Her er min opskrift på super nem og lækker hjemmelavet mandelsmør. Cremet, lækker og super nem at lave selv!
Opskrift klar på 25 – 30 min.
Mandelsmør er nøddesmør kun lavet med 1 ingrediens = mandler! De skal ristes i ovnen, og blendes – og til sidst smages til med salt (valgfrit). Så har du hjemmelavet mandesmør (også kaldet almond butter) på cirka 30 minutter. Alt nøddesmør er faktisk super nemt at lave, og det er så tilfredsstillende at have et glas stående med hjemmelavet nøddesmør, som jo kan bruge i både bagværk, kager eller som toppings til havregrød, chia, yoghurt mm.
Når det kommer til at lave mandelsmør, så handler alt om tålmodighed… Så selvom man har stået og blendet i 5 minutter, og der ikke sker en dyt, så skal man bare blive ved. Hold gerne et par pauser undervejs, hvis din blender får brug for det.
Mine bedste tips til almond butter:
- Ristede mandler: Mandlerne skal ristes i ovnen, inden de blendes. Det fremhæver den lækre nøddesmag, og de naturlige olier. Men husk, at mandlerne skal køles af, inden du kommer dem i din blender!
- Smag til med salt: Jeg anbefaler et lille nip salt, da det er med til at fremme den gode smag af ristede mandler. Gør dette til sidst i processen.
- En sjat olie: Synes du, at mandlerne er svære at blende, så kan du tilføje en lille sjat avocado olie (eller anden naturlig olie).
- Sødme: Synes du, at din nøddesmør mangler sødme, så kan du tilføje en sjat ahorn sirup til sidst.
- Variationer: Du kan også variere din hjemmelavede nøddesmør med fx lidt lakrids, kakao, vanille, kanel eller andet lækkert, hvis du vil give den et tvist.
Prøv også: Opskrift på hjemmelavet peanutbutter på 5 min.
Mandelsmør opskrift.
Min bedste opskrift på cremet hjemmelavet mandelsmør. En skøn opskrift på nøddesmør med ristede mandler. Klar på 30 min.
Ingredienser:
- 200g. mandler
- Evt. salt
Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 175ºC.
Fordel mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist dem i 10 min i ovnen.
Lad bagefter mandlerne køle helt af i 10 min.
Hæld mander i en minihakker, food processor eller kraftig blender. Først blendes mandlerne til mel, herefter til en tyk masse og til sidst til mandelsmør. Dette tager alt imellem 5-10 minutter efter hvor kraftig din blender er. Hvis din mandelsmør + blender bliver varm undervejs, så hold gerne et par ekstra pauser.
Til sidst smager du din mandelsmør til med salt – hæld herefter den færdige nøddesmør på rene glas.
Opbevaring: I køleskab i en lufttæt beholder i op til 2 uger.
Hjemmelavet mandelsmør opskrift – sådan gør du ↓
Start med at fordele mandlerne ud på en bageplade med bagepapir. Rist mandlerne i ovnen i X min. ↓
Og nu skal der blendes..
1. step: Hæld mandlerne i en minihakker, kraftig food processor eller anden god og skarp blender. Efter 1 minut bliver massen til mel.
2. step: Sådan ser massen ud efter at blende i cirka 1-2 minutter. Mere cremet og olien fra nødderne begynder at komme frem.
3. step: Fortsæt med at blende til massen bliver endnu mere cremet, her er den blendet i cirka 5-6 minutter. Du kan sagtens stoppe her, hvis du synes at den har den rette konsistens!
4. step: Her har jeg blendet cirka i 8-10 minutter (med pauser indimellem).
Opskrifter med mandelsmør.
Hjemmelavet mandelsmør er bare super lækkert til rigtig mange ting. Det er selvfølgelig oplagt at komme ovenpå hjemmelavet chiagrød, yoghurt eller havregrød med bær, frugt og cremet mandelsmør.
Men det er altså også lækker at gemme til snacks og bagværk. Fx hvis du vil lave hjemmelavede müslibarer, så kan mandelsmør vendes i dejen og bruges til at “samle” müslibaren med. Eller i dejen til hjemmelavet bananbrød – det er altså bare luksus!
Inden jeg begyndte at lave nøddesmør selv, der troede jeg faktisk at både mandelsmør, peanut butter og cashewbutter, var enormt besværligt at fremstille selv. Men det er ikke sidste gang, at jeg laver en mandelsmør lav selv udgave.
Har i nogle gode erfaringer med andre variationer af hjemmelavede nøddesmør? Jeg overvejer lidt hjemmelavet tahin (sesamfrø), hasselnøddesmør eller måske et mix af forskellige nødder?
Skriv endelig nedenfor, hvis i har nogle tips og gode erfaringer! ❀
Hvilken blender skal man bruge? Jeg har selv brugt en Braun stavmixer (som er en slags minihakker). Den fungerede fint til opskriften, men opskriften her anbefaler en vitamix eller anden kraftig blender. Det virker til, at den kun tager et par minutter at blende sammen. Så det kommer nok an på, hvor tålmodig man er.
Jeg håber, at du kunne bruge opskriften! Hvis du har nogle spørgsmål, så skriv endelig nedenfor ♡
God opskrift. Blender fungerer ikke for mig, men stavblenderens minihakker er god til det.
Hej Gert,
Dejligt at høre. Og super godt at stavblender / minihakker også fungerer til mandelsmør! 😉
Bedste hilsner