fbpx

Vegansk banankage

Her er min bedste opskrift på svampet og lækker vegansk banankage. En opskrift på banankage med en tyk og nem cacao frosting på toppen.

En super nem og lækker vegansk kageopskrift.

opskrift på vegansk banankage

Jeg har længe gerne vil lave en ny opskrift på vegansk banankage med modne bananer og tyk frosting på toppen. Jeg har haft opskriften længe her på siden, men jeg har netop opdateret ingredienserne og forbedret kagen endnu mere!

Opskriften her minder lidt om opskriften på mine bananmuffins. Jeg har brugt mørk chokolade i kagen, men du kan nemt bruge andre typer af chokolade, nødder eller pynte toppen med bær.

Banankage med frosting: 
Frostingen er lavet på peanut butter, kakao, lidt flormelis og havremælk, som giver en lækker tyk frosting med en konsistens af klassisk peanut butter. En sød og nem frosting, som jeg tit serverer på kagen, da det altid lige giver prikken over i’et. Hvis du ikke så meget til smagen af peanut butter, så kan man også lave kagen med almindelig smørcreme eller helt undvære frosting på toppen. 

» Prøv også: Nem opskrift på veganske muffins med bananer og chokolade

Vegansk banankage med chokolade frosting.

Antal: 16 stykker
Forberedelse: 20 min. Tilberedning: 25 min.

Min BEDSTE opskrift på svampet vegansk banankage med chokolade og frosting. En nem og lækker vegansk banankage uden sukker.

Ingredienser:

  • Banankage:
  • 3 bananer, modne
  • 3 dl. mel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. vaniljesukker eller vaniljepulver
  • 1 tsk. kardemomme
  • 2 spsk. agave sirup eller ahorn sirup
  • 1 dl. neutral olie eller smeltet kokosolie
  • 100g. mørk chokolade
  • Salt
  • Frosting:
  • 3 spsk. peanut butter, smooth
  • 3 spsk. kakao pulver
  • 2 spsk. flormelis
  • 2-3 spsk. havremælk

Sådan gør du:

1

Banankage: Forvarm ovnen på 180ºC varmluft.

2

Mos de modne bananer med en gaffel på en spækbræt. I en skål blandes de tørre ingredienser: Mel, bagepulver, vaniljesukker og kardemomme. Tilsæt sirup, neutral olie (eller smeltet kokosolie) og de moste bananer. Blend det forsigtigt med en elpisker til en tyk og ensartet dej.

3

Hak den mørke chokolade og vend det rundt i dejen med en dejskraber. Tilsæt også gerne et drys salt i dejen.

4

Hæld banankagen i en form beklædt med bagepapir (min måler 20x20 cm). Bag kagen i ovnen cirka 22-25 min. Men hold øje med den efter 20 min. Stik evt. i kagen med et spyd, så du kan se, om kagen er helt færdigbagt. Lad kagen køle helt af på en rist.

5

Frosting: I en skål tilsættes peanut butter, kakao og flormelis. Vend det rundt med en ske eller dejskraber til en meget tyk frosting. Tilsæt herefter 1 spsk. mælk lidt efter lidt og rør det godt sammen til du får en cremet, våd og lækker frosting. Smag den til og tilsæt evt. mere flormelis, kakao eller lidt salt.

6

Når banankagen er helt afkølet, så smøres frostingen ud på kagen og skæres i små stykker. Pynt evt. med lidt bananskiver på toppen og et drys salt.

Vegansk banankage med chokolade stykker:

1. Start med at mose bananerne. Hæld de tørre ingredienser i en skål og tilsæt de våde ingredienser, som røres sammen kort med en elpisker til en tyk dej.

2. Jeg tilsatte også 100g. mørk chokolade til dejen, som jeg rører let rundt i dejen med en dejskraber. Synes altid det er lækkert at lave opskriften som en vegansk banankage med chokolade. Men du kan sagtens undlade chokoladen og lave det som en klassisk lys banankage.

Chokolade og nødder: Jeg tilsatte finthakket 100g mørk chokolade i dejen, da chokolade og banan virkelig altid er en lækker cocktail i alt sødt. Men lys chokolade, valnødder, pekannødder eller mandler er også lækkert i dejen. 

modne bananer til banankage med chokolade

3. Hæld dejen i en form. Min form er firkantet og måler 20 x 20 cm.

4. Sådan ser kagen ud efter cirka 25 minutter i ovnen. Stik gerne en kødnål eller gaffel i kagen, så du kan se, at der ikke er noget dej, der hænger ved.

bagt banankage sådan gør du

Glutenfri banankage:
Hvis du vil lave kagen som en glutenfri banankage, så kan du sagtens erstatte de 3 dl. hvedemel med glutenfri alternativer. Jeg har selv kun prøvet med havremel (havregryn jeg selv blendede til mel). Jeg har ikke prøvet med mandelmel eller andre former. Men skriv endelig i en kommentar nedenfor, hvis det er noget, som du har erfaring med.

Banankage med frosting – sådan gør du

Som nævnt, så er kagen lavet med cacao frosting. En frosting lavet på peanut butter og cacao. Du kan også lave din frosting som en klassisk smørcreme eller med creme cheese, alt efter hvad du ønsker. Men jeg lavede en lidt mere “sundere” version, hvor peanut butter var hovedeingrediensen.

Her har jeg i en skål blandet peanut butter, flormelis, cacao og salt. Start med at blande sammen til en tyk konsistens.

Tilsæt herefter lidt mælk (jeg brugte havremælk) lidt efter lidt, til du får en lækker og våd frosting konsistens

ingredienser til peanut butter frosting

Når kagen er afkølet smøres frostingen ud på toppen i et tyk lag. Det er super lækkert til og giver kagen et “chokolade” look. Og så gør det nærmest kagen til en omvendt vegansk chokoladekage med banan med alt den lækre frosting på toppen ↓

cacao frosting på banankage

Sund vegansk banankage uden sukker

Jeg ville ønske, at jeg kunne kalde denne kage for en “sund banankage”. Men det vil nok ikke helt være rigtigt at kalde det for en sund vegansk kage. Dog er den nok “sundere” end mange andre kager derude, da der ikke er tilsat raffineret sukker i kagen. I kagen har brugt lidt sirup, bananer og lidt hakket mørk chokolade til at søde kagen med.

Kagen får en naturlig sødme fra de modne bananer (som naturligvis indeholder frugtsukker). Det er ikke noget, som jeg selv går op i på nogen måde, men du kan læse mere om de forskellige sukker typer her, og hvilke der er de “sundeste”.

Tip: Du kan sagtens lave kagen helt uden sirup og kun bruge sødmen fra de modne bananer.

nem banankage med frosting
  • Chokolade: Prøv både med mørk, lys eller mælkechokolade.
  • Nødder: Du kan også eksperimentere med alle nødder lige fra hakkede valnødder, hasselnødder eller mandler.
  • Krydderier: Kagen er også god med vaniljeekstrakt eller lakrids. Jeg lavede selv en bananmuffins opskrift med et tvist af lakrids med stor succes – så det kan sagtens puttes i opskriften her også. Herudover, så er den også lækker med kanel og meget oplagt til jul.

Banankagen kan serveres helt som den er, eller med blåbær, hindbær eller bananstykker på toppen, som jeg havde gjort. Det er en ret nem kage at bage og er derfor oplagt, hvis man hurtigt får gæster på besøg, eller skal lave en hurtig kage til arbejdet, til fødselsdag eller andet. 

opskrift på sund banankage uden æg

Vegansk banankage – opdateret opskrift
Opskriften på banankage er opdateret og forbedret. Det betyder også jeg har taget nye billeder af opskriften og datoen på indlægget er derfor ny, så alle nye læsere også kan få glæde af den.

Giv opskriften på banankagen stjerner her ↓
5/5 (2 Reviews)

13 thoughts on “Vegansk banankage”

  1. Intet mindre end fantastisk! Tusind tak for opskriften Micadeli! Den bedste opskrift på en veganer kage jeg endnu har smagt. Den kan bages helt uden sukkerbruger bare bananer der er “mørke og modne”. Når jeg bager den med sukker tilsætter jeg 1 stor spsk muscovado sukker istedet for 1/2 dl rørsukker.

    1. micadeli_dk

      Hej Birthe,
      Hvor lyder det dejligt – det er jeg glad for at høre!
      Tak for gode tips! Jeg har netop ændret i opskriften så rørsukker kan udelades – hvis man ikke ønsker sin kage særlig sød.
      Skøn dag til dig, Kh Michala

  2. Pingback: Veganske bananmuffins – Nem opskrift på muffins med banan uden æg

  3. Hej, Michala,
    Tak for opskriften.
    Jeg undrer mig meget over at du skriver “mælk” i en opskrift for en vegansk kage. Jeg går ud fra, at du nok mener en af de der drikke, havre, mandel eller måske soja?

    1. micadeli_dk

      Hej Kristie!
      Ja, det er naturligvis mandelmælk, som jeg har brugt. Men du kan sagtens bruge fx havremælk eller sojamælk.
      Dog synes jeg selv, at mandelmælk giver den bedste (og sødeste) smag. 😉
      Bedste hilsner

  4. Pingback: Vegansk chokoladekage – Min bedste opskrift på nem chokoladekage

  5. Lotte Schartau

    Virkelig lækker banankage. Så godt med kardemomme, det har jeg aldrig smagt tidligere. Den hæver flot, men når den kommer ud af ovnen falder den helt sammen efter 10min.
    Hvad gør jeg mon galt?

    1. Hej Lotte,
      Dejligt at høre! Hmm, jeg tænker måske bagetiden og ellers om hvorvidt ingredienserne var blandet nok sammen?
      Men det kunne måske lyde som om, at kagen ikke har fået nok? Var den meget svampet og ubagt, da den kom ud af ovnen?
      Bedste hilsner! ☀️

  6. Kære Michala
    Min kage klappede desværre også helt sammen. Har fulgt opskriften til punkt og prikke, men brugte havremælk. Ikke mandelmælk. Kan det tænkes at det har noget med mængden af banen at gøre? Størrelsen kan variere en del, på bananer. Er ellers rigtig glad for mange andre af dine opskrifter.

    1. Kære Ida-Maria
      Øv, det er jeg ked af at høre.. Hvordan klappede kagen sammen? Var det lige efter bagning eller senere når man skærer i kagen?
      Hmm, det jeg kan mistænke, kunne være, hvis selve dejen ikke var blandet godt nok. Så vil kagen nemlig nogen steder føles ubagt. Ellers hvis du brugte store bananer, så vil det kræve lidt mere mel, for at dejen hæver godt og bliver “kage-agtig”. Det sidste kunne være, at kagen simpelthen skal have længere bagetid. Der kan jo desværre være stor forskel på ovne + varmluft og almindelig varme. Så måske er det for lavt sat med nogle ovne, at den kun skal have 18-20 min., men nærmere måske op til 25-30 min i stedet.

      Der er ikke andet for, end at jeg må testbage kagen flere gange, så jeg kan finde ud af, hvor det kunne gå galt henne 😀
      Ellers tusinde tak for, at du følger med her på min side og har haft glæde af mine andre opskrifter!
      De bedste hilsner herfra 😉

      1. Karin Friis

        Jeg bagte banankagen for første gang til en fest i weekenden.
        Brugte hjemmelavet havremel og en kombination af mørk chokolade ( 60 gram) og hakkede hasselnødder.( ca 70 gram).
        Veganerne og glutenallergikerne var vilde med den, så det var en stor succes.
        Den mængde dej, der kom ud af opskriften,
        som jeg fulgte til punkt og prikke ( på nær de nævnte ændringer), var ikke ret stor.
        Kagen blev bagt i en form på ca
        10 gange 15 cm.
        Den hævede ikke nævneværdigt ( pga. havremelet?) og var nærmest en art banan-
        brownie.
        Men, super god smag og dejligt at servere en kage i den mere sunde ende af skalaen.

  7. Ida-Maria Schiøtt

    Mange tak for dit fyldestgørende svar, Michala. Jeg tænker at der var for meget banan i forhold til mel. Muligt jeg kaster mig ud i opskriften igen. 🙂 Hele min familie nyder godt af din blog, og jeg har besluttet at købe din bog også. God sommer og kærlig hilsen herfra.

    1. Hej Ida-Maria – Tak for svar, ja det kan sagtens være det. Men efter din kommentar, så besluttede jeg mig for at teste opskriften igen et par gange (for en sikkerheds skyld), og det resulterede i en forbedret opskrift med en ny frosting på toppen + et par nye billeder. 😉
      Så jeg håber, at det kan give lyst til at afprøve opskriften igen!

      Hvor er det dejligt at læse, at i følger med her på siden – og jeg håber, at i får glæde af min bog! Rigtig skøn sommer herfra ☀️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top