Lækker kødfri, mættende og farverig butternut squash lasagne til aftensmaden. Fyldt med svampe og spinat – og som både smager og dufter skønt af efterår.
Kan både laves i en vegetarisk eller vegansk version. 💛
Her er en skøn vegansk efterårsret perfekt med alle de lækre butternut squash i sæsonen lige nu. Det er en lidt anderledes lasagneopskrift, da det primære fyld består af en butternut squash puré, stegte svampe og løg, spinatblade, lasagneplader – og en lækker lys lasagnesauce selvfølgelig.
Opskriften har været længe på min to do. Alt for længe. Så nu skulle det være langt om længe.. Og jøsses, det er altså ikke sidste gang, at jeg udfordrer den traditionelle lasagne, som vi kender. For selvom den ikke er fyldt med kød, linser, tomatsauce (eller hvad vi ellers laver traditionelt lasagne med), så kan den altså noget.
Vegetarisk eller vegansk version?
Her kan du begge dele. Det eneste der gør forskellen, er, om du vil bruge vegansk revet ost eller almindelig revet mozzarella til den lyse sauce. Jeg brugte vegansk revet ost, men har prøvet begge dele (og kan stort set ikke smage forskel). Til puréen brugte jeg plantesmør (hvilket jeg altid bruger), men her kan du også sagtens bruge konventionelt smør, hvis du ønsker det. Fremgangsmåden er helt den samme!
Butternut squash lasagne.
Opskrift på vegansk og vegetarisk butternut squash lasagne med ostesauce til en lækker aftensmad. Lavet med svampe og spinat.
Ingredienser:
- Butternut squash:
- 1 butternut squash (ca. 1 kg.)
- 4 spsk. plantesmør
- 3 fed hvidløg
- Saft fra 1/4 citron
- Salt og peber
- Svampe:
- 2 løg
- 400g. brune svampe
- 3 tsk. sød paprika
- 3 tsk. spidskommen
- 1-2 friske salvie blade
- Olie til stegning
- Lasagne sauce:
- 3 spsk. plantesmør
- 3 spsk. mel
- 4 dl mælk (jeg brugte havremælk)
- 1 håndfuld revet ost eller vegansk ost
- 1 tsk. fintrevet muskatnød
- Saft fra 1/4 citron
- Salt og peber
- Frisk spinat, en håndfuld
Sådan gør du:
Butternut squash: Skær skrællen fra din butternut squash, fjern kernerne i midten og skær den ud i små tern. Hæld dem i en gryde og kog i 12-15 min. til stykkerne er møre. Hæld stykkerne i en minihakker eller blender, tilsæt smør, hvidløg, citron saft og drys godt med salt og peber. Blend det hele til en cremet puré.
Svampe: Steg finthakkede løg på en pande i lidt olie. Tilsæt paprika, spidskommen og finthakket salvie – lad simre et par minutter.
Tilsæt finthakkede brune svampe og rør jævnligt rundt i 8-10 min. indtil svampene er gyldne.
Forvarm ovnen til 200ºC almindelig.
Lasagne sauce: Smelt smørret langsomt i en gryde og pisk hurtigt hvedemel i til en melbolle. Bliv ved med at røre rundt, mens mælken langsomt hældes i. Pisk til saucen er jævn under lav/middel varme. Tilsæt ost og friskrevet muskatnød. Rør rundt til saucen er cremet og lækker. Smages til med citronsaft, salt og peber.
Smør et ovnfast fad, hæld lidt butternut squash puré og finthakkede svampe i bunden, tilføj et lag af friske spinatblade, herefter lasagneplader og til sidst lasagnesauce. Fortsæt sådan og slut af med sauce på toppen (du kan også tilsætte revet ost på toppen, men lasagnesaucen i sig selv, bliver også lidt ostet).
Bag lasagnen i cirka 30-35 minutter til toppen er gylden. Køl af før servering og server med friske salvie blade.
Sådan laves lasagne med butternut squash ↓
Ingredienser: Udover den flotte orange butternut squash, så brugte jeg også grønne spinatblade, svampe, løg og hvidløg for ekstra fylde. ↓
Puré og svampe: Her er tern af butternut squash (kogt i 10-15 min. til de er helt møre) klar til at blende sammen med plantesmør, salt, peber og hvidløg. Og svampene er stegt møre på panden sammen med løg og krydderier ↓
Lag på lag: Og så skal lasagnen egentlig bare laves i et smurt ovnfast fad. Jeg startede med et lille lag svampe og spinat, butternut squash puré, herefter lasagneplader og lasagnesaucen. Men rækkefølgen kan du helt selv bestemme! Ingen strenge restriktioner her.
På toppen: Jeg slutter altid af med ostesauce på toppen. Hos mig fungerede den ligesom med revet ost – da saucen er meget “ostet” i sig selv. Men du kan sagtens pynte med almindelig revet ost på toppen (eller vegansk revet ost), hvis du ønsker det.
Drys gerne til sidst med salt og peber – og bag i ovnen i 30-35 min. ↓
Kødfri lasagne fuld af smag og mæthed.
Her er det færdige resultat. Serveret med et glas velfortjent rødvin, for det hører sig da lidt til ikke? Et tip er at pynte lasagnen med blade af salvie inden servering. Det dufter skønt og krydret og så pynter det gevaldigt sammen med den flotte gule lasagne ↓
Butternut squash lasagne med spinat.
Det er genialt at putte spinat i lasagne. Og det gælder faktisk uanset om det er en vegansk eller vegetarisk lasagne – eller om det er en lasagne med oksekød. Spinat passer bare super godt til, og kan nemt “gemmes” i en lasagne.
Inspiration og idéer til lasagnen:
- Linser eller finthakkede bønner egner sig også godt til lasagnen – se min opskrift på linselasagne her
- Selv ostesaucen kan nemt laves uden revet ost, hvis ikke du har det ved hånden – og så bare nøjes med en lys “opbagt” sauce.
- Er du til chili, så tilsæt gerne 1-2 tsk. chili sammen med den gule butternut squash puré
- Spinaten kan sagtens skiftes ud med grønkål
- Butternut squash kan også sagtens skiftes ud med græskar (dette må klart prøves en dag!)
Tip: Har du ikke salvie, så er basilikum, timian eller rosmarin også godt (og flot at pynte med) til lasagnen her.
Et andet tip er også at lave lasagnen i en dobbeltportion og så fryse resterne ned. Lasagnefadet kan nemt lunes igen direkte i ovnen og mindre stykker kan nemt varmes i mikroovnen.
Jeg håber, at du kunne bruge min opskrift på lasagne. 🤎 Og hvis du ikke allerede gør det, så kan du følge med på min Instagram @micadeli_ hvor jeg også dagligt deler en masse inspiration til aftensmaden. Håber at vi ses derinde!
I din Lasagne med butternut Squash, der skriver du i opskriften at der skal kommes spinatblade i. Men i listen med ingredienser er spinatblade ikke omtalt overhovedet. Husker du hvor mange blade der skal i?
Jeg er nylig blevet Veganer grundet mit co2 aftryk, og din side har gjort det lækkert at være veganer….. Så tak for det.
Det er netop rettet og tilføjet. Altid godt med skarpe øjne! Tusinde tak! 😄
Og tak for de fine ord – dejligt at du kan finde en masse inspiration her på siden 🍁
Pingback: Svampelasagne – Opskrift på lasagne med svampe og spinat
Det er virkelig en lækker lasagne!!
Jeg er hverken vegetar eller veganer, men kan primært bedst lide at spise vegetarisk, og her er din side bare rigtig god, til at finde inspiration.😃