– denne opskrift indeholder reklamelinks –
Den sprødeste, lækreste og nemmeste opskrift på hjemmelavede rösti frikadeller i airfryer. Lavet med kartofler, squash, gulerødder og krydderier.
Opskriften er lavet kun med 1 tsk. olie, er vegansk og kan også laves glutenfri.
Serveret med en hjemmelavet chili dressing. 🧡
Hvis du gerne vil have supersprøde, friture-lignende frikadeller eller rösti – men gerne vil undgå store mængder af olie, fedtstof og lugten af friture i hele køkkenet, så vil jeg anbefale en airfryer.
Det er helt GENIALT at lave mad i sådan én, hvis jeg selv må sige det. Jeg er begyndt at lave mange flere opskrifter i min airfryer, fordi det er så nemt – og mange af jer har vist stor interesse. Jeg har selv købt og betalt min airfryer, men links her i opskriften indeholder reklamelinks, da jeg anbefaler dem til dig. 😉
Læs guiden: Mine bedste tips til airfryer – alt du skal vide, før du køber
Anbefaling af airfryer modeller → Clatronic airfryer 4,5 stjerner. Ellers denne jeg selv har købt → OBH Nordica 4,2 liter i en opgraderet version (her sparede jeg 500 kr. rabat hos COOP og fik leveret efter 1-2 dage)
Fordele ved at stege frikadeller i airfryer:
- Du undgår store mængder af olie – Du kan helt undlade olie, fedtstof eller smør, hvis du ønsker. Du kan også nøjes med at spraye 1 tsk. på toppen.
- Ensartede frikadeller – Når man steger frikadeller og rösti på panden, er det svært at få dem helt ens. En airfryer klarer opgaven til UG.
- Friturelignende resultat uden friture – En airfryer cirkulerer luft rundt og giver din mad et ensartet friture-look og sprød smag, men helt uden brug af friture. Det er altså lidt magisk, og win-win hvis man vil undgå olie.
- Stegetiden er nemmere – Det er nemt at sætte frikadellerne over i airfryeren på 12-15 minutter og forberede andet mad i mens. Airfryeren passer sig selv og du skal ikke overvåge maden ligeså meget, som hvis man steger på panden.
Opskrift på rösti frikadeller.
Sprøde rösti frikadeller i airfryer. Min bedste opskrift på airfryer frikadeller med grøntsager helt uden olie og friture.
Ingredienser:
- 250. kartofler (ca. 3 styk mellemstore)
- 100g. squash (ca. 1/2)
- 100g. gulerødder (ca. 2 styk)
- 3 spsk. hørfrø + 8 spsk. vand
- 3 spsk, majsstivelse
- 3 spsk. hvedemel, majsmel eller boghvedemel
- Salt og peber
Sådan gør du:
Frikadelle fars: Blend hørfrøene til helt små korn i en minihakker eller en lille kaffekværn. Bland de knuste hørfrø med vand i en skål og sæt til side på køkkenbordet i 10-15 minutter. Tip: Du kan også lade hørfrøene være hele i korn, vær obs på at de ses nemmere i de færdige frikadeller.
Riv kartofler, squash og gulerødder på et rivejern. Jeg gør det altid med skrallen (mange gode vitaminer), men du kan sagtens skralle grøntsagerne først.
Læg grøntsagerne i et viskestykke og pres grundigt alt væsken ud. Hæld herefter grøntsagerne i en stor skål sammen med hørfrø-blandingen og majsstivelse. Vend det godt rundt med en ske og tilsæt melet lidt efter lidt. Pres skeen ned i farsen, så farsen masseret godt. Det er vigtigt, at farsen er fugtig, sammenhængende og klistret/lind. Hvis farsen er for fugtig og ikke hænger sammen, så tilsæt gerne ekstra mel.
Drys godt med salt og peber, så farsen får masser af smag. Sæt gerne skålen i køleskab i 5-10 minutter.
From farsen til 12-14 frikadeller cirka 1 spsk. fars per frikadelle. Læg dem på et stykke bagepapir eller tallerken.
Airfryer: Placer frikadeller i airfryeren, så de har luft mellem hinanden cirka 5-6 frikadeller af gangen (bag dem gerne over 2 omgange).
Spray evt. en lille smule olivenolie hen over frikadellerne – eller steg dem helt uden olie (begge resultater er gode). Start med at stege dem i 12-15 minutter, og vend dem og steg 5-10 minutter på den anden side. Frikadellerne skal være gyldne, sprøde og ensartede i farven.
Nyd dem med det samme, mens de er sprøde og varme. Evt. serveret med en kold hjemmelavet chili dip (opskrift længere nede).
Frikadeller i airfryer – sådan gør du ↓
Start med at rive grøntsagerne på et rivejern. Her kan du både rive dem groft eller fint – alt efter hvad du ønsker.
Jeg har revet mine groft på et rivejern – og jeg river altid inkl. skrællen ↓
Herefter skal alt væsken presses ud af grøntsagerne. Læg dem i et viskestykke af 2 omgange og pres alt væsken ud. Hæld herefter grøntsagerne op i en stor skål og tilsæt de øvrige ingredienser.
Krydr godt med salt og peber (farsen må gerne smage af noget). Her kan du også tilføje paprika, chili eller andre tørrede krydderier. Lad hvile på køl i 10 min.
Efter at rösti-farsen, har hvilet på køl, så er de klar til at formes. Jeg former dem cirka med 1 spsk. per frikadelle. Her er det super vigtigt, at du presser dem godt sammen med hænderne. Dejen skal være medgørlig, så den er fugtig men stadig fast/sammenhængende – og nemt kan formes til runde flade frikadeller.
Sprøde frikadeller uden olie:
Kan man stege frikadellerne uden olie? Ja sagtens! Jeg synes dog, at resultatet bliver bedst, når de lige får et spray eller 1 tsk. olie på toppen. 1 tsk. olie rækker langt i en airfryer, og giver ekstra sprødhed. Plus, at man bruger klart mindre olie end hvis man steger på panden i en masse fedtstof eller frituresteger.
Ønsker du dem 100% fri for olie, så kan du sagtens stege dem, helt som de er! Evt. duppe lidt vand på toppen, så der er noget væske at “arbejde med”.
Her kan du se frikadellerne – før og efter ↓
Jeg steger frikadellerne over 2 omgange (så der er luft i mellem dem). Har du en airfryer med 2 bageplader, så kan du nemt stege dem alle på én gang.
Rösti i airfryer med kartofler, gulerødder og squash.
Jeg elsker at gemme en masse grøntsager i opskrifter som denne. Det kan nemlig både være en fordel for børn og voksne – og man kan lave opskriften lige med de grøntsager, som bedst kan lide (eller allerede har i køleskabet). Det gør opskriften ret budgetvenlig, da man også nemt kan justere efter grøntsagsrester eller sæson.
Tips til andre grøntsager: Revet søde kartofler, græskar, broccoli, blomkål, rødkål, spidskål, pastinakker, rødbede eller spinat. Riv det fint og kom dem med op i farsen sammen med en masse lækre krydderier.
Se også min opskrift på kål rösti her – eller alle mine opskrifter på grønne frikadeller uden kød her
Mums. Det er virkelig den bedste opskrift på sprøde frikadeller, som jeg har lavet længe. De kan både laves om tilbehør til aftensmad og andre grønne retter, til frokost eller madpakke (både for børn og voksne) – eller som en appetizers sammen med en kold lækker dip, mayo eller dressing.
Opskrift på nem og lækker chili dressing:
1 dl. creme fraiche (jeg brugte en vegansk creme fraiche)
2 tsk. sød paprika
1-2 tsk. chili stødt eller flager
1 spsk. sirup
Saft fra 1/2 lime
Smag dressingen til med salt og peber – og tilsæt gerne mere stærk chili eller sød sirup efter behov.
Jeg håber, at I kan bruge opskriften på de her sprøde luksus-rösti frikadeller. Skriv endelig til mig i en kommentar nedenunder, hvis I har spørgsmål til frikadellerne eller spørgsmål til brug/køb af airfryer!
Læs min fulde guide her: Tips til airfryer – alt du skal vide, før du køber
hej kunne man ikke juice grøntsagerne 😉
Hej Per,
Jo det var da en rigtig god idé 😉
Bedste hilsner
Hej. Jeg synes ikke lige jeg kan se hvilken temperatur airfryeren skal stå på. 🙂 Eller er det individuelt afhængig af airfryer model?
Vh Pia
Hej Pia,
Jeg beklager mit sene svar. Jeg sætter min på maks – altså 200ºC som min airfryer kan komme op på. Jeg sørger lige for at skrive det tydeligt i opskriften.
Bedste hilsner ☀️