Her er min opskrift på super lækre fyldte peberfrugter vegetar / vegansk udgave. Lavet med squash, svampe, masser af krydderier og quinoa fyld.
Perfekt tilbehør til lækkert kødfri aftensmad.
Grunden til at jeg i overskriften både kalder dem vegetariske og veganske, er fordi, at du nemt kan gøre begge dele – alt efter hvad du har lyst til. Den eneste forskel på om det er veganske eller vegetariske fyldte peberfrugter er valget af revet ost på toppen. For i de veganske fyldte peberfrugter har jeg brugt vegansk revet ost (som smelter overraskende godt – læs mere om hvilken ost jeg har brugt nedenfor).. Og hvis du vil lave peberfrugterne i vegetarisk version, så kan du blot bruge almindelig revet ost.
» Tip til servering: Spis dem sammen med andet tilbehør, frikadeller, en grøn salat, kartoffelsalat eller en couscous salat. Du kan også servere en fyldt peberfrugt med lækkert drys og topping som en forret for sig.
Fyldte peberfrugter.
Opskrift både på fyldte peberfrugter vegetar udgave og fyldte peberfrugter vegansk. Nem opskrift med quinoa helt uden kød.
Ingredienser:
- 6 peberfrugter, røde
- 3 fed hvidløg
- 1 løg
- 200g. brune svampe
- 1 squash
- 3 tsk. paprika
- 3 tsk. spidskommen
- 1 tsk. chili
- 2 dl. quinoa, rå (du kan også bruge ris)
- 100g. revet ost (evt. vegansk ost)
- Salt og peber
Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 175ºC varmluft.
Skær toppen af alle peberfrugter og skyl dem grundigt og fordel dem i et ovnfast fad.
Skyl og skær svampe, løg og hvidløg i små stykker. Riv squash fint.
Steg løg og hvidløg på panden i lidt olie. Tilsæt krydderierne og lad dem varme godt igennem. Tilsæt finthakkede svampe og squash.
Kog quinoa som anvist på pakken. Hæld vandet fra og kom quinoaen med op på panden. Drys med salt og peber, og steg til det har fået farve og er gennemstegt.
Fordel fyldet i de 6 peberfrugter. Drys med revet ost på toppen. Sæt "låget" (toppen af peberfrugten) på og bag dem i 20 min. Tag herefter låget af og bag dem i 10 min mere, så osten bliver gylden.
Fyldte og bagte peberfrugter uden kød.
Traditionelt set er bagte peberfrugter (og farserede peberfrugter) kendt for at være lavet med fyldte peberfrugter med oksekød (eller svinekød). Men de er altså utrolig lækre og nemme at lave uden kød. De smager enormt godt, det er godt for miljøet at undgå for meget kød – og så mætter de mindst lige så godt, som hvis de var lavet med kød!
Hemmeligheden er blot, at du finthakker grøntsagerne, tilsætter en masse krydderier og gennemsteger det, til det har fået farve og masser af smag.
Det er som om, at grøntsagen får en helt anden visuel identitet og betydning, når det går fra at være en almindelig peberfrugt – til en peberfrugt med fyld. Man tænker ikke over hvor oplagt det er, at fylde noget i den. Selvom den jo er ret hul og nærmest født til at udfylde jobbet som en slags skål.
» Find alle mine opskrifter på tilbehør til aftensmad her
Ost på toppen til veganske fyldte peberfrugter:
Jeg har lavede mine fyldte peberfrugter vegansk. Jeg fandt nemlig en pose plantebaseret revet ost fra mærket Spir i Netto. Og intet sponsoreret her, men jeg synes virkelig, at den var god! Med mange andre veganske oste, skal man gerne ligge osten i blød før man bruger den – for at den smelter bedre. Men denne fra Spir var super blød og lækker helt som den var, og så smeltede den super godt i ovnen. Virkelig et plus da udseendet jo på smelteosten jo har ret meget at sige..
Sæt “låget” på peberfrugterne og bag dem først i 20 min. Herefter tages låget af og de bages de sidste 10 min ↓
Forslag til fyldte peberfrugter med ris og andre grøntsager.
Selve fyldet i de bagte peberfrugter, kan du næsten variere i det uendelige! I de klassiske gammeldags bagte peberfrugter, bruger mange oksekød og ris til at fylde peberfrugterne med. Jeg brugte en blanding af grøntsager og quinoa. Men har her givet tips til, hvad du ellers kan bruge:
- Aubergine = Hak det fint og kom med op på panden sammen med de øvrige grøntsager
- Soltørrede tomater = Altid gode at bruge, de har en super lækker og dyb smag – perfekt til kødfri retter
- Oliven eller kapers = Hak dem fint. De giver et lækker syrlig/dyb smag
- Gulerødder = også super oplagt at bruge (kan både rives eller finthakkes)
- Løg eller forårsløg = stort set alle typer af løg kan bruges
- Ris, bulgur eller couscous = alle alternativer til quinoa kan bruges!
Et andet tip er også, at du kan lave dine fyldte peberfrugter i tomatsovs. Både hvor peberfrugterne står dækket i tomatsovs eller som fyld. De kan også serveres helt kolde med en kold quinoa salat, spinat, feta og oliven. Det er lidt en græsk udgave af opskriften – men som er super lækker og sommerlig. Næste gang vil jeg afprøve at lave dem i en mexicansk version med majs ligesom de her stuffed bell peppers – stadig uden kød.
Jeg håber, at du kunne bruge opskriften på de her fyldte peberfrugter vegetar og vegansk opskrift. Skriv endelig nedenfor, hvis du har spørgsmål til, hvordan du laver dem!