fbpx

Spanakopita – Tærte med filodej

Opskrift på græsk Spanakopita – som er en tærte med filodej. En vegansk opskrift på indbagt tærte med søde kartofler, linser og spinat.

En skøn opskrift på filodej til vegetar eller vegansk aftensmad.

spanakopita tærte med filodej og spinat

Jeg er begyndt at tænke mange opskrifter med filodej. Simpelthen fordi, at jeg synes det er noget så skønt at arbejde med. Og har allerede lavet en hel liste med filodejs-opskrifter, som jeg skal afprøve her næste år..

Hvad er filodej?

Filodej (eller fillodej) er en helt papirstynd dej, som typisk er lavet med hvedemel, vand, majsstivelse, olie, glukose og salt. Den er en lidt lettere og mindre fedtholdig udgave af butterdej. Filodej kan bruges til alt lige fra aftensmad som tærte, samosa, sprøde forårsruller eller til små forretter og desserter.

Find filodejen på køl eller frost i de fleste større supermarkeder. Filodejen kan både opbevares på køl ca. 6-8 dage eller fryses ned.

Tærte med filodej.

Antal: 5-6 personer
Forberedelse: 30 min. Tilberedning: 45 min.

Vegansk Spanakopita tærte med filodej. En skøn opskrift på filodej med spinat, søde kartofler og linser. Vegansk og vegetar tærte.

Ingredienser:

 • 600g. søde kartofler
 • 2 løg
 • 3 fed hvidløg
 • 200g. svampe
 • 240g. linser, kogte
 • 1 tsk. rosmarin, tørret
 • 1 tsk. spidskommen
 • 1 tsk. chili
 • 100g. spinat
 • Salt og peber
 • Filodej:
 • 1 pakke filodej (5 lag)
 • 3 spsk. plantesmør til pensling

Sådan gør du:

1

Forvarm ovnen til 175°C varmluft.

2

Skær søde kartofler i små tern. Kom dem i den gryde, og dæk med vand. Kog dem i ca. 5 min (de skal ikke være færdigkogte).

3

Hak løg og hvidløg fint. Hæld lidt olie på en pande og steg dem. Skyl svampene, hak dem i tern og kom dem med op på panden.

4

Skyl de kogte linser grundigt under vand og hæld med op på panden sammen med rosmarin, spidskommen og chili. Drys godt med salt og peber.

5

Hæld vandet fra søde kartoflerne og kom med op på panden. Skyl også spinaten, hak den groft og hæld også den med op på panden. Rør det hele grundigt sammen og lad simre i 7-8 min.

6

Find en rund springform (ca. 22 cm i diameter) og beklæd den med bagepapir.

7

Tag nu 1 lag filodej og rul ud på en ren overflade. Smelt plantesmørret og pensel filodejen over hele firkanten. Læg det første lag ned i springformen med smørsiden nedad (dejen vil hænge lidt ud over springformen). Gør det samme med de 4 næste lag filodej og læg dem med forskellige vinkler, så alle springformens sider dækkes til (se billeder nedenfor).

8

Hæld grøntsagsfyldet ned i midten af springformen. Fold det 5. lag filodej sammen til en halv og læg det på toppen, så tærten er dækket. Fold alle siderne på filodejen ind over tærten og pensel godt med det sidste plantesmør over det hele.

9

Bag tærten i ovnen i 40-45 min. indtil den er gylden og sprød.

Tærte med filodej – sådan gør du ↓

Jeg har på billederne forsøgt at vise step-by-step, hvordan du laver tærten. Og når man først har lært filodejen at kende, så er den ret nem at arbejde med!

Start med at lave grøntsagerne klar. Her er alle grøntsagerne stegt på panden inkl. de kogte linser. Tilsæt krydderier og bland det godt sammen  ↓

lav grontsagerne klar til tærte med filodejen

Tag nu 1 første lag filodej og rul den ud på en ren overflade. Smelt plantesmørret og pensel filodejen over hele firkanten ↓

vegansk opskrift med filodej og smør

Find en rund springform (ca. 22 cm i diameter) og beklæd den med bagepapir. Læg det første lag filodej ned i springformen med smørsiden nedad. Som man kan se, vil dejen hænge lidt ud over springformen.

filodej i lag til græsk tærte

Gør det samme med de 4 næste lag filodej og læg dem med forskellige vinkler, så alle springformens sider dækkes til. Hæld grøntsagsfyldet ned i midten af springformen ↓

fyld i tærten klar til bagning

Fold det 5. lag filodej sammen til en halv og læg det på toppen, så du “lukker” tærten på toppen. Fold alle siderne på filodejen ind over tærten og pensel godt med det sidste plantesmør på toppen ↓

filodejen pensles med smør og tærten lukkes

Her er alle siderne foldet ind på midten. Nu er den klar til at bage ↓

filodejen er foldet ind med smør

Spanakopita og andre opskrifter med filodej.

Der er mange muligheder med filodej! Prøv alt lige fra tærter, græsk spanakopita i forskellige variationer, små samosa, små sprøde vegetariske eller veganske forårsruller. Man kan også lave tarteletbunde af filodej eller små lækre desserter.

vegansk tærte med linser, spinat og søde kartofler

Smeltet smør til filodejen:
Filodejen smager bedst, når den pensles med smeltet smør (i mit tilfælde plantesmør). Det giver en sødme og lækker smag, som virkelig giver filodejen liv i ovnen. Du kan godt undgå smør, men resultatet kan godt blive en anelse mere kedelig og toppen bliver mere hård og sprød. Du kan også pensle med kokosolie eller lidt mælk, hvis du vil undgå smør.

Hvis du vil lave en opskrift på vegansk tærte, så har jeg også lavet en nem opskrift på vegansk tærtedej her. Det er en super nem opskrift, som kun er lavet med 4 ingredienser. Perfekt til vegansk eller vegetar tærter.

spanakopita græsk tærte lavet med filodej

Sæt spanakopita tærten i ovnen og bag i 40-45 min. indtil den er gylden og sprød. Det er en skøn opskrift til både vegansk aftensmad eller som et kødfrit tilbehør til en buffet, stor menu eller aftensmad.

vegansk tærte med fyld af linser og spinat

Tærten er pakket med mange rige smagsnuancer, grøntsager og proteiner fra både spinaten og linserne. Så udover at den kan laves både en hverdag eller weekend, så er den også skøn til en julemenu, til juleaften eller til andre højtider.

spanakopita tærte med filodej og spinat

Giv opskriften på vegansk spanakopita stjerner her ↓


3.7/5 (11 Reviews)

2 thoughts on “Spanakopita – Tærte med filodej”

 1. Pingback: Vegansk julemad – De bedste opskrifter til vegansk julemiddag

 2. Pingback: Forårsruller i ovn – Opskrift på forårsruller med filodej og grøntsager

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top