Min super nemme opskrift på falafler i ovn – en opskrift der er lavet med kikærter fra dåse og uden fritureolie, for at gøre opskriften endnu nemmere!
Falafelopskrift klar på kun 40 min.
Super nemme og hurtige falafler:
Jeg har længe gået og tænkt, at jeg ville lave en opskrift på falafler, som var den nemmeste jeg kunne komme i tanke om. Og selvom reglen siger, at falafler IKKE skal laves med kogte kikærter fra dåse, så valgte jeg at gøre det alligevel. For det kan man altså sagtens!
Herudover så er det en opskrift på falafler uden brug af alt for meget olie. I hvert fald i forhold til stegning. Efter jeg trillede dem til kugler, så sprayede jeg dem med lidt olie på toppen, da det giver en gylden overflade. På den måde bruger man langt mindre olie, frem for hvis man frituresteger dem. Men olie kan sagtens udelades helt, hvis du ønsker olie-fri falafler.
Falafler i airfryer? Opskriften kan også sagtens laves i airfryer! Så sparer man både tid og strøm (da en airfryer bruger mindre strøm end ovnen). Her kan du nemlig nøjes med at bage dem i 10-15 minutter og behøver næsten ingen olie.
» Min airfryer guide, bedste tips og erfaringer her
NB: Dette er en nemmere, hurtigere (og sundere) opskrift på falafler – og da de laves i ovnen, så giver det et andet resultat end de klassiske falafler, som man kender fra takeaway, der ofte frituresteges.
PS. Opskriften er både vegansk og glutenfri.
Opskrift på falafler i ovn.
Nem opskrift på falafler i ovn – lavet med kikærter fra dåse. En super nem og lækker vegansk falafelopskrift på 40 min.
Ingredienser:
- 240 g. kikærter, kogte (svarer til 1 dåse)
- 2 fed hvidløg
- 1,5 tsk. spidskommen
- En håndfuld frisk persille
- 1 spsk. kikærtemel (eller hvedemel)
- 1/2 dl. sesamfrø
- Salt og peber
- Olie til pensling
Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 200ºC varmluft.
Hæld vandet fra de kogte kikærter og skyl kikærterne grundigt. Blend dem i en minihakker, foodprocessor eller blender sammen med fintpresset hvidløg, spidskommen, frisk persille og drys godt med salt og peber. Hjælp gerne blenderen undervejs, så farsen bliver helt ensartet. (Se evt. billeder nedenfor).
Når farsen er blendet, så tilsættes 1 spsk. kikærtemel, som røres i farsen med en ske (farsen skal gerne blive klistret og sammenhængende, så den kan formes med hænderne).
Form farsen til ca. 14 falafler med 1 spiseske per falafel og tril dem i sesamfrø. Læg falaflerne på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk gerne falaflerne lidt flade.
Pensl falaflerne med lidt olie, og bag dem i ovnen i 20-25 min. Vend dem gerne undervejs, så de bliver gyldne og sprøde på begge sider.
Falafler i ovn – nem hjemmelavet falafel opskrift.
- Start med at blende kikærter, hvidløg, spidskommen, persille, salt og peber.
- Her er farsen blendet til den er helt ensartet.
- Tilsæt lidt kikærtemel og rør det i farsen med en ske, så den bliver endnu mere sammenhængende. Hvis du synes farsen er for tør, så tilsæt evt. 1 spsk. vand.
- Form falaflerne og dyp dem i sesamfrø. Sesamfrø kan sagtens udelades, men er med til at give falaflerne et flot og sprødt ydre. Læg dem på en bageplade, pensl med lidt olie på toppen og bag i ca. 20-25 min. Vend dem gerne under bagning.
Og til de af jer som spørger, om det er veganske falafler, så er svaret ja. De her falafler er uden æg. Falafler er jo som udgangspunkt veganske, da de kun er lavet med kikærter, sesamfrø, hvidløg, spidskommen, persille og lidt kikærtemel. Men nogle få opskrifter, er der dog brugt æg i opskriften. Herudover, så er det også en opskrift på glutenfri falafler. De er nemlig rørt sammen med kikærtemel fremfor almindelig hvedemel.
Jeg servede dem på bløde hjemmelavede naan brød med hvidløg, de her syltede rødløg (som giver en super flot farve), og så grøn tahindressing. Herudover hummus, avocado og frisk spinat. Mmmh.
Herudover, så er det en rimelig sund og mættende falafelopskrift. Der er nemlig brugt langt mindre olie, end hvis man skulle friturestege falaflerne. Opskriften her kan dog sagtens steges på panden i olie, hvis du hellere ønsker det.
Falafel med dåse kikærter.
Resultatet på de her mellemøstlige falafler er knasende og fyldt med smag. Det er klart, at der måske er en smagsforskel ved brug af kikærter, der har været sat i blød og kogte lige inden. Men den her opskrift er en skøn og nem udgave af den klassiske falafelopskrift.
Det er nemlig ikke altid, at man i tide når at sætte kikærter i blød, inden man skal bruge dem. Så den her opskrift er bare super nem til travle hverdage eller weekender, hvor det bare gerne må være nemt og hurtigt!
Der findes næsten ikke noget bedre end en arabisk falafel opskrift og duften af de lækre knasende falafler. Jeg tilsatte persille til farsen, så de fik en fin grønlig nuance.
Skal klart prøve mange flere udgaver af falafler her i år. Det er faktisk overraskende lidt, at jeg har eksperimenteret med falafel opskrifter. Så det tænker jeg snart må være på sin plads.. Især når man jo har en vegansk madblog, her bør man kunne forvente en falafelopskrift eller to 😉
Hvis du ligger inde med nogle gode tips og tricks til lækre hjemmelavede falafler, så skriv endelig nedenfor! Uanset om det er falafler i ovn, på panden, iblødsatte eller færdigkogte fra dåse.
Pingback: Fladbrød uden gær – Nem opskrift på fladbrød med 4 ingredienser
Hej!
Jeg tænker på om den her opskrift er fryse godkendt?
Både vis jeg starter med at bage dem, og så fryse dem ned. Eller at jeg bare former kuglerne og fryser dem ned, og så bager dem når de skal bruges?
Svaret kom på IG ❤️
Bedste hilsner
Hej ☺️
Jeg fik ikke fat i om disse falafler kan fryses?
Hvad betyder “IG”?
Undskyld hvis jeg spørger dumt 🙈
Hej Caroline,
Du kan tro, at de kan fryses! Jeg tror både, at du kan fryse falafelfarsen i små kugler (og herefter tø op og bage), men du kan også sagtens fryse de færdige falafler.
(IG var på min Instagram – fordi spørgsmålet også kom der.)
Rigtig glædelig jul! 🎄❤️
Bedste hilsner
Tak for svaret ❤️🙏
Og tak for mange skønne timer i køkkenet! Dine opskrifter har været en game changer herhjemme ☺️
Hvor er det dejligt at høre! Tusinde tak!
Dejligt du følger med her på siden,
bedste hilsner 🤎
Hej!
Jeg tænker på om den her opskrift er fryse godkendt?
Både vis jeg starter med at bage dem, og så fryse dem ned. Eller at jeg bare former kuglerne og fryser dem ned, og så bager dem når de skal bruges?
Denne opskrift glæder jeg mig til at prøve i morgen. Din hjemmeside er nu blevet min go-to-side når jeg skal prøve noget nyt. Det er fordi jeg har prøvet circa syv opskrifter herfra micadeli og de er alle sammen bullet proof og en stor success for hele min familie. Tusinde tak for dine dejlige opskrifter.
Hej Elín
Hvor er det dejligt at høre – tak for din søde besked! Dejligt at du kan finde inspiration her på siden – jeg håber, at falaflerne bliver gode!
Skriv endelig til mig, hvis du har nogle spørgsmål!
Bedste hilsner og dejlig weekend herfra,