Her er min opskrift på en lækker og svampet citronkage. En vegansk citronkage opskrift med lækker lys citronglasur.
Skøn opskrift her til weekenden eller påskeferien.
Den her citronkage er kommet på min top 3 af favorit kager. Egentlig bør man jo nok kalde det for et slags citronbrød, da formen på kagen minder mere om et brød end en kage. Og hvis du laver den i en rund springform, så kan man jo nemt kalde det for en vegansk citronmåne.
Denne her opskrift har jeg dog måtte teste nogle gange med forskellige mængder ingredienser og størrelse på bageforme.. Men det har været det hele værd, for jeg synes at resultatet, er blevet så lækkert!! En super svampet kage med den smukkeste gule nuance indeni. Og selvom at den er perfekt til årstiden nu (her til forårsvejret og påskeferien), så kan kagen selvfølgelig laves hele året rundt.
Tip: Jeg vil virkelig anbefale at bruge citronsaft til glasuren! Jeg fandt nemlig ud af at den lyse glasuren smagte meget bedre til kagen, når man blandede flormelis med citronsaft fremfor vand. For hold nu en lækker smag det giver!
Formen på kagen: Du kan nemt laves formen rund eller firkantet – helt efter hvad du selv synes!
Citronkage opskrift.
Min BEDSTE opskrift på en lækker og svampet citronkage. En vegansk citronkage opskrift uden æg med lækker lys citronglasur.
Ingredienser:
- Citronkage:
- 250g. sukker
- 80g. smeltet plantesmør
- 2 spsk. citronskal (ca. 1 citron)
- 3 spsk. citronsaft
- 3 dl. havremælk
- 1/2 dl. neutral olie
- 1 banan, moden
- 300g. hvedemel
- 3 tsk. bagepulver
- 2 tsk. vaniljesukker
- Glasur:
- 2-3 dl. flormelis
- 3 spsk. citronsaft
Sådan gør du:
Citronkage: Forvarm ovnen til 175ºC almindelig ovn.
I en stor skål blandes sukker, smeltet smør, revet citronskal og citronsaft sammen. Pisk det godt sammen med en elpisker.
Tilsæt havremælk, neutral olie og 1 most banan. Pisk det godt sammen, så der ikke er klumper.
Si mel, bagepulver og vaniljesukker ned i skålen også. Rør det sammen med et piskeris. Beklæd en brødform med bagepapir (min brødform måler ca. 28x12 cm), og fordel dejen godt nede i formen.
Bag kagen i 1 times tid - men hold øje med den efter 45 min. Den skal være flot gylden på toppen. Brug evt. et lille træspyd eller bagenål, stik ned i midten af kagen, og tjek at der ikke hænger dej fast. Vigtigt: Afkøl kagen helt, før du kommer glasur på.
Glasur: I en skål blandes flormelis og citronsaft. Tilsæt evt. en meget lille nip vand, hvis du synes. Rør det godt sammen. Glasuren skal være MEGET tyk. Så tyk at den kan være svær at røre rundt i (ellers vil den falde ned af siderne, og ikke hænge fast på citronkagen).
Når kagen er afkølet, så hældes glasuren på kagen. Fordel den godt hen over citronbrødet. Drys evt. med lidt citronskal på toppen af kagen, og skær kagen i skiver og server med det samme.
Opskrift på citronkage uden æg.
Selvom opskriften er en citronkage uden æg, så er resultatet virkelig svampet. For kombinationen af en banan, smeltet smør, lidt neutral olie og bagepulver får virkelig dejen til at hæve og blive fugtig i midten. Helt ligesom en klassiske citronkage/citronmåne skal smage!
Bland alle ingredienserne til dejen i en skål som herunder ↓
Du kan enten bage kagen i en firkantet form, rund form eller en brødform beklædt med bagepapir (ligesom jeg gjorde).
Lav den lyse citronglasur imens kagen bager og kom udover den afkølede kage til sidst.
NB: Her er det vigtigt at glasuren er meget tyk, og din kage er helt afkølet. Ellers vil glasuren flyde af kagen.
Citronkage med citronglasur.
Min opskrift på glasur er lavet med citronsaft og flormelis. Det synes jeg giver den bedste smag og dufter skønt af lækker citron. For selvom kagen i forvejen er lavet med citron, så bliver det kun bedre at glasuren også har lidt kant.
Men hvis du ikke bryder dig om citronsmagen og hellere vil lave en mildere udgave.. Så kan du sagtens nøjes med citron i selve kagen – og lave glasuren med flormelis + vand. Uanset om du bruger citronsaft eller vand, så er det bare vigtigt, at glasuren er meget tyk.
Jeg blev selv inspireret til at lave citronkage, efter jeg lavede den her veganske drømmekage opskrift. For det er super nemt at lave mange af de klassiske kager, selvom man ikke bruger æg. Det kan fx være tilfældet, at du står og mangler æg i køleskabet (eller du/dine gæster ikke kan tåle æg). Så er opskriften virkelig ideel at lave.
Jeg håber, at du kunne blive inspireret til at lave citronkage her op til påsken. Mit næste projekt her over foråret, det bliver klart en lækker gulerodskage.. (for jeg elsker virkelig gulerodskage!!).
Der står ikke hvor mange grader den skal bages på?
Hej Susan! Tak for at skrive!
Den skal bages på i en forvarmet ovn på 175ºC almindelig ovn. Og så cirka 45 min – 1 time.
Jeg har tilføjet det nu!
Bedste hilsner ☀️
Hej Michala.
Tror du at man kan erstatte noget af hvedemelet med mandelmel, og i så fald hvor meget ville du turde gå med?
Hej Henriette
Ja, det tror jeg umiddelbart godt! Vil dog være lidt bange for, om kagen smuldrer mere. Men prøv med 1/3 – 1/2 af hvedemel.
Jeg har ikke prøvet det selv, men skriv endelig hvis det lykkedes!
Bedste hilsner ☀️
hejsa smager kagen ligesom den orginale citromåne man kan købe. Eller er den mindre kraftig i smagen. Vil nemlig gerne have den smager meget af citron
Hej Gabriella
Jeg synes, at den smager skønt af kraftig af citron. Jeg elsker nemlig selv citron. Tricket er at glasuren skal smage MEGET af citron, hvor kagen måske gerne må smage lidt mindre. Så smag gerne glasuren til undervejs, så den passer til dine smagsløg. Du kan nemt tilsætte mere saft eller skal, hvis du synes!
Håber ellers at kagen smager!
Bedste hilsner ☀️
Hej Michala. 😊
Min farmor og jeg prøvede at bage denne lækre kage hele familien var vilde med den, og det er klart en vi skal bage igen.😃 -kh Celina
3 dl. flormelis? Mener du mon 3 spsk.?
Hej Kim
Tak for dine skarpe øjne, jeg har lige rettet til i opskriften 😉
Der skal stå 2 dl. Der skal nemlig mere flormelis i, end man tror, for at den bliver tyk og kan smøres på kagen.
Men man kan også sagtens nøjes med mindre eller helt undlade glasuren på toppen, og nyde kagen som den er!
Bedste hilsner
Hej! Kan man mon tilføje birkes uden at miste konsistensen?
Hej Michala
Jeg tænker på om man mon kan bytte Bananen ud med æblemos, da jeg synes at banan har det med at smage mere igennem. Vil du mene at man kan det?
BH Maria
Hej Maria,
Beklager sent svar – men ja, tror godt du kan skifte ud med æblemos – har dog ikke selv prøvet det.
vh 😍
Fantastisk kage !!
Ikke sidste gang jeg prøver den 🤩
Jeg tilsætte en spsk blå birkes til dejen.
Kan bestemt anbefales 👍
Så dejligt at høre! Tak for at dele 😍 Og super lækkert med blå birkes!
Bedste hilsner