Den her opskrift på sprøde veganske brunkager, er en super nem brunkage opskrift. Lavet med plantesmør – og alle de traditionelle brunkagekrydderier.
Lad dejen hvile 4-5 timer (eller natten over). Bages i ca. 5 min.
Brunkagerne er lavet med alle de gode gammeldags krydderier, som der skal være i en sprød brunkage. I brunkagedejen har jeg brugt potaske, appelsin (fintrevet skal), kanel, nelliker lidt ingefær, mandler (smuttede og finthakkede), lidt ahorn sirup, hvedemel og plantesmør.
Du kan sagtens købe færdiglavet brunkagekrydderi og komme med op i dejen. Men ved at blande alle smagene i en skål, laver du nærmest dit eget hjemmelavet brunkagekrydderi. Og du kan sagtens lave blandingen af flere omgange og dele ud i små portioner. Så kan du nemt lave dem en anden gang, når der mangler brunkager i kagedåsen.
Tip: Selve brunkagedejen kan sagtens gemmes i køleskabet i 2-3 uger, så du kan lave dejen klar forinden. Dejen kan også sagtens fryses ned.
Veganske brunkager.
Opskrift på sprøde veganske brunkager. En nem brunkage opskrift, med brunkagedej med plantesmør og mandler.
Ingredienser:
- 130g. plantesmør
- 130g. sukker eller brun farin
- 80g. lys sirup eller ahorn sirup
- 2 tsk. kanel
- 1 tsk. ingefær
- 1 tsk. potaske
- 1/2 tsk. nelliker
- 1 tsk. revet appelsinskal
- 70g. mandler (eller mandelsplitter)
- 250g. mel
Sådan gør du:
I en gryde smeltes smør, sukker og sirup sammen.
Hæld den lune sukkerblanding i en skål og bland sammen med kanel, ingefær, potaske, nelliker og revet appelsinskal fra en appelsin. Rør grundigt sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt til en fast brunkagedej.
Hæld kogende vand udover mandlerne i en skål, lad dem ligge i 10 min. så de er bløde og du kan smutte mandlerne og fjerne skallen. Hak dem fint (du kan også sagtens bruge færdiglavede mandelsplitter). Hæld de hakkede mandelstykker med op i dejen og vend det godt sammen. Læg dejen i en skål eller pak den ind i film og lad den gerne hvile på køl 4-5 timer eller natten over (så er den nemmere at skære ud).
Forvarm ovnen på 175°C varmluft.
Tag dejen ud af køleskab og skær i to aflange pølser. Rul dem helt runde og skær ud i tynde runde skiver (se billedet nedenfor). Lav dem gerne så tynde som muligt. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag brunkagerne i ovnen i ca. 5 min til de er svagt gyldne i siderne men stadig brune. Lad dem køle helt af på en rist. Fortsæt sådan med resten af dejen og bag 1 plade i ovnen af gangen (opskriften giver ca. 2-3 fyldte bageplader).
Sådan får du de bedste brunkager ↓
- Pas på med mængden af nelliker og potaske, da begge godt kan have en skarp smag. Det kan være en god idé at holde sig til opskriftens angivelser. Så kan man altid justere og tilsætte mere smag efter ønske.
- Skær brunkagerne ud i ultra tynde skiver med en skarp kniv. Potasken skal nok få dem til at hæve, når de bages i ovnen. Men hvis de er for tykke, vil de få en skarp smag af potaske. Så derfor er det en god idé at skære dem så tynde som muligt.
- Bag dem ikke længere i ovnen end max 5-6 min. De bliver hurtigt gyldne og mørke i farven, så her skal man lige holde øje. Smagen er ofte bedst, når de stadig er lidt lyse i farven.
- Læg gerne dejen i køleskab natten over (eller mere), inden du skærer i den. På den måde er det nemmere at skære dejen til helt tynde småkager.
Her er mandlerne lagt i blød og smuttet, så skallen falder af ↓
Læg gerne dejen på køl i 4-5 timer (eller natten over) inden du skærer i dejen. Så er den meget nemmere at skære ud til helt tynde skiver ↓
Læg alle brunkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir ↓
Nemme veganske brunkager og brunkagedej.
Er det sværere at lave veganske brunkager? Nej, de her brunkager er lige så nemme at lave som almindelige brunkager. Det kræver bare, at man bruger vegansk smør (plantesmør), som efterhånden kan købes i de fleste forretninger. Til opskriften her brugte jeg Smørblokken fra Naturli’, som fungerede super fint.
Brunkager med plantesmør.
Den eneste forskel på traditionelle klassiske brunkager og veganske brunkager er smør. Men her er plantesmør din redning. For du kan sagtens lave gammeldags brunkager (som vi kender dem), men helt den samme smag, konsistens og sprødhed med plantesmør – som med almindelig konventionel smør.
Min mormor har haft smagt dem i en del år, og selvom mormors brunkager som ofte er de bedste, så kunne ikke engang hun smage forskel med plantesmør i brunkagedejen.
Jeg lavede dejen uden sukat (de små farvede gelé agtige stykker af frugt). Men du kan sagtens lave de her brunkager med sukat.
Brunkager med smuttede mandler.
Jeg valgte selv at smutte mandler og finthakke dem til opskriften her. Det er heldigvis ret nemt at gøre selv. Men hvis du hellere vil undgå den ekstra arbejdstid, så kan du sagtens købe færdighakkede mandler (også kaldet mandelsplitter), som er helt klar til brug.
En brunkage skal som regel have en meget krydret og lidt spicy smag af alle de forskellige og lækre krydderier. Det dufter skønt i køkkenet, når man bager dem, da duften fra nelliker, kanel, ingefær og appelsin virkelig får lov at sprede sig i hele køkkenet. Så lækkert. Nogen laver også de kryderede brunkager med lidt smag af lakrids for en ekstra skarp smag.
Hvis du vil lave ekstra dekoration på småkagerne, så kan du også lave dine brunkager med glasur eller chokolade på toppen. Det er super fint at dekorere dem, og det er også oplagt, hvis børnene er med i køkkenet. Her man kan også lave udstik på brunkagerne i forskellige former og varianter. Bare sørg for at lave rullen dejen ud så tyndt som muligt. Gør det gerne direkte på bagepladen, så du ikke skal til at flytte de papirstynde brunkager.
Samling på alle veganske småkager til julen.
Udover brunkager, så har jeg også lavet veganske opskrifter på biscotti, pebernødder, vaniljekranse og cookies. Der vil løbende komme flere til, men du kan se dem alle via linket nedenfor.
» Her er en opskriftsamling på alle veganske småkager
Er der i øvrigt nogen af jer, der ved, hvad brunkager hedder på engelsk? Eller om det overhovedet er noget man laver udenfor Danmark? Kunne nemlig være ret interessant at finde engelsk-lignende opskrifter på andre småkager.
Pingback: Veganske småkager – samling på alle julesmåkager
Pingback: Veganske vaniljekranse – Min opskrift på de BEDSTE småkager til julen
Pingback: Veganske pebernødder – Nem pebernød opskrift med plantesmør
Pingback: Biscotti – Nem opskrift på italienske biscottis uden æg på
Pingback: Ingefærsmåkager – Opskrift på sprøde småkager med ingefær
Jeg tror ginger-bread er det nærmeste jeg er stødt på. Men de kan jo slet ikke måle sig med sprøde og lækre brun-kager 😋
Ginger-bread er også godt! Det må jeg prøve snarest 😝
Bedste hilsner