– Dette post er sponsoreret –
De lækreste, saftige og farverige ovnbagte græskar fritter til efteråret og vinterens mørke dage.
Græskar er altså en klassiker i efterårets køkken, og det er der bestemt en grund til. Græskar giver nemlig lækre smagfulde og farverige retter med den flotte orange farve – men er også fyldt med vitaminer og sunde næringsstoffer. Det er derfor med at købe dem mens de stadig er i sæson.
Sådan bruger jeg græskar i køkkenet:
Græskar kan tilberedes på et hav af forskellige måder. Du kan eksempelvis mose, bage, koge, stege eller sylte dit græskar. Fælles for alle tilberedningerne er dog, at græskaret i sig selv er ganske smagsneutralt, og det er derfor en god idé at tilberede det med gode krydderier som eksempelvis timian, hvidløg, chili, salvie eller rosmarin.
Desuden er det jo også oplagt at bruge det til halloween-græskar, udhulet og til pynt. Husk at gemme kernerne, som er gode at riste. De er virkelig en sund snack eller gode som sprød topping på suppe eller yoghurt.
Denne gang lavede jeg mit hokkaido græskar til de her søde klassiske græskar fritter med chili. Men man kan også bruge dem til en lækker varm suppe, sunde smoothies, til græskartærte, eller til salater med fx feta, granatæbler og rucola.
Søde hokkaido fritter
Opskrift på græskar fritter. Hokkaido græskar er en klassiker i efterårets køkken, og det er bestemt ikke uden grund, når det er en grøntsag som giver uanede muligheder. Find denne efterårsopskrift lige her.
Ingredienser:
- 1/2 græskar
- En lille håndfuld brøndkarse (kan udelades)
- 1 tsk. Chili
- 2 spsk. Olie
- 2 spsk. Ahornsirup
- Salt og peber
Sådan gør du:
Skær græskaret ud i ovale skiver, sørge for at de ikke bliver for tykke. Fjern kernehuset og gem evt. kernerne til at riste på panden (virkelig lækkert, læs mere lige nedenfor). Jeg skar også skallen fra, men du kan sagtens lade den blive på.
Læg skiverne på en bagplade med bagepapir. Drys med salt, peber, olie, chili og ahornsirup og vend det grundigt. (Du kan udelade ahornsirup, hvis du ikke ønsker, at de skal blive søde.)
Skyld brøndkarsen og læg en lille håndfuld fordelt på bagepladen.
Bages i ovnen i ca. 15 min. ved 200 graders varmluft, indtil de er gyldne og møre.
Normalt plejer jeg at købe en del hokkaido græskar, nedfryse nogen af dem og bruge dem senere på året, når de ikke længere er i sæson.
Jeg køber ofte en masse gode hokkaido græskar ind til til mine opskrifter henover efteråret og vinteren. Udfordringen er bare, at der ikke altid er plads til mine hokkaido græskar i køkkenet, så jeg har måtte sætte ekstra hylder op og reoler i mit køkken for at få mere plads.
Skab mere plads i køkkenet ved hjælp af lagerreoler
For mange er køkkenet både dér, hvor der bliver tilberedt mad, men også dér, hvor mange af os ender med at spise morgenmaden eller frokosten. Derfor bør køkkenet også være et rart sted at tilbringe sin tid. Men et rodet køkken kan hurtigt blive et problem. Heldigvis betyder det ikke nødvendigvis, at man skal skille sig af med alle nye køkkenapparater. Det betyder i højere grad, at man skal finde nye steder, hvor det passer bedre.
Organisér med lagerreoler
Hvis du vil undgå et rodet køkken uden at sprænge budgettet, kan du overveje at købe lagerreoler til dine køkkenredskaber. Lagerreolerne er, naturligt nok, mest forbundet med et værksted eller lager. Men reolsystemerne er yderst praktiske og smarte og kan sagtens bruges både på alt fra kontorer til køkkener.
Derudover findes de både i brede og smalle varianter, så du altid kan få plads til dit køkkeninventar. Hylderne er nemlig flytbare, så de kan justeres efter de forskellige redskaber. Hvis du er så heldig at have et spisekammer, er lagerreolen også det perfekte møbel. Fordi det er så alsidigt, kan der være plads til både kasser og gryder, ligesom madvarer som saucer og tørvarer kan finde deres plads.
Brug kurve og kasser til opbevaring
Opbevaringskasser og kurve er et godt redskab til at skabe orden og overblik. Med fletkurve kan du skabe et hyggeligt og personligt udtryk, mens plastkasser er mere praktiske og lette at rengøre. Det vigtigste er dog, at kasserne passer til hylderne, så det er en god idé at være opmærksom på målene ved begge dele, før du køber. På den måde kan du blandt andet opbevare tørvarer og få dem brugt, inden de bliver for gamle.
Udnyt skabspladsen
Hvis du har et lille køkken, er det vigtigt at udnytte pladsen effektivt. I stedet for at købe nye opbevaringsløsninger, kan du kigge på de ting, du allerede har. Du kan for eksempel sætte en lille hylde på indersiden af skabshylderne til småting som krydderier og glas. Dette vil give dig mere opbevaringsplads uden at tage plads fra andre ting.
Hæng ting på væggen
For at skabe et mere ryddeligt og overskueligt rum er det vigtigt at udnytte pladsen effektivt. Et godt sted at starte er med at se på, hvordan du kan udnytte vægpladsen. Hvis du f.eks. har en skraldespand stående på gulvet, hvor der ikke kan være andet ved siden af, kan du overveje at kigge op ad. Her kan du vælge at sætte hylder op over skraldespanden for at bruge pladsen så effektivt som muligt.
Brug sylteglas til opbevaring
Opbevaring er ikke kun vigtigt for funktionalitetens skyld. Det kan også være med til at skabe et mere æstetisk udtryk. Hvis du har mange papæsker med tørvarer, kan du overveje at lave et system med sylteglas. Dette vil give dig et mere stilrent og organiseret køkken. Samtidig kan det også betyde, at maden holder længere, når det ikke opbevares i papkasser.
Jeg håber, at du kunne bruge min opskrift på søde hokkaido fritter. Skriv endelig en kommentar her nedenfor, hvis du har spørgsmål til opskriften!
Pingback: Søde kartoffel fritter – Pommes frites af søde kartofler med dip
Pingback: Rødbede pomfritter – Sund opskrift på pommes frites med rødbeder