Opskrift på skøn og sommerlig ferskentærte ala en galette med fersken skiver på toppen. Perfekt til eftermiddag eller dessert med flormelis og vaniljeis.
Opskriften kan både laves med fersken og nektariner.
Modne ferskner og nektariner smager altså bare skønt her om sommeren. Og især når de kommer på toppen af en tærte og serveres med kold vaniljeis.
Opskriften er perfekt at lave, hvis du gerne vil have inspiration til en nem og anderledes kage, men som du måske ikke lige har lavet før. Og ikke mindst hvis du gerne vil servere en smuk kage som imponerer dine gæster eller familie.
Tip til servering:
Du kan både lave tærten som én stor tærte eller flere små tærter. Processen er stort set den samme uanset formens størrelse. Man skal bare være opmærksom på bagetiden.
Tærten passer perfekt sammen med en spiseske kold vaniljeis eller lidt creme fraiche (både almindelig og vegansk kan bruges), lidt flormelis og et glas koldt sommerdrik ved siden af, iskaffe eller til en varm kop kaffe.
Tærteopskriften er vegansk.
Ferskentærte.
Super nem fersken tærte ala fersken galette. Kan laves med fersken eller nektariner. Vegansk kageopskrift til snack eller dessert.
Ingredienser:
- Mørdejsbund:
- 220g. mel
- 50g. rørsukker
- 1/2 tsk. salt
- 120g. koldt plantesmør
- 1/2 dl. vand
- 1 tsk. kardemomme
- Fyld:
- 2 tsk. vaniljesukker
- 2 spsk. rørsukker
- saft fra 1/3 citron
- 4 nektariner
- Pynt:
- Plantesmør til pensling
- Mandelflager
- Hvide birkes
Sådan gør du:
Mørdejsbund: I en skål blandes mel, rørsukker og salt. Skær smørret i bittesmå tern og kom med op i skålen. Vend det hele godt sammen med hænderne og tilsæt vand lidt efter lidt. Dejen skal være sammenhængende og formes til en rund kugle. Dæk den til med film eller i en plastikpose og kom den i fryseren i mindst 1/2 time.
Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir (så er den nemmere at arbejde med). Skær dejen i en rund cirkel til den ønskede størrelse (se billeder nedenfor).
Fyld: I en lille skål blandes vaniljesukker, rørsukker og saft fra 1/3 citron. Fordel sukkermassen på dejen men lad 2-3 cm i siderne være fri.
Skær nektariner eller ferskner i tynde både og fordel dem rundt på tærten ovenpå sukkermassen.
Pynt: Fold siderne ind hele vejen rundt og pensl med 2 spsk. smeltet plantesmør. Pynt siderne med tynde skiver af mandler eller mandelflager. Drys med hvide birkes og lidt ekstra rørsukker.
Bag tærten i 25-30 min på 200ºC varmluft til den er let gylden i siderne.
Ferskentærte – sådan gør du ↓
Tip: Bestem selv om du vil bruge nektariner eller ferskner. Resultatet bliver lige godt med begge.
1. Mørdej: Rul mørdejen ud gerne mellem 2 stykker bagepapir (så er den nemmere at arbejde med). Skær den i en cirkel og fordel sukkermassen med 2-3 cm fri i kanten.
2. Toppen: Skær fersker eller nektariner ud i tynde både og placér dem skiftevis på toppen i et flot mønster hele vejen rundt.
3. Kant: Nu foldes mørdejens kanter ind over hele vejen rundt og kanten pensles med smeltet plantesmør.
4. Pynt: Kanterne pyntes med tynde skiver af mandler (mandelflager) og lyse birkes frø. Drys også gerne toppen med 1 tsk. rørsukker. Tærten bages i ovnen i ca. 25 min til den er let gylden i kanterne.
Fersken galette til eftermiddags snack eller dessert.
Måden jeg har lavet tærten på her kaldes faktisk en “galette”. En fransk opskrift hvor man laver en mørdej til bunden og putter fyld ovenpå – og så herefter folder siderne ind, så den runde ring formes.
Jeg elsker både at lave tærter og galette på den her måde.. Det er meget nemmere end man tror, og så kan man jo fylde dem, med hvad man nu lige har liggende.
Jeg brugte faktisk nektariner til opskriften her, så det bør jo egentlig kaldes en nektarintærte. Men da ferskentærte ofte bruges som ord for begge, så lad os da gå med det. Nogen laver også deres ferskentærte med marcipan i bunden. Jeg brugte dog kun sukkermasse + citron, for et simpelt (og billigere) resultat. Men her kan du altså sagtens rive lidt marcipan og fylde på også.
De næste gange vil jeg gerne prøve at lave galette med blåbær, hindbær (måske peach melba), jordbær eller med pære og æble. Synes fx den her med pære er vanvittigt flot lavet. Og udtrykket siger jo en del.
Hvis du vil have inspiration til andre typer af tærter, så prøv min opskrift på nem vegansk jordbærtærte her. Eller denne lækre og fine rabarbertærte – som også er en galette. Elsker at prøve kræfter med desserter, snacks og bagværk – så skriv endelig hvis du har gode idéer til, hvad jeg skal lave næste gang ♥
Pingback: Blommekompot – Opskrift på hjemmelavet blomme marmelade