Super lækker, saltet og blød vegansk chokoladetærte med saltkaramel. Lavet med 3 lag og pyntet med havsalt, hindbær og guldstøv på toppen.
Perfekt at servere som en lækker dessert eller til højtider 🌟
Den her tærte er skøn at servere til alle former for dessert eller som fødselsdagskage. Det er en vegansk tærteopskrift, og er nok en af mine bedste opskrifter på vegansk chokoladetærte med lækker saltkaramel.
Mine bedste tips til vegansk chokoladetærte:
- Hvilken tærteform? Her kan du både bruge en rund, firkantet, aflang eller hvad du synes! Min form måler 26 cm i diamater. Jeg vil anbefale at bruge en form med løs bund. Så kan man nemt skær i kagen og fjerne formen. Men en helt klassiske glas eller porcelænsform kan også sagtens bruges!
- Mørdejsbund: Arbejd forsigtigt med tærtebunden. En vegansk tærtebund er mere porøs, så arbejd forsigtigt med den.
- Salt: Der skal salt til i kagen. Både i saltkaramel-delen og i chokoladen, da salt fremhæver smagene. Start med at lille nip og smag dig frem, så den rammer dine smagsløg.
- Karamel: Elsker du karamel, kan du nemt justere med 50% mere i tærten. Er du ikke til karamel-delen i kagen, så kan du nemt undlade den del og lave kagen til en ren chokoladetærte.
- Sæt god tid af: Jeg vil anbefale at sætte gerne god tid af. Der er lidt arbejdstid med kagen og en del ventetid, da kagen skal køle af flere gange undervejs. Så derfor er det rart, at have god tid.
- Opbevaring: Det smarte ved den her tærte er, at du kan lave den i 1-2 dage i forvejen og nemt opbevares den i fryseren eller køleskabet. Den kan fint holde sig op til 3 dage i køleskab og 1 uge i fryseren. Inden servering kan den hurtig pyntes med bær og krymmel.
VIGTIGT: Det er super vigtigt for resultatet af tærten, at laget med karamel i midten rammer mindst 110ºC. Gerne op til 115ºC. Ellers bliver karamel-laget for flydende og kagen vil smelte sammen, når man skærer i den.
Chokoladetærte med saltkaramel
Opskrift på lækker vegansk chokoladetærte med saltkaramel. Lavet med 3 lag, tærtebund, karamel og chokolade ganache.
Ingredienser:
- Mørdejsbund:
- 220g. hvedemel
- 50g. flormelis
- 30g. kakao
- 150g. plantesmør, koldt
- 2-3 spsk. koldt vand
- 1 nip salt
- Karamel:
- 80g. sukker
- 30g. brun farin
- 50g. ahorn sirup
- 2 dl. sojafløde
- 1 tsk. salt
- Chokolade ganache:
- 200g. mørk chokolade
- 2 dl. sojafløde
- + lidt havsalt til toppen, friske hindbær og guldstøv
Sådan gør du:
Mørdejsbund: I en stor skål eller foodprocessor tilsættes mel, flormelis og kakao. Rør det godt sammen så alt melet er blandet. Tilsæt små tern af det kolde smør, 2 spsk. koldt vand og et nip salt. Rør det godt sammen i maskinen eller med hænderne til den er ensartet og fast. Saml dejen med lidt ekstra vand, hvis det er nødvendigt.
Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir med en kagerulle, så den omkredsen er stor nok til din tærteform (min måler 26 cm i diameter).
Smør din tærteform med lidt smør grundigt over det hele. Læg tærten i formen og pres forsigtigt ned i kanterne over det hele. Skær pænt rundt i kanten, så de overskydende stykker skæres af.
Prik huller i tærtebunden, læg et stykke bagepapir og fyld lidt tørrede kikærter eller bagekugler i bunden. Bag tærten i 15 min. på 180ºC varmluft. Bagefter fjernes kuglerne og bagepapiret og tærten bages i yderligere kun 4-5 min. Lad herefter tærtebunden køle af.
Karamel: I en gryde tilsættes sukker, brun farin, sirup og sojafløde. Lad det koge op under lidt omrøring. Lad ellers karamellen passe sig selv, rør i bunden engang imellem og mål med et termometer til massen. OBS: Det er vigtigt at karamellen rammer mindst 110ºC, gerne 115ºC. Sluk for varmen og lad karamellen køle godt af.
Tilsæt salt i karamellen, rør lidt rundt og lad ellers karamellen køle af.
Hæld karamellen ovenpå den afkølede tærtebund, så det er fordelt over det hele. Sæt tærten i køleskabet i 1 times tid.
Chokolade ganache: I en gryde varmes sojafløde op til det koger. Hak den mørke chokolade fint og hæld det i en skål. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør det forsigtigt sammen, imens det hele smelter sammen til en tyk chokolade ganache.
Hæld det nu forsigtigt over tærten på laget med karamel. Hæld evt. massen ned på bagsiden af en ske, så du undgår store lufthuller. Lav små ryk i tærten, så massen fordeler sig godt over det hele.
Drys med lidt havsalt flager og sæt tærten i køleskab i minimum 5-6 timer, eller i fryseren i 1 times tid.
Chokoladetærte – sådan gør du ↓
Chokoladetærten består af 3 lag. Først et lag mørk kakao-mørdejsbund. Herefter et lag med salt karamel – og til sidst chokolade ganache.
1. Mørdejsbund: Start med tærtebunden. Bland alle ingredienser sammen i en foodprocessor eller i en skål med hænderne.
Fold dejen ud i en smurt tærteform, så en dækker det hele. Pres dejen godt ned i alle siderne og skær de overskydende kanter væk. Herefter prikkes der huller i tærten og så skal den bages i 15 min. med bagekugler på toppen og herefter cirka 8 min. uden.
2. Saltkaramel: Imens laves laget med karamel. Lav karamellen i en gryde som varmes godt op under en anelse omrøring undervejs. Her er det SUPER vigtigt, at den kommer op til mindst 110ºC. Ellers bliver karamellen for flydende indeni kagen – og den vil smelte ved servering.
Efter karamellen er kølet af til stuetemperatur, så er den klar til at blive fordelt ud på kagen.
3. Chokolade ganache: Sidste lag er den lækre chokolade ganache. Hak den mørke chokolade og hæld det i en skål. Lun sojafløden i en gryde (lad den komme op på kogepunktet). Hæld den herefter udover chokoladen og vend det godt sammen til det hele er ensartet.
Når chokolade ganachen er afkølet, så er den klar til at komme ovenpå karamel-laget på kagen. Fordel den her godt over det hele og drys med halvsalt på toppen, inden den kommer i fryseren i 1 times tid.
Tip: Brug evt. bagsiden af en ske, når du hælder ganachen udover kagen. Så får du færre lufthuller og det kan være lidt nemmere at styre.
Lækker opskrift på vegansk chokoladetærte.
Kombinationen af både chokolade ganache og saltkaramel er altså virkelig toppen! Og så den sprøde mørke mørdejsbund og de søde friske hindbær.
Dog vil jeg sige, at du sagtens kan lave tærten som en 100% chokoladetærte uden karamel.
Servering: Jeg puttede lidt røde hindbær på toppen med lidt guldstøv på + lidt guldknapper, som jeg har liggende fra min dessert-æske. En æske med utrolig mange fine typer af krymmel, toppings, kagepynt til desserter og nytårsanretninger. En æske, som jeg bruger alt for sjældent!
.. Og den her kage gør sig jo virkelig også godt til nytårsaften, til festlige begivenheder, som fødselsdagdage med små flag i eller blot som en luksus dessert, når man får gæster på besøg 🥂
Opbevaring: Som tidligere nævnt, så kan kagen nemt opbevares fint i køleskab i 3-4 dage eller i fryseren i 1 uges tid. Så man kan sagtens lave den klar på forhånd, inden der kommer gæster på besøg. Jeg vil dog pynte med hindbær og guldstøv lige inden servering.
.. Og så er det vigtigt at kagen nydes kold. Sådan smager den bedst!
Jeg håber, at i kunne bruge opskriften på den her veganske chokoladetærte! Skriv endelig, hvis i har nogle spørgsmå l til fremgangsmåden. Og ellers vil jeg bare ønske jer rigtig god bagelyst 🤎
Er bagekugler nødvendige..?
Hej Amalia
Ja der skal helst noget i bunden, ellers vil den hæve for meget. Du kan også bruge rå/tørre kikærter eller andre bønner – det fungerer også! 😉
Bedste hilsner
Min karamel sauce størknede fordi jeg lod den køle af til stue temp….
Hej Signe,
Jeg beklager mit sene svar 🌸 Desværre, så har det noget at gøre med temperaturen, hvis karamellen størkner. Det er vigtigt at karamellen rammer mindst 110ºC, gerne 115ºC. Hvis den rammer mere, så størkner den desværre meget let.
Bedste hilsner