Veganske julefrikadeller med svampe og hasselnødder. Julefrikadellerne er en super skøn og kødfri opskrift – gode til både julefrokost og til juleaften.
Frikadellerne kan laves på 30-40 min.
De her frikadeller er oplagt til julebordet til både veganere, vegetarer og til dem der har lyst til noget andet end kød engang imellem. De fyldt med brune svampe, hasselnødder og lækre julekrydderier. Og dufter skønt af jul!
Nødder: Jeg brugte hasselnødder, men du kan sagtens bruge valnødder, mandler, pekannødder eller cashew nødder. Alle typer fungerer fint i opskriften!
Krydderier: Juledellerne er krydret med muskatnød, rosmarin, paprika, cayennepeber, kanel og stødt nelliker. Men du kan også bruge allehånde, chili eller fx stødt ingefær. (Vær dog forsigtig med mængden af nelliker og cayennepeber, da begge har en kraftig smag, og kan dominere lidt for de andre krydderier).
Tip: Julefrikadellerne kan laves både vegetariske og veganske. Og de kan sagtens laves i en større portion og fryses ned.
Julefrikadeller.
Min bedste opskrift på vegetariske og veganske julefrikadeller. Lavet med svampe og nødder. Gode til juleaften eller til julefrokost.
Ingredienser:
- 2 spsk. hørfrø
- 7 spsk. vand
- 1 dl. hasselnødder (ca. 75g.)
- 200g. brune svampe
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 2 tsk. paprika
- 1 tsk. muskatnød
- 1 tsk. rosmarin
- 1/2 tsk. kanel
- 1/4 tsk. cayennepeber
- 1/4 tsk. stødt nelliker
- 1 dl. mel
- 1 tsk. bagepulver
- Salt
- Olie til stegning
Sådan gør du:
I en lille skål blandes hørfrø med vand. Rør rundt og sæt til side (dette er erstatning for 1 æg).
Hak hasselnødderne groft og steg dem på en pande ved lav varme 3-4 min. indtil de er gyldne. Læg dem til side på en tallerken.
Hak løg og hvidløg fint og steg på en pande i lidt olie. Skyl og hak de brune svampe fint og kom med op på panden. Tilsæt paprika, muskatnød, rosmarin og kanel. Tilsæt også cayennepeber og stødt nelliker (men vær forsigtig med mængden, da begge har en kraftig smag, og kan dominere for de andre krydderier). Steg svampene til de er brune og gyldne og lad dem køle lidt af.
I en skål blandes de ristede hasselnødder, de stegte løg og svampe, mel, bagepulver og hørfrø-blandingen. Drys grundigt med salt og bland farsen godt sammen med hænderne. Farsen skal være tyk, sej og klistret. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis du synes farsen er for hård/tør. Lad gerne farsen hvile i 10 min.
Hæld godt med olie på panden. Form frikadellerne med hænderne til 10-12 styk og steg dem på panden 2-3 minutter på hver side, indtil de er sprøde og gyldne.
Sådan laves julefrikadellerne ↓
Start med at riste de hakkede hasselnødder på panden, indtil de bliver gyldne.
Herefter steges de brune svampe, hvidløg og løg sammen med krydderierne ↓
Her er frikadellefarsen vendt med mel. Form frikadellerne med hænderne til ca. 10-12 styk (alt efter hvor store du ønsker dem). ↓
Steg dem på panden i rigeligt olie 2-3 minutter på hver side til de er sprøde ↓
Julefrikadeller til det vegetariske eller veganske frokostbord.
Jeg synes selv, at de her frikadeller er oplagte til et vegansk eller vegetarisk frokostbord. Så hvis du gerne vil lave en kødfri ret til dit julefrokostbord, så er de her juledeller et godt bud. Desuden så ligner de ret meget klassiske frikadeller med kød pga. deres mørke farve. Og det plejer, at være noget der gør, at selv kødspisere også får lyst til at smage.
Jeg skal lave portionen igen, og servere for nogle veninder her i næste uge. Og der vil jeg helt klart lave dem sammen med denne hjemmelavet vegansk kartoffelmos, en simpel salat med grønkål – og nem hjemmelavet brun sovs til at dyppe frikadellerne i.
Men lige da jeg lavede dellerne, så blev de serveret med en sennepsdressing. Men jeg vil virkelig også anbefale at spise dem på rugbrød sammen med denne opskrift på hjemmelavet vegansk remoulade. Mmmh. Ellers kan du spise dem med cornichoner, rødbeder, ristede løg, rødløg eller syltede agurker.
Jeg håber, at du kan bruge juleopskriften! Hvis du laver dellerne, så glem endelig ikke at tagge mig under @micadeli_ på Pinterest eller Instagram. Vil elske at se jeres resultater! Skriv endelig nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål.
Pingback: Julesalat – Opskrift på frisk salat til julen med grønkål og appelsin
Pingback: Vegansk julefrokost – Opskrifter til vegetar eller vegansk frokost her