Dette post kan indeholde sponsorerede links
Opskrift på stegt karamelliseret tofu. En fantastisk lækker opskrift, som kan laves uafhængig af sæson. Spis marineret tofu med ris, eller en sprød salat – eller brug det i wraps eller pitabrød.
Tofu kan købes hos Med24.dk, hvor man ofte får mere for pengene. Men tofu kan også købes i mange fysiske forretninger efterhånden. Jeg plejer, at stege tofuen kort på panden, og herefter dækker stykkerne i en karamelliseret marinade af lime juice, ahorn sirup, sojasauce, hvidløg, citron/lime. Server til sidst retten med sesam frø, kogte ris, og forårsløg.
Utrolig nemt at lave og så er tofu et super godt alternativ til kød.
Retten her er også god hvis du skal servere en vegansk ret for venner eller familie. De bliver nemlig sprødt som kylling og så har de en lækker smag af både sødt og syrligt fra marinaden og soya. Perfekt til både børn og voksne, veganere, vegetarer eller kødspisere.
Video: Se hvordan jeg laver marineret tofu ↓
Firm tofu eller silken tofu?
Når du vil lave stegt tofu, som har konsistens lidt ligesom kylling (som her), så er det ret vigtigt, at du ikke bruger den våde, blævrende “silken tofu”.. Jeg vil anbefale at gå efter “firm tofu” fx urtekrams’ økologiske tofu eller denne billigere “firm tofu” fra biogan.
Den marinerede tofu kan sagtens holde sig på køl og opbevares i en bøtte i et par dage. Du kan også nøjes med at stege tofu stykkerne gyldne, og så gemme på køl. Når du så skal bruge dem, så skal du kun bruge tid på glazen/marinaden. Og så er der hurtig aftensmad med lidt ris, salat, pitabrød eller en dressing som tilbehør.
Sprød tofu i airfryer – helt uden olie:
Du kan sagtens lave tofuen i airfryer og undgå olie! Vend tofustykkerne direkte i marinaden, læg stykkerne i airfryeren og lad dem stege i 10-15 min. Så bliver de helt gyldne og sprøde!
Læs min guide til airfryer her »»
» Prøv også: Sprøde kålchips med grønkål – sund snack idé til gæster
Karamelliseret Tofu.
Opskrift på lækker, nem vegansk aftensmad. Karamelliseret sprød tofu stegt i en glaze. Server med ris, i pitabrød, wraps eller i salater.
Ingredienser:
- 250g Tofu
- 1 fed Hvidløg
- 2 spsk. Olie (olivenolie eller neutral olie)
- 1 tsk. Majsstivelse
- 1 tsk. Ahorn Sirup (eller honning)
- 2 tsk. Soja sauce
- Saft fra 1/2 Citron eller Lime
- Salt og peber
- Til servering:
- Ris, forårsløg og sesamfrø
Sådan gør du:
(Se evt. opskrift video længere oppe) Læg et stykke køkkenrulle over tofuen og tryk ned så vandet fjernes. Skær i små tern.
Kom lidt olie på en pande og steg tofu stykkerne så de er gyldne på alle sider. Giv dem et par minutter på hver side og vend dem rundt. Fjern dem fra panden og gem til senere.
I en skål blandes hvidløg, olivenolie, majsstivelse, ahorn sirup, soja sauce, lime saft, salt og peber. Hæld saucen på panden og kog på lav varme til en glaze. Den skal være karamelliseret, tyk og gylden.
Hæld tofustykkerne op i glazen og vend dem godt rundt. Lad dem stege til de er helt dækket helt til at saucen og glazen har sat sig på tofu stykkerne.
Server de sprøde karamelliserede tofu stykker i salater, wraps, pitabrød eller med ris. Drys med sesamfrø, limesaft og forårsløg.
Sådan laver du karamelliseret tofu:
Jeg indrømmer. I begyndelsen på mit tofu eventyr, der kunne jeg faktisk ikke lige tofu overhovedet. Jeg synes det var kedeligt, smagsløst, og unaturligt. Jeg blev altid skuffet, hvis jeg havde bestilt det på en restaurant – og jeg kunne heller ikke finde ud af at gør det til et mirakel derhjemme.
Men jeg tænkte, at jeg for alvor måtte give det en chance. Også fordi, at det jo er meget brugt i det veganske og vegetariske køkken. Så jeg søgte og søgte efter inspiration på nettet og på Instagram, efter noget hvor jeg tænkte at, det der.. Det ser godt ud. Og det fandt jeg heldigvis. Jeg fandt nogle lækre billeder af tofu, som nærmest var forklædt som kylling, lammekød, eller pulled pork med en glaze-agtigt tofu marinade / sauce ovenpå. Helt sprødt, lækkert, saftigt og med masser af smag. Eller det lignede det i hvert fald!
Sprød karamel tofu med sauce:
Så jeg prøvede at lave en omgang stegt tofu, som lignede det jeg havde set på billederne. Mit ønske var at lave en opskrift – med så få ingredienser som muligt – men som smagte super lækkert. Jeg øvede og øvede mig på en glaze. Og det blev altså til denne glaze bestående af hvidløg, ahorn sirup, sojasauce, lime/citron saft, olie, salt og peber – og så en lille smule majsstivelse for at give den her perfekte tykke tekstur ved tilberedning.
.. Og det smagte fantastisk (hvis jeg selv må sige det). Glazen/marinaden gjorde noget ved tofuen, som jeg ikke havde prøvet før. Og det giver jo egentlig ret god mening. For hverken kylling, lam eller anden kød smager jo godt, når det er uden smag, krydderier, olie, salt og peber.
Her serveret med ris, forårsløg, lime og sesamfrø ↓
Marineret tofu opskrift:
Jeg afprøvede også de her marinerede tofu stykker sammen med spinat wraps. Det var de her wraps på Instagram – og de blev virkelig gode, synes jeg! Men du kan også nemt putte dem i pitabrød, spise på naanbrød, durum, på pizza, i salatskålen eller måske som små sprøde toppings ovenpå suppe sammen ned sprøde kålschips bagt i ovn. De kan bruges sammen med meget mad og som tilbehør til andre vegetar og veganske retter.
Serveret i spinat wraps med salat, acocado og dressing ↓
Karamelliseret tofu – Opdateret opskrift ↺
Opskriften på stegt tofu er opdateret. Jeg har forbedret inholdet, taget nye billeder og lavet video til jer! Datoen er derfor ny, så nye læsere også kan få glæde af den.
PS – Hvis du ikke ønsker at bruge majsstivelse, så kan det godt udelades til den marinerede del. Men resultatet vil dog ikke blive nær så tykt. Det skaber nemlig en tykkelse i glazen, som får den til at tykne og sætter sig godt på tofu stykkerne. I forhold til krydderier, så skal du også bare give den gas. Prøv fx barbecue, paprika, chili, garam masala, spidskommen eller andet lækkert.
Se flere tofu opskrifter her nedenfor ↓
Fried Chicken – Nuggets med tofu
De her veganske nuggets – ala fried chicken, må være en af mine bedste kødfri nuggets opskrifter.
Lavet med tofu og hjemmelavet krydret marinade. En super lækker og mættende tofu opskrift. Klar på ca. 35-40 min.
Tofu pinde
Det bliver svært at gå tilbage til den almindelige form for tofu, efter at jeg har lavet den her tofumarinade. Men der er heldigvis mange måder at lave tofu på, som smager fantastisk.
Prøv fx de her lækre tofu pinde som er friturestegt kort – og bliver sprøde ligesom fiskepinde.
Pad Thai med tofu – på 25 min
Den her pad thai er lavet med lækker stegt tofu, grøntsager og nudler. En super skøn og nem ret uden kød – og som nemt kan laves på travle hverdage.
Server den med persille/koriander, peanuts og lime.
Tofu grillspyd
Super lækre marinerede tofu grillspyd, som kan laves året rundt. Får lidt en smag og konsistens af kylling, og kan nemt laves på grillspyd med grøntsager også.
Serveret på lune hjemmelavede fladbrød med hummus, salat, tomater og lidt marinade på toppen.
Paprikagryde med tofu
Den her paprikagryde med grøntsager og tofu er god til både hverdag og weekend – klar på kun 30 min.
En af mine mest populære gryderetter herinde på siden. En sund og mættende gryderet uden kød – som er skøn sammen med fladbrød og ris.
Jeg håber, at du blev inspireret til flere tofu opskrifter hjemme i dit eget køkken. Skriv endelig nedenfor hvis du har nogle spørgsmål til glazen, tofuen eller andet.
Pingback: Tofu Bowl – Opskrift på kødfri salatskål med karameliseret Tofu
Ser mega lækkert ud vil helt sikkert lade mig inspirere.
Men hvorfor dog bruge oliven olie frem for en smags neutral olie, eller endnu bedre bruge en peanut olie for lige at pifte det op med lidt peanut smag 🙂
Oliven olie er til salater.
Dejligt at høre Mark! Du kan sagtens bruge en smags neutral olie ja (det gør jeg faktisk også selv for det meste).
Peanut olie lyder også lækkert, det må jeg prøve!
God fornøjelse!
Bedste hilsner,
Pingback: Vegansk pasta – Opskrift på pastaret med proteiner
Pingback: Veganske nuggets – Opskrift på sprød vegansk fried chicken med tofu
Smager fantastisk! Tusind tak for super opskrift!
Hvor er det dejligt at høre! Tak for det!
Bedste hilser ♥
Pingback: Vegansk Ramen – Hjemmelavet ramen suppe klar på kun 30 min.
Ser super lækkert ud! Kan man finde en opskrift til de lækre spinatwraps du viser på siden?
Hej Sofie,
Ja, de her spinatpandekager (eller spinatwraps) kommer lige om lidt! Er i gang med at forbedre og udvikle opskriften.. Så mon ikke du kan finde dem herinde indenfor en måneds tid. 😉
Bedste hilsner
Pingback: Ris med marineret aubergine og tofu – Opskrift til nem aftensmad
Pingback: Tofu salat – Sund og mættende salat med stegt tofu
Hej
Har du erfaring med at lave dem dagen før og spise dem kolde i en salat dagen efter?
Mvh Randi
Hej Randi
Det kan man sagtens, det gør jeg selv ofte, når jeg gemmer dem dagen efter til min frokost.
Selvfølgelig smager de bedst, når tofu stykkerne er varme og helt sprøde – men jeg synes sagtens, at man kan spise dem kolde i en salat også. 😉
Bedste hilsner
Sikke en lækker opskrift. De blev dog ikke så sprøde, som jeg synes de skulle være. Hvad er tricket?
Hej Ingrid,
Tak for din besked! 😄
Uh, det ved jeg søreme ikke. Jeg synes altid, at mine bliver rigtig sprøde og karamelliserede.
Lavede du tofuen med eller uden den karamelliserede sauce? Og duppede du tofuen for væske inden stegning? Pg brugte du middel/høj varme?
Bedste hilsner
Smagen fejlede bestemt ikke noget. Jeg syntes jeg gjorde nøjagtigt som i opskriften og med den karamelliserede sauce. Skal de blive sprøde ved første stegning allerede? Eller bliver de det først når man karamelliserer dem?
Ja, det vil jeg mene, at de gerne skal blive gyldne og sprøde ved første stegning (uden den karamelliserede sauce), men herefter skulle sauce gerne hjælpe til, at gøre det endnu mere sprødt og lækkert. 😊
Men det lyder jo til, at de blev ganske lækre alligvel! 😉
Prøv at vende tofu ternene i en smule majsstivelse inden du steger dem. Så “klæber” glazen også bedre på dem 👍
Det lyder som en rigtig god idé – tak for at dele 😉
Bedste hilsner
Pingback: Peking and, Indisk tandoori & Lassi - rasmuss.dk
Glazen ville skille da den kom på panden, hvad skyldes det mon ? Vh Lisbeth
Hej Lisbeth
Uh, det er jeg ked af. Det ved jeg søreme ikke. Hmm. Brugte du andre ingredienser end nævnt i opskriften?
Bedste hilsner ☀️
Hvis de laves i Airfryer, skal der så stadig olie i marinaden? 🙂
Hej Laura,
Ja, det vil jeg bestemt gøre! Du kan også vende dem i marinanden efterfølgende. Tofu kan nemlig godt blive lidt tørt i airfryer.
Bedste hilsner ☀️