Opskrift på stegt karamelliseret tofu. En fantastisk lækker opskrift, som kan laves uafhængig af sæson. Spis marineret tofu med ris, eller en sprød salat – eller brug det i wraps eller pitabrød.
Den stegte tofu er kort stegt på panden og herefter dækket i en karamelliseret marinade af lime juice, ahorn sirup, sojasauce, hvidløg, citron/lime. Server retten med sesam frø, kogte ris, og forårsløg. Utrolig nemt at lave og smager skønt.
Retten her er også god hvis du skal servere en vegansk ret for venner eller familie. De bliver nemlig sprødt som kylling og så har de en lækker smag af både sødt og syrligt fra marinaden og soya. Perfekt til både børn og voksne, veganere, vegetarer eller kødspisere.
Den marinerede tofu kan sagtens holde sig på køl og opbevares i en bøtte i et par dage. Du kan også nøjes med at stege tofu stykkerne gyldne, og så gemme på køl. Når du så skal bruge dem, så skal du kun bruge tid på glazen/marinaden. Og så er der hurtig aftensmad med lidt ris, salat, pitabrød eller en dressing som tilbehør.
» Prøv også: Sprøde kålchips med grønkål – sund snack idé til gæster
Karamelliseret Tofu.
Opskrift på lækker, nem vegansk aftensmad. Karamelliseret sprød tofu stegt i en glaze. Server med ris, i pitabrød, wraps eller i salater.
Ingredients
- 250g Tofu
- 1 fed Hvidløg
- 2 spsk. Olie (olivenolie eller neutral olie)
- 1 tsk. Majsstivelse
- 1 tsk. Ahorn Sirup (eller honning)
- 2 tsk. Soja sauce
- Saft fra 1/2 Citron eller Lime
- Salt og peber
- Til servering:
- Ris, forårsløg og sesamfrø
Instructions
Læg et stykke køkkenrulle over tofuen og tryk ned så vandet fjernes. Skær i små tern.
Kom lidt olie på en pande og steg tofu stykkerne så de er gyldne på alle sider. Giv dem et par minutter på hver side og vend dem rundt. Fjern dem fra panden og gem til senere.
I en skål blandes hvidløg, olivenolie, majsstivelse, ahorn sirup, soja sauce, lime saft, salt og peber. Hæld saucen på panden og kog på lav varme til en glaze. Den skal være karamelliseret, tyk og gylden.
Hæld tofustykkerne op i glazen og vend dem godt rundt. Lad dem stege til de er helt dækket helt til at saucen og glazen har sat sig på tofu stykkerne.
Server de sprøde karamelliserede tofu stykker i salater, wraps, pitabrød eller med ris. Drys med sesamfrø, limesaft og forårsløg.
Sådan laver du karamelliseret tofu:
Jeg indrømmer. I begyndelsen på mine veganske opskrifter, der kunne jeg faktisk ikke lige tofu overhovedet. Jeg synes det var kedeligt, smagsløst, og unaturligt. Jeg blev altid skuffet, hvis jeg havde bestilt det på en restaurant – og jeg kunne heller ikke finde ud af at gør det til et mirakel derhjemme.
Men. Jeg tænkte, at jeg for alvor måtte give det en chance. Også fordi, at det jo er meget brugt i det veganske køkken. Så jeg søgte og søgte efter inspiration på nettet og på Instagram, efter noget hvor jeg tænkte.. Hey det der.. Det ser godt ud. Og det fandt jeg heldigvis. Jeg fandt nogle lækre billeder af tofu, som nærmest var forklædt som kylling, lammekød, eller pulled pork med en glaze-agtigt sauce ovenpå. Helt sprødt, lækkert, saftigt og med masser af smag. Eller det lignede det i hvert fald!
Så jeg prøvede at lave en omgang stegt tofu, som lignede det jeg havde set på billederne. Mit ønske var at lave en opskrift – med så få ingredienser som muligt – men som smagte lækkert. Jeg øvede og øvede mig på en glaze. Og det blev altså til denne glaze bestående af hvidløg, ahorn sirup, sojasauce, lime/citron saft, olie, salt og peber – og så en lille smule majsstivelse for at give den her perfekte tykke tekstur ved tilberedning.
.. Og det smagte fantastisk (hvis jeg selv må sige det). Glazen/marinaden gjorde noget ved tofuen, som jeg ikke havde prøvet før. Og det giver jo egentlig ret god mening. For hverken kylling, lam eller anden kød smager jo godt, når det er uden smag, krydderier, olie, salt og peber?
Marineret tofu opskrift:
Det bliver svært at gå tilbage til den almindelige form for tofu, efter at jeg har lavet den her tofumarinade. Men der er heldigvis mange måder at lave tofu på, som smager fantastisk. Du kan også prøve min opskrift på de her tofu pinde, som er friturestegt kort – og bliver sprøde ligesom fiskepinde.
Jeg afprøvede også de her marinerede tofu stykker sammen med spinat wraps. Det var de her wraps på Instagram – og de blev virkelig gode synes jeg! Men du kan også nemt putte dem i pitabrød, spise på naanbrød, durum, på pizza, i salatskålen eller måske som små sprøde toppings ovenpå suppe sammen ned sprøde kålschips bagt i ovn. De kan bruges sammen med meget mad og som tilbehør til andre vegetar og veganske retter.
PS – Hvis du ikke ønsker at bruge majsstivelse, så kan det godt udelades til den marinerede del. Men resultatet vil dog ikke blive nær så tykt. Det skaber nemlig en tykkelse i glazen, som får den til at tykne og sætter sig godt på tofu stykkerne. I forhold til krydderier, så skal du også bare give den gas. Prøv fx barbecue, paprika, chili, garam masala, spidskommen eller andet lækkert.
Karamelliseret tofu – Opdateret opskrift ↺
Opskriften på stegt tofu er opdateret. Jeg har forbedret indholdet, og datoen er derfor ny, så nye læsere også kan få glæde af den.
Jeg håber, at du blev inspireret til flere tofu opskrifter hjemme i dit eget køkken. Skriv endelig nedenfor hvis du har nogle spørgsmål til glazen, tofuen eller andet.
Pingback: Tofu Bowl – Opskrift på kødfri salatskål med karameliseret Tofu
Ser mega lækkert ud vil helt sikkert lade mig inspirere.
Men hvorfor dog bruge oliven olie frem for en smags neutral olie, eller endnu bedre bruge en peanut olie for lige at pifte det op med lidt peanut smag 🙂
Oliven olie er til salater.
Dejligt at høre Mark! Du kan sagtens bruge en smags neutral olie ja (det gør jeg faktisk også selv for det meste).
Peanut olie lyder også lækkert, det må jeg prøve!
God fornøjelse!
Bedste hilsner,
Pingback: Vegansk pasta – Opskrift på pastaret med proteiner
Pingback: Veganske nuggets – Opskrift på sprød vegansk fried chicken med tofu