Opskrift på skønne veganske småkager med peanutbutter – til alle der elsker smagen af peanuts og cremet peanutbutter.
Småkagerne er lavet uden æg. De er dyppet i mørk chokolade og drysset med peanuts på toppen. Klar på under 30 min.
De her småkager er skønne, hvis du er vild med peanutbutter. For de smager en del af peanutbutter! Kagerne har den der klæbrige og seje smag af peanutbutter, når du spiser dem. Men udenpå er de tørre og sprøde – helt ligesom traditionelle småkager skal være.
Og så er de skønne at servere sammen med en varm kop kaffe eller kakao.
Tip: Jeg lavede opskriften her til efterår og jul, men du kan sagtens lave dem hele året rundt. De er også super fine at putte i et glas og give som en gave!
Småkager med peanutbutter.
Småkager med peanutbutter. En småkage uden æg og derfor vegansk opskrift. Dyp de her cookies i mørk chokolade og med peanuts.
Ingredienser:
- 4 spsk. peanutbutter
- 120g. mel
- 1 tsk. bagepulver
- 50g. rørsukker
- 80g. plantesmør, blødt
- 50g. peanuts
- Salt
- 50g. smeltet mørk chokolade (valgfrit)
Sådan gør du:
I en skål blandes mel, sukker, bagepulver og lidt salt. Tilsæt det bløde smør og peanutbutter og vend sammen med hænderne.
Hak peanuts groft og vend det i dejen. Lad gerne dejen hvile i køleskabet i 10-15 minutter, så den bliver kold.
Form dejen med 1 spiseske til små runde kugler. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal have god afstand til hinanden. Tryk kuglerne ned med en gaffel på kryds og tværs (se billede nedenfor).
Drys småkagerne med lidt salt på toppen.
Bag i en forvarmet ovn på 175°C varmluft i max 10-12 minutter til de er lidt gyldne i siderne. (De må endelig ikke få for meget, så man skal tage dem ud, selvom de ser lidt ubagte ud.) Rør ikke ved dem, før at de er kølet af. Dyp dem i smeltet chokolade eller spis dem som de er.
Først laves dejen (sæt den på køl i 10-15 min). Form til runde kugler ↓
Form et mønster i hver småkage med en gaffel på kryds og tværs ↓
Herefter er de dyppet i mørk chokolade ↓ Du kan sagtens spise småkagerne som de er! Men de er virkelig lækre med lidt blød mørk chokolade og lidt havsalt på toppen.
Cookies / småkager med peanutbutter.
Jeg har valgt at kalde de her små sager for småkager. Men i virkeligheden er det jo også en slags cookie. Grunden til, at jeg vil kalde dem småkager, er deres mere sprøde smag og knæk, som de har. Og som småkager er kendt ved. Cookies forbinder jeg mere med en sej konsistens i midten af kagen. Hvor her er den mere småkage-agtig og en mere tør småkage – end hvis det var en cookie.
Hvordan laves småkager uden æg?
Mange småkager som man laver til jul (eller køber i supermarkedet), er faktisk slet ikke lavet med æg. Oftes er de lavet med smør, mel, sukker og så en smag af en eller anden art. Fx vanilje, kardemomme, kakao, brun farin osv., alt efter hvilken småkage man skal lave.
Hvis du vil lave dine julesmåkage veganske, så erstatter du bare smør i opskriften med plantesmør. Fx fra en smørbart fra blok eller en anden plantesmør. Jeg gør det hvert år til jul – og du kan slet ikke mærke forskel i hverken smag eller konsistens!
Når vi snakker cookies, så er de opskrifter dog lavet med æg. Men jeg har lavet en NEM vegansk opskrift på cookies uden æg lige her nedenfor.
» Veganske cookies: Nem opskrift på veganske cookies med chokolade
Småkager og cookies hele året rundt.
Selvom mange måske mest laver småkager til højtider (især til jul), så kan de her peanutbutter småkager altså laves året rundt. Jeg elsker at bage småkager og cookies, uanset om det er december eller juli måned. Om sommeren er det super lækkert at servere dem sammen med vaniljeis og friske bær – eller du kan lave dem som en is sandwich med is imellem 2 småkager og fryse dem ned.
Det er i øvrigt også super skønt at knuse småkager og cookies sammen med is og fryse ned. De små stykker af kagedej og cookies er super lækkert, og det er en mega nem måde, at lave sin egen cookie dough is på.
Jeg håber, at du kan bruge opskriften på de her sprøde småkager. Følg endelig med under @micadeli_ på Pinterest eller Instagram, hvor jeg også deler opskrifter.
Pingback: Biscotti – Nem opskrift på italienske biscottis uden æg på
Pingback: Veganske pebernødder – Nem pebernød opskrift med plantesmør
Pingback: Veganske småkager – samling på alle julesmåkager
Hej.
Har du erfaring med, om melet kan erstattet 1:1 af glutenfrit mel?
Mvh
Miriam
Hej Miriam,
Det tror jeg sagtens, at du kan! Det er sjældent jeg oplever, at man ikke kan erstatte det med småkager. 😉
Kh Michala