fbpx

Grødboller

Super nemme og mættende grødboller. Sunde boller med chia, havregryn og grove kerner som solsikkekerner og hørfrø. 🤎

Mættende, sunde og super nemme at lave.

grødboller sunde med chia havregryn og kerner

Jeg elsker bagværk, men det er faktisk ikke så tit, at jeg laver nye opskrifter på bagværk. Dels fordi at jeg altid tror, at det er tidskrævende – og dels fordi at jeg faktisk aldrig når at spise det op.

Men de her boller… De er virkelig en del af mit faste sortiment. Jeg laver faktisk stort set de her boller næsten hver eller hveranden uge. Så stor en favorit er de i min mave. Og det er der en god forklaring på. For de er mega nemme at lave, de smager godt og de mætter godt.

Desuden kan de bruges til alt lige fra morgenbordet med smør, ost og marmelade, til en lækker frokost sandwich eller de kan skæres i små skiver og serveres til suppe.

Og, du kan nemt skifte ingredienserne ud med andre frø eller kerner, end dem jeg har brugt. Jeg brugte hørfrø, solsikkekerner og chiafrø – men græskarkerner, sesamfrø, hampefrø eller birkes er også super lækkert at bruge (eller pynte med ovenpå).

Obs: Dejen skal hæve minimum +4 timer eller laves som koldhævet dej (i køleskabet natten over). Bollerne er i øvrigt fryseegnede.

Grødboller.

Antal: ca. 12 styk.
Forberedelse: 4 timer Tilberedning: 30 min.

Sunde grødboller med chia, solsikkekerner, hørfrø og havregryn. Nem opskrift på mættende boller til morgenmad eller madpakke.

Ingredienser:

  • Grød:
  • 100g. Havregryn
  • 50g. Hørfrø
  • 50g. Solsikkekerner
  • 50g. Chia
  • 4,5 dl. Vand
  • 1 tsk. Salt
  • Herudover:
  • 25g. Gær (1/2 pakke)
  • 3 dl. Vand
  • 1/2 dl. Olie
  • 400g. Hvedemel

Sådan gør du:

1

Grød: I en gryde blandes havregryn, hørfrø, solsikkekerner, chia, vand og salt. Vend det godt sammen og kog grøden op under middel varme 2-3 minutter til en klistret grød. Lad herefter grøden køle lidt af.

2

Boller: I en skål blandes gær med 3 dl. vand. Rør gæren indtil opløst. Tilsæt grøden, olie og melet lidt efter lidt. Bland det grundigt sammen i skålen til en fast dej og læg et klæde over. Lad dejen hvile i +4 timer på køkkenbordet (ellers i køleskabet natten over).

3

Tænd ovnen på 200°C almindelig. Form bollerne med en spiseske og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bollerne i 15-30 minutter til de er gyldne.

Protein grødboller der mætter godt.

Som jeg allerede har nævnt, så mætter de her grødboller overraskende godt sammenlignet med mange andre lyse boller. Det er selvfølgelig pga kernerne og chiafrø, der gør dem sunde og ekstra mættende. Hvis du gerne vil justere med endnu flere chiafrø, så kan du sagtens det og så nedjustere tilsvarende med hørfrø eller solsikkekerner.

Her er alle ingredienserne, som jeg har brugt i opskriften. Havregryn, hørfrø og solsikkekerner, chia, salt, gær, mel, olie og vand ↓

ingredienser chia hørfrø havregryn og solsikkekerner

Først laves selve grøden i en mindre gryde. Bland grød ingredienserne, tilsæt vand og kog grøden i 2 minutter. Her er den færdige grød. Klar til at blandes med resten af ingredienserne ↓

opskrift på sunde boller med chia og kerner

Når dejen er færdighævet, så formes bollerne og placeres på en bageplade og bages i 25-30 min.

Jeg lavede mine grødboller mellemstore i størrelsen og fik ca. 12 styk. Nogle gange laver jeg dem endnu mindre, så får jeg 14-15 styk. Andre gange laver jeg dem endnu større (til sandwich boller), så får jeg omkring 9-10 styk.

nemme boller med chiafrø og havregryn

Sunde boller med chiafrø.

Normalt går jeg egentlig ikke meget op i sukker og sundhed, men det er virkelig et plus at de her boller er sunde. Jeg spiser normalt altid rugbrød og elsker mætheden og sundheden med alle de kerner. Så for mig er de her sunde boller den perfekte middelvej.

Men hvis du ønsker mere “lette boller” som minder mere om klassiske fødselsdagsboller, så kan du sagtens halvere mængerne af kerner og frø og så tilsætte en anelse mere hvedemel + evt. lidt ahorn sirup eller sukker for mere sødme. Så får man både det søde tvist sammen med en masse gode frø og kerner.

grødboller sunde med chia havregryn og kerner

Jeg håber, at du kunne bruge min opskrift på de her boller med chiafrø og kerner. Skriv endelig nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål!

» Prøv også: Snaskede veganske kanelsnurrer med kanel og kardemomme

Giv gerne opskriften på grødboller stjerner her ↓

3.8/5 (4 Reviews)

20 thoughts on “Grødboller”

  1. I wanted to find grodboller recipe on site, once I hit English translation it disappeared so I went searching. I still can’t find it.

    1. micadeli_dk

      Hi Shere,
      I actually didn’t post this recipe in english – only here in danish. But I will really consider it if you would like the recipe?
      Best regards,
      Michala

  2. Pingback: Gulerodsboller – Opskrift på nemme boller med solsikkekerner

  3. Pingback: Æbleboller – Hjemmebagte boller med revet æble og kanel

    1. micadeli_dk

      Hej Maria,
      Det har jeg ikke prøvet, men tror måske godt du kan skifte det ud med skyr eller creme fraiche.
      Olien får mængden til at binde bedre sammen, så ved jeg, at du sagtens kan skifte den ud med fx smeltet kokosolie.
      Skriv endelig resultatet, hvis du afprøver det 😉
      bedste hilsner

  4. Henrik Larsen

    2 gang jeg forsøger…de bages ikke indvendig men bliver til gloende hed grød…elendig opskrift

    1. micadeli_dk

      Hej Henrik,
      Det er jeg meget ærgerlig over at høre. Har du gjort noget anderledes end opskriften?
      Hmm, ellers må jeg lige få testet opskriften endnu engang og gennemskuet, hvor det kan være gået galt.
      Bedste hilsner!

      1. Jeg har det samme problem, hvad kan grunden mon være ? Jeg endte med at have dem inde i ovnen i 40 min. De blev sten hårde uden på og grød inden i. Jeg har dej til en bageplade mere i køleskabet , så jeg vil selvfølgelig prøve igen. Jeg kan bare ikke finde ud af hvor det er gået galt.

        1. Hej Molly,
          Jeg beklager mit sene svar – jeg har haft lidt udfordringer med kommentarsporet herinde.
          Håber dog mit svar kan bruges alligevel: Jeg er ked af at høre, at de gik galt. Jeg må lige gå det hele igennem igen, for det går jo ikke, at have en opskrift liggende, hvis der er usikkerheder i om hvorvidt den lykkedes eller ej. Så jeg tager den evt. opskriften ned fra min side, og så må jeg teste en masse gange, hvorefter jeg kan ligge den op igen.
          Jeg har selv lavet grødbollerne mange gange, så det undrer mig, at opskriften kan drille. Men tak for din kommentar – det hjælper mig rigtig meget, til at kunne forbedre indholdet.
          Bedste hilsner Michala ☀️

  5. Bjarne Stendahl

    Hej Micadeli
    De ser super lækre ud, men jeg kan desværre ikke tåle hvede. Har du nogen erfaring med om jeg kan erstatte det med noget andet? F.eks. Rismel eller en blanding af rismel og boghvedemel?

    1. micadeli_dk

      Hej Bjarne,
      Uh, det har jeg desværre ikke prøvet! Umiddelbart tror jeg, at du kan erstatte noget af det med boghvedemel. Rismel har jeg ikke selv prøvet.
      Men hvis du har erfaring med, at du kan erstatte opskrifter med andre meltyper, så tror jeg sagtens det kan lade sig af gøre, da de her boller primært er lavet ud fra grøden dvs., kerner og frø.
      Så jeg tror sagtens, at du kan afprøve og eksperimentere med det. Hvis du gør det, så giv endelig en melding på, hvordan det blev!
      Bedste hilsner
      Michala

      1. Bjarne Stendahl

        Hej Michala
        Så fik jeg endelig prøvet grødbollerne. Jeg skiftede hvedemel ud med lige del boghvede-, ris-, havre- og Quinoamel og lod dem stå natten over. Og de er blevet rigtig gode. Som du skriver er det grøden der gør forskellen.
        Så tak for den opskrift! Dem kommer jeg til at lave mange gange.
        Bedste hilsner
        Bjarne

        1. Hej Bjarne
          Hvor lyder det bare lækkert.. Dejligt at vide, at det fungerede på den måde!
          Og ja, grøden gør en stor forskel. Det gør bollerne meget “svampede” og mere mættende. Bollerne er også blevet en fast opskrift i mine weekender.
          Bedste hilsner!

    1. Hej Helle
      Nej desværre.. Men jeg ved, at der findes en del beregnere på nettet, hvor det skulle være muligt at regne det ud.
      Bedste hilsner 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top