fbpx

Vegansk vintermad med jackfruit og kartoffelmos

Luksus vegansk vintermad serveret som et grøntsagsfad med skøn jackfruit og fløjlsblød kartoffelmos. En vegansk simreret klar på ca. 45 min.

Den ultimative vintermad til de kolde dage ❄️

Vegansk vintermad med jackfruit og kartoffelmos

Jeg har hele tiden lyst til at kalde det her for en “gryderet”. Men det ville jo være helt forkert. Måske fordi at alt hvad jeg ofte serverer til kartoffelmos, det ender med at være en gryderet. Men den her. Den er anderledes. For her bages grøntsagerne i et fad i ovnen, mens den lækre møre og smagfulde jackfrugt simrer på panden i en lækker rødvinssauce.

Simremad når det er bedst.
Jeg synes, at retten er perfekt, hvis du har lyst til weekendmad, simremad eller skal lave mad til dine gæster. Den gør sig nemlig utrolig godt i fællesskab med andre – og gerne med et glas rødvin også. Og selvom der er rødvin i saucen, så fordamper det under kogning, og derfor kan retten både serveres til børn og voksne.

Jackfruit (eller jackfrugt, som vi kalder det på dansk), spiller en stor rolle i opskriften her – og har virkelig været en øjenåbner for mig på det seneste. For det smager umanerlig godt og ligner jo til forveksling pulled pork. Så til jer der tror, at jeg denne gang har sneget pulled pork ind i min veganske simremad, så bare rolig..

Vegansk vintermad opskrift.

Antal: 3-4 personer
Forberedelse: 15 min. Tilberedning: 30 min.

Luksus vegansk vintermad serveret med grøntsager, skøn jackfruit og fløjlsblød kartoffelmos.

Ingredienser:

  • Ovnstegte grøntsager:
  • 2-3 gulerødder
  • 1 æble
  • 2 stilke selleri
  • 100g. brune champignon
  • 3 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • Jackfruit:
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 tsk. timian eller rosmarin, stødt
  • 1 tsk. paprika, stødt
  • 1/2 tsk. chili, stødt eller flager
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 dl. rødvin
  • 3 dl. grøntsagsbouillon
  • 225g. jackfruit (svarer til en dåse)
  • Kulør, et lille nip
  • Friskkværnet peber
  • Frisk timian

Sådan gør du:

1

Ovnstegte grøntsager: Forvarm ovnen på 200ºC. Snit alle grøntsagerne i tern eller mindre stykker. Hæld dem i et smurt ovnfast fad, tilsæt olivenolie, salt og peber. Vend det godt sammen og bag i ovnen i 20 min. De må gerne være gennemstegte - men stadig have bid!

2

Jackfruit: Hæld lidt olie i en pande og steg finthakkede løg og hvidløg et par minutter. Tilsæt timian, paprika, chili og tomatpuré og lad det varme godt igennem. Tilsæt rødvin og grøntsagsbouillon og lad saucen koge op til en tyk og cremet sauce. Tilsæt en lille sjat kulør for en ekstra brun farve.

3

Hæld vandet fra den bløde jackfruit og skær stykkerne i mindre bidder eller strimler (ligesom kylling eller pulled pork). Hæld jackfruit stykkerne op på panden og vend det godt sammen i saucen. Lad simre i 5-10 min. imens grøntsagerne bliver klar.

4

Anret grøntsagsfadet med den stegte jackfruit i midten. Server retten med lun hjemmelavet kartoffelmos, frisk timian og friskkværnet peber.

Vegansk vintermad – sådan gør du

Tip til ovnstegte grøntsager: Grøntsagerne skal være gennemstegte, men stadig have kant og bid! Så matcher det så lækkert i konsistensen sammen med den bløde kartoffelmos og den møre jackfruit.

Her er fadet med gulerødder, svampe, selleri og æble

svampe gulerødder og selleri i fad

Imens grøntsagerne simrer, så forberedes jackfruit. Her er den helt “rå” jackfruit, som jeg har trukket lidt fra hinanden (lidt ligesom man faktisk gør med pulled pork.)

Tip: Jeg bruger jackfruit fra dåse, hæld herefter vandet fra, og træk/skær frugten fra hinanden i mundrette størrelser.

jackfruit til gryderet

Lav først den lækre rødvinssauce og tilsæt herefter jackfrugten

gryderet i rødvinssauce med jackfruit

Saucen vil langsomt koge ind i jackfrugten, så den bliver mere “fast” og kan lægges som et lag ovenpå de stegte grøntsager. Og med lidt lækker hjemmelavet kartoffelmos på siden, så er der serveret!

Mmm, super lækker vegansk vintermad der smager skønt, uanset om du serverer den som gæstemad eller i hverdagen som en luksus hverdagsret.

karamelliseret jackfruit i sauce med kartoffelmos

Tip til grøntsager:
Jeg brugte gulerødder, brune svampe, selleri og æble. Men har du andre grøntsager i grøntsagsskuffen, så tag endelig dem med også! Fx kunne det være lækkert med løg skåret i både, små buketter af blomkål eller broccoli, tern af rødbede eller pastinakker. Eller måske søde kartofler eller butternut squash.

Perleløg eller tranebær, ville også pynte så fint – og passer altid perfekt til vintermad!

grøntsager og jackfruit i fad

Vinterretter med kartoffelmos.

Så snart jeg kan servere hjemmelavet kartoffelmos til en ret – så gør jeg det. Jeg elsker virkelig hjemmelavet kartoffelmos. Og synes at det giver sådan en hyggelig stemning af brændeovn, simremad, kolde vinterdage, snevejr, indehygge, hjemmesko og et glas rødvin. Er det bare mig?

Se min opskrift på nem hjemmelavet kartoffelmos her

Vegansk vintermad med jackfruit og kartoffelmos

Holdbarhed og opbevaring: Hvis du laver retten i en dobbelt portion, og har rester til overs, så gør den sig også virkelig lækker til dagen efter. For retten kan sagtens varmes op igen. Opbevar i en lufttæt beholder i køleskabet i max 4-5 dage. Selve grøntsagerne og jackfrugten kan også sagtens nedfryses.

opbevaring af vintermad

Jeg håber, at du synes om denne lune simremad med jackfruit. Skriv endelig hvis du har spørgsmål – og hvis du laver opskriften, så skriv også gerne en kommentar nedenfor! Synes det er så hyggeligt at se og høre om jeres resultater. Både herinde men også på instagram – @micadeli.

Rigtig god fornøjelse og god weekend! 🍂

Giv opskriften på grøntsager og jackfruit stjerner her ↓

4.7/5 (3 Reviews)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top