk kartoffelmos. Du skal faktisk bare skifte smør ud med plantesmør, og fløde ud med mandelmælk. Resultatet er en super lækker og blød mos, som skal krydres med lidt salt og peber.
» Se opskriften på vegansk kartoffelmos her
Hvilke grøntsager til gullash?
Du kan lave din gullash med stort set alle slags grøntsager. Jeg brugte svampe, aubergine og gulerødder til opskriften. Men du kan også sagtens bruge blomkål, søde kartofler, squash, jordskokker eller rødbede, hvis du synes. Fremgangsmåden er stort set den samme. Når gryderetten får lov at simre så længe, så vil stort set alle grøntsager nå at blive bløde og færdigkogte.
Det er en skøn måde at få spist flere grøntsager på. Og du kan også sagtens finthakke grøntsagerne, inden de kommer op i retten, hvis du ønsker en mere jævn konsistens uden for store stykker af grøntsager.
Traditionel ungarsk gullash suppe.
Gullash er traditionelt set en suppe, som kommer fra Ungarn. Suppen består af kød og grøntsager, gerne med paprika og andre krydderier. Du kan også servere retten sammen med nudler eller stykker af kartofler (i stedet for kartoffelmos).
Jeg håber, at du kunne bruge opskriften på gullash! Det er en skøn opskrift her til de kolde måneder, serveret sammen med brød og et glas rødvin.
Hvis du er glad for opskrifterne her på siden, så vil jeg blive super glad, hvis du også følger med under @micadeli_ på Pinterest eller Instagram!
Pingback: Vegansk Moussaka - Græsk kødfri opskrift med aubergine
Pingback: Vegansk Brændende Kærlighed – Min bedste opskrift med kartoffelmos
Ser dælme lækkert ud! Skal bestemt afprøves 🙂
Tusinde tak! Jeg håber, at det smager! 😉
Det er sådan en dejlig opskrift! Tak for den. Men har du erfaring med, om retten kan fryses ned?
Hej Helle,
Selve gullash delen kan sagtens fryses ned 😉 Bare ikke kartoffelmosen (det har jeg hvert fald ikke god erfaring med).
Håber det smager!
Bedste hilsner
Tusind tak for en skøn opskrift. 🙂 Det smagte virkelig godt, var nemt at lave og så var mine børn vilde med det (de er meget kræsne).
Hej Charlotte
Tusinde tak! Ih hvor dejligt at høre! Gullash er også en af mine favoritter!
Bedste hilsner ☀️