Tips og tricks til hjemmebag. Før du begynder:
Først: Når du køber ingredienser til bagning (og hjemmebagte boller), så køb altid økologisk – både gær og mel. Jeg vil mene, at der er absolut intet godt i ikke-økologisk mel. Når du køber ikke-økologisk mel, kan du være 99% sikker på, at korntypen er kedelig, at processen har været skadelig for naturen, og at resultatet af selve melet er forringet i kvaliteten. Når det så er sagt, så kan du sagtens bage godt hjemmebagt brød og boller med almindeligt ikke-økologisk mel. Men jeg vil aldrig anbefale det, uanset hvilke typer af bagværk eller former for madlavning du skal lave.
Obs: Brødene her laves over 2 dage, da dejen gerne skal have lov at hæve på køl over natten. Jeg håber, at du vil give dig i kast med lækre hjemmebagte boller. Find min opskrift lige nedenfor.
Hjemmebagte boller:
Perfekte hjemmebagte boller og brød – her er mine tips og tricks til en bedste hjemmebag. Få min bedste opskrift på sprøde luftige boller her:
Ingredienser:
- 5,5 dl. vand
- 10g frisk økologisk gær
- 2 spsk. surdej (hvis du har)
- 15g havsalt
- 150g økologiske fuldkornshvedemel, Øland
- 450g økologisk hvedemel (jeg bruger Meyers mel)
Sådan gør du:
Dag 1) Mix vand og gær på en køkkenmaskine med hænderne. Tilsæt fuldkornshvedemel, salt og surdej og mix på lav hastighed. Tilsæt halvdelen af hvedemelet og mix på lav hastighed i starten, hvorefter du langsomt øger hastigheden og tilsætter resten af melet lidt af gangen. Mix dejen på maximum hastighed omkring 10 minutter. Hold øje med køkkenmaskinen, da den let kan hoppe ud fra køkkenbordet, hvis man ikke lige holder øje. Dejen skal være så sammenhængende og fast, at du ved en glutentest, kan tage lidt dej mellem hænderne, trække ud uden der kommer huller i, og næsten læse en avis igennem dejen. Det kræver lidt tålmodighed at få mixet dejen så den er klar.
Gør en stor skål klar med en anelse olivenolie som er fordelt i skålen med et stykke køkkenrulle. Hæld forsigtet den faste dej ned i skålen, og beklædt skålen med husholdningsfilm eller andet, som holder det tæt. Sæt på køl og opbevar dejen mindst 8-10 timer (gerne helt op til 20 timer).
Dag 2) Tænd ovnen på det højeste, omkring 250-270º C (hvis du har en pizzasten, så varm den med i ovnen fra start). Sæt dejen ud på køkkenbordet fra køleskabet, og lad dejen vågne lidt mens ovnen varmer op. Hæld lidt mel på bordet, og vend dejen forsigtigt ud på køkkenbordet, uden at bokse for meget med den. Brug en dej-spatel til at skubbe dejen ind under sig selv, så den bevarer luftigheden. Sørge for ikke at slå luften ud af dejen. Gør dette hele vejen rundt om dejen, og tilføj gerne ekstra mel på din dejspatel, så det ikke klistrer for meget. Skær stykker ud af dejen med din dejspatel (jeg plejer cirka at få 10-12 stykker, alt efter hvor store man ønsker dem), og bær forsigtigt hver stykke over på en bageplade beklædt med bagepapir. Hvis du har en pizzasten, så er den helt perfekt til dette formål. Løfter bollerne ind på bagepapiret på din bagplade eller pizzasten.
Skru gerne varmen ned på 230-250º C, sæt bollerne ind og bag bollerne i cirka 20-25 minutter til de er sprøde og gyldne på toppen. Hvis du vil tjekke om de er færdige, kan du banke dem på undersiden. Lyder de hult, er de færdige. Køl af før de serveres.
Mine tips til perfekt hjemmebagte brød og boller:
Jeg kender mange mennesker, som ikke bekymrer sig det mindste om hjemmebagt brød. At stå og bruge en time om aftenen på at lave dej – og en time om morgenen på at bage. Men jeg har stadig ikke mødt en person som ikke bare er en lille smule fascineret af, hvad der sker i ovnen når brødet bager. Og til sidst at smage det endelige resultat. Fordi kære læsere, den brødproces der sker, når dejen hviler og bager, er ret vild og fascinerende. I starten troede jeg, at jeg ALDRIG ville kunne bage ligeså godt brød, som det man finder hos bageren. Men efter mange måneders intensiv træning og utallige mislykkede forsøg, fandt jeg endelig vejen til perfekt hjemmebagt brød. Og jeg må altså indrømme, der kommer færre og færre dage, hvor den lokale bager overgår i både smag og kvalitet.
En sidste vigtig ting når man bager brød, er, at små ændringer og justeringer i mængder, hævetider og ovnvarme, kan resultere i vidt forskellige smage og konsistenser. Hvilket også er den spændende del ved at bage brød. Måske er det derfor, at jeg bliver ved med det.. Og nyder at bage hver uge – det er fedt at se, når resultaterne bliver bedre og bedre.
Friskbagt brød som en del af hverdagen:
Jeg har bestemt ikke bagt hele mit liv. Jeg passion for hjemmebagning startede for cirka 2 år siden. Så faktisk har jeg ikke bagt brød så længe, men min passion for det er virkelig vokset hurtigt. Jeg elsker at kunne servere brød for mine venner og familie om morgenen, når jeg har mulighed for det. Og jo flere der kommer på besøg, får glædeligt et par friskbagte boller med hjem. Jeg prøver virkelig at prioritere friskbagt brød som en del af hverdagen. Netop fordi jeg virkelig synes, at det er lækkert at starte dagen med! Hvis du ønsker lidt morgenmads-inspiration, kan jeg anbefale at spise bollerne med denne lækre figenmarmelade eller denne sundere udgave af hjemmelavet nutella. Velbekomme!
Giv opskriften en vurdering her ↓
Pingback: Veganske Kanelsnegle – Opskrift på lune gammeldags snegle
Pingback: Figenmarmelade - Opskrift på den lækreste figenmarmelade
Pingback: Spinatpesto - Opskrift på nem hjemmelavet spinat pesto
Pingback: Hjemmelavet Nutella – Sundere opskrift med hasselnødder ↓
Pingback: Svampetoast – Opskrift på den bedste toast med svampe på 10 min.