Luksus svampelasagne med brune champignon, linser, timian, spinat og lasagnesauce. En skøn og mættende vegansk lasagneopskrift uden kød
Pyntet med stegte svampe og frisk timian på toppen.
Mmmh svampelasagne har længe stået på min to do. Især nu her hvor der er længe svampe i sæson efter regnen. Det synes jeg, at jeg siger med mange af mine opskrifter. Men den har den altså! Og som i kan tænke jer, så er min opskriftsliste rimelig lang. Det er som om, at det aldrig stopper og kreativiteten og idéerne stopper heller aldrig. Men så er det hele jo nok, som det skal være.
Lasagnen er lavet med brune svampe, spinat og linser. En lasagne fyldt med proteiner selvom det er en kødfri lasagne opskrift. Julen er jo tit fyldt med mange opskrifter med kød, så derfor er det jo skønt at spise lidt andet engang imellem. Jeg brugte grønne linser fra dåse til opskriften, men her kan du bruge hvilke som helst kogte linser – både grønne, røde og brune.
Tip: Lasagnen nemt laves i en dobbelt version og fryses ned. Den smager skønt dagen efter – også som en rest til frokost eller madpakke.
Svampelasagne.
Luksus svampelasagne med brune champignon, linser, spinat og hjemmelavet lasagnesauce. En skøn vegansk lasagne uden kød.
Ingredienser:
- Fyld:
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 600g. brune champignon (eller andre svampe)
- 240g. linser, kogte (evt. fra dåse)
- 2 tsk. timian, frisk eller tørret
- 2 tsk. basilikum, tørret
- 1 spsk. olie til stegning
- 1 spsk. plantesmør til stegning
- Salt og friskkværnet peber
- 2 håndfulde frisk spinat
- Ca. 10 lasagneplader
- Lasagne sauce:
- 3 spsk. plantesmør
- 3 spsk. mel
- 4 dl mælk (jeg brugte havremælk)
- 1 håndfuld revet ost eller vegansk ost
- 1 tsk. fintrevet muskatnød
- Saft fra 1/4 citron
- Salt og peber
- Frisk spinat, en håndfuld
Sådan gør du:
Fyld: Steg finthakkede løg og hvidløg i lidt olie på panden. Tilsæt 1 spsk. plantesmør og lad stege med. Tilsæt timian og basilikum og tilsæt også de finthakkede svampe. Lad simre 5 minutters tid indtil svampene er bløde og gennemstegte. Drys med salt og peber. (gem evt. lidt svampe til servering)
Tilsæt de kogte linser og vend dem godt sammen med svampene. Lad det simre, imens saucen laves.
Forvarm ovnen til 200ºC.
Lasagne sauce: Smelt smørret langsomt i en gryde og pisk hurtigt hvedemel i til en melbolle. Bliv ved med at røre rundt, mens mælken langsomt hældes i. Pisk til saucen er jævn under lav/middel varme. Tilsæt ost og friskrevet muskatnød. Rør rundt til saucen er cremet og lækker. Smages til med citronsaft, salt og peber.
Smør et ovnfast fad, hæld lidt svampefyld i bunden, herefter lasagneplader, herefter lasagnesauce og et lag med spinatblade. Fortsæt sådan og slut af med sauce på toppen (du kan også afslutte med et lag revet ost på toppen, men lasagnesaucen i sig selv, bliver også lidt ostet).
Bag lasagnen i cirka 30 minutter til den er gylden. Server med de lidt ekstra stegte svampe og frisk timian på toppen.
Vegansk svampelasagne med grøntsager og linser.
Det er faktisk ikke længe siden, at jeg sidst delte en ny lasagneopskrift. Det var den her efterårslasagne med butternut squash og spinat. Og det gav mig inspirationen til at lave den her opskrift med svampe. For når man laver grøntsagslasagne, så er der et utal af mulighed for, hvad man kan putte i.
Her har jeg brugt brune champignon, løg, hvidløg, spinat og kogte linser ↓
Linser: Jeg brugte grønne/brunlige linser fra dåse. Men vil du hellere bruge røde linser – eller linser som du selv koger forinden, så kan du sagtens det! Du kan også undlade linser i opskriften og fylde op med en dobbelt portion af svampe, så der er nok fylde til lasagnen.
Af ost på toppen kan du bruge revet mozzarella, cheddar eller vegansk revet ost (som jeg selv har brugt).
Lasagnen lavet og klar til at bage i ovnen ↓
Lasagne med hjemmelavet lasagnesauce.
Jeg laver altid min lasagne med en hurtig opbagt lasagnesauce. Det er SÅ nemt at røre sammen selv, og så kan man selv smage til med lidt muskatnød og citron. Men har du en mornaysauce eller bechamelsauce liggende, så kan de også sagtens bruges! Det smager mindst ligeså godt.
Laver du lasagnen på andre tider af året, så kan du sagtnes bruge frisk basilikum til toppen eller andre skønne krydderurter i sæson fra haven eller altanen. Den er også lækker at servere til en julefrokost som en vegetarisk eller vegansk ret. Og hvis du ikke allerede har set det, så har jeg delt alle mine juleopskrifter uden kød her.
Jeg serverede den lyse lækre lasagne med et lille glas vin. Og det smager altså bare skønt uanset om det er hvid, rød eller en alkoholfri. Så skønt og lækkert at servere både en hverdagsaften eller i weekenden, hvis man vil gøre lidt ekstra ud af det.
Fik du lavet opskriften? Så skriv endelig en kommentar nedenfor! Vil elske at høre om jeres resultater! Rigtig god fornøjelse. 🤎
Hej,
Ærgerligt der intet stod om lasagneplader i ingredienslisten og er der ingen video til? Ellers dejlige opskrifter👍👍👍👍👍👍
Hej Helle
Mange tak for dine skarpe øjne! Jeg har selvfølgelig tilføjet lasagneplader under ingredienslisten nu.
Jeg har ingen video til denne endnu, men det kunne være en god idé at lave her til efteråret 😉
Bedste hilsner
Super inspirerende opskrift – den må jeg straks prøve. TAK!