fbpx

Gærflager – Sådan bruges de i vegansk mad

Her er min guide til alt, hvad du skal vide om de populære flager. For hvad er gærflager egentlig? Og hvilke skal man købe?

En supergod smagsgiver til veganske opskrifter!

guide til hvad er gærflager til vegansk mad

Hvad er gærflager?

Gærflager er som navnet antyder “flager af gær” / nutritional yeast (som de hedder på engelsk). Det er bittesmå tynde gule flager af inaktivt gær – en skøn smagsgiver i det veganske køkken som erstatning for ost.

Flagerne ligner lidt fiskefoder (ja, det gør de altså), men de smager heldigvis umanerligt godt! Det er et naturligt produkt dyrket på melasse, på samme måde som man dyrker bagegær og tørgær.

Hvordan smager flagerne?
Gærflagerne dufter af ost – og giver dine retter en ostesmag og lidt nøddesmag. Herudover så har de den eftertragtede umami smag, og er derfor ideelle at bruge i vegansk madlavning, hvor man normalt vil bruge revet ost eller parmesan.

Det kan fx være til saucer, som drys ovenpå lasagne, på toppen af en pastaret, på vegansk mac and cheese, på risotto, på scrambled tofu (vegansk udgave af røræg), ostedip eller andet som skal have en ostesmag.

hvordan bruges gærflager til madlavning

Hvor køber man gærflager?

Det kan være svært at finde flagerne i de fysiske butikker, men de er til at finde i de større supermarkeder og helsekostbutikker. Jeg køber altid mine flager på nettet, så skal man ikke gå forgæves i butikkerne.. (Og de er faktisk også ofte på tilbud på nettet).

Der er ingen specifikke flager/mærker, der er “de bedste” eller bedre end andre. Men her er nogle bud nedenfor!

Køb gærflager her

  1. Naturdrogeriet gærflager – findes hos MATAS.DK her
    Har selv købt dem et par gange, og de dufter og smager skønt. Mærket kan også fås i flere størrelser!
  2. Rapunzel gærflager – hos Helsam.dk her
    Økologiske og lidt billigere.
  3. Engevita gærflager – fundet i Super Brugsen.
  4. Pureviva Nutritional yeast – hos Helsebixen.dk her
    Nok den billigste udgave jeg har fundet.

En pakke kan koste alt mellem 40 – 150 kr. – men de rækker altså også længe.

koeb-flager-vegansk-mad-engevita-rapunzel

Hvordan bruges gærflager?

Flagerne bruges helt som de er. Drys dem fx direkte ned i en lasagnesovs eller på toppen af en pastaret, i en oste-dip, vegansk bechamel sauce, mornay sauce mm. Brug flagerne præcist som du ville bruge revet ost eller parmesan. Du kan altså ikke bruge flagerne som erstatning for tørgær eller frisk gær, da de ikke har nogen effekt på hævning.

Tip: Tilsæt gerne flagerne til sidst i madlavningen – uanset om det er sauce, lasagne, supper eller andet. Så bevarer de oste-smagen bedst!

Hvor meget skal man bruge?
Det afhænger selvfølgelig af retten, men alt lige fra 1 tsk. til 2 spsk. Alt efter hvor stor en portion du laver, og hvor meget du selv synes!

sådan bruges flager til vegansk mad

Gærflager erstatning til ost:
Hvis du virkelig elsker ost, så kan flagerne selvfølgelig ikke erstatte hverken revet ost eller parmesan én til én. Men de er altså et ret godt bud på en vegansk smagsgiver. Og flagerne er også lækre at drysse på de veganske oste erstatninger (revet ost og blok ost). Flagerne giver lige dine retter “det ekstra” og får det hele til at smage og dufte af lidt mere.

Opskrifter med veganske osteflager:

Mmmh, jeg elsker at drysse flagerne på mine retter. Her har jeg drysset dem på min scrambled tofu

veganske røræg med tofu

Opskrift: Scrambled tofu – aka veganske røræg med lidt ostesmag fra flagerne

scrambled tofu opskrift med stegt tofu

Her er flagerne (sammen med lidt vegansk parmesan) drysset på en simpel pasta ↓

Opskrift: Græskar pasta opskrift på 25 min.

pasta med græskarsauce super nem pastaret

Opskrift: Vegansk ravioli med oste-drys

hjemmelavet vegansk ravioli opskrift med spinat og svampe

Gærflager næringsindhold:

Er flagerne sunde? Gær flager er en rig kilde til B vitaminer, og især fyldt med B12 vitamin, Zink, fibre og protein. Så de indeholder en masse gode ting, men om man synes de er sunde eller ej, det vil jeg lade være op til dig!

næringsindhold på flagerne b12 og zink

Kan man lave hjemmelavet gærflager?

Man kan sagtens afprøve at lave de populære flager i en hjemmelavet version. Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg har flittigt læst, at andre har haft succes med det. Der er flere måder, at gøre det på. Et eksempel er denne video med nutritional yeast.

Og hvis du så har haft succes med flagerne, som kan man herefter bruge dem til hjemmelavet parmesan, hvor gærflagerne her gerne skal indgå sammen med nødder og en anelse krydderier. Har du prøvet at lave nogle af delene selv? Så vil jeg utrolig gerne høre fra dig i en kommentar nedenfor! Er ret spændt på det, da jeg ikke selv har prøvet – men mon ikke, at jeg kommer til det en dag 🤗

Jeg håber, at du kunne bruge min lille guide – og at du er blevet meget klogere på de veganske flager!

Blev du klogere på flagerne? Giv gerne stjerner her ↓

4.3/5 (20 Reviews)

9 thoughts on “Gærflager – Sådan bruges de i vegansk mad”

  1. Pingback: Bagt pasta – Vegansk pastaret med svampe, aftensmad på 30 min.

  2. Pingback: Scrambled tofu opskrift – Veganske scrambled eggs på 10 min.

  3. Pingback: Linselasagne – Vegansk opskrift på cremet lasagne med linser

  4. Ulla Spelling

    Hej
    opdagede gærflager for ca 1 år siden ( gærflager fra Føtex – den blå dåse) og nu er jeg SÅ vild med dem, at jeg frygter at overspise dem – har lyst til at spise dem hele tiden. Ved du, om man kan det?

    Hej Ulla 🌞

    1. Hej Ulla,
      Ja gærflager er gode og fyldt med dejlig smag! Du kan sagtens drysse dem på alverdens madlavning. Jeg bruger det dog selv kun i det salte køkken. 😉
      Om du kan overspise dem, det ved jeg desværre ikke. Alt med måde vil jeg sige. Men hvis du generelt spiser varieret, så ser jeg ingen forhindringer i dette.
      Bedste hilsner 🌸

  5. Hej!
    Jeg prøver at finde ud af om gærflager udelukkende er en smagserstatning eller om de også bruges som ernæringstilskud. Jeg kan se at de indeholder en stor mængde protein, men man bruger jo kun ganske lidt i en ret.
    Jeg ser dem bare i mange veganske opskrifter som ikke nødvendigvis kalder på en ostesmag, så blev nysgerrig på om de også havde anden ernæringsmæssig værdi i køkkenet
    Med venlig hilsen
    Julie

    1. Hej Julie,
      Det er et godt spørgsmål! Jeg bruger gærflager ofte udelukkede som smagsgiver, fx hvor man ville bruge parmesan eller andet.
      Jeg tror dog også, at gærflager har en ernæringsmæssig værdi – men jeg er ikke helt sikker, og må nok være påpasselig, hvad jeg siger. 😉
      Rigtig god påske!

  6. Jeg har netop købt gærflager og glæder mig til at prøve dem i stedet for parmesan. Hvordan skal de opbevares, og hvor længe holder de sig efter åbning?

    1. Hej Hanne,
      Det lyder godt – Jeg opbevarer dem ofte i et mørkt skab, og de kan holde rimelig længe efter åbning. Ofte plejer de at skrive det på pakken. Jeg håber du synes om dem. Jeg beklager mit sene svar 🌸
      Bedste hilsner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top