fbpx

Rawkage – vegansk og glutenfri

Skøn og lækker vegansk og glutenfri rawkage. Med nøddebund, tyk chokolademousse, flødeskum – og pyntet med bær og pynt på toppen.

Perfekt kageopskrift til fødselsdag, da kagen kan laves dagen inden servering.

opskrift på vegansk og glutenfri rawkage med cashewnødder

Sidste weekend lavede jeg den her lækre fødselsdagskage. Jeg har længe eksperimentet med en opskrift på rawkage som både var glutenfri, mælkefri og uden tilsat raffineret sukker. Og da jeg havde fødselsdag her i slutning af november, så fik jeg endelig en anledning til at færdiggøre mit rawkage-projekt.

Og det blev altså til denne lækre kage – helt fri for mælk, æg, gluten og tilsat raffineret sukker – til alle som måtte savne en kageopskrift som denne! 🌸

Rawkage bestående af 3 lag:

  1. Nøddebund: Den nederste bund er lavet af dadler, valnødder, peanut butter og salt. En skøn og crunchy nøddebund.
  2. Mousse: Kagens midterste del består af en tyk, cremet chokolademousse lavet på cashew nødder (som har været sat i blød i min. 10-12 timer).
  3. Flødeskum + pynt: Øverste del af kagen er lavet af flødeskum (vegansk sojafløde), citronskal, vanilje og flormelis – og toppet med friske bær, chokoladekringler og frysetørret hindbær.

Vigtigt: Cashewnødderne skal ligge i blød i vand 10-12 timer, inden kages laves. Læg cashewnødderne i en skål dækket til med vand dagen inden, så nødderne er klar, når moussen skal laves.

Sæt gerne god tid af til at lave kagen – arbejdstid minimum 2 timer. Kagen passer til en springform på cirka 22-24 cm. i diameter.

Rawkage opskrift.

Antal: 10-12 personer
Forberedelse: 1 time Tilberedning: 1 time

Lækker og nem rawkage opskrift med nødder, dadler, mousse og flødeskum. En sundere kage uden sukker – vegansk og glutenfri.

Ingredienser:

  • Bund:
  • 150g. valnødder
  • 200g. dadler
  • 4 spsk. peanut butter
  • Salt
  • Mousse:
  • 400g. cashews
  • 4 spsk. kakaopulver
  • 1,5 dl. sirup (lys sirup, ahorn, agave eller dadelsirup)
  • 400 ml. kokosmælk
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 spsk. kokosolie
  • 200g. mørk chokolade
  • Toppen:
  • 200 ml. sojafløde
  • citronskal fra 1/1 citron
  • 2 tsk. vaniljesukker eller vaniljepulver
  • 2-3 spsk. flormelis
  • Friske bær, fx hindbær, brombær, blåbær eller jordbær
  • Frysetørret hindbær og chokoladekringler

Sådan gør du:

1

Inden du går i gang: Cashewnødderne skal lægges i blød dagen/aftenen inden. Hæld dem i en skål og dæk dem til med vand. Lad dem stå minimum 10-12 timer, så de er helt møre og bløde.

2

Bund: I en blender eller minihakker tilsættes de bløde dadler (uden sten), valnødder, peanut butter og lidt salt. Blend det til en ensartet og sammenhængende masse. Tilsæt evt. 1-2 spsk. vand så massen bliver fugtig og lind (se billeder nedenfor).

3

Fordel nøddebunden i en smurt form. Jeg bruger en rund form, men du kan bruge lige den form, som du ønsker. Pres nøddebunden godt ned over det hele. Det er vigtigt, at bunden er presset helt ud til kanterne, for at få et flot snit på kagen. Sæt på køl i mens moussen laves.

4

Mousse: Hæld vandet fra cashewnødderne (efter de har været i blød min. 10-12 timer). Hæld cashewnødderne i en blender sammen med kakaopulver og sirup. Blend kort til fugtig og klumpet masse. Tilsæt kokosmælk og blend massen igen.

5

Smelt 200g. chokolade i mikroovnen eller over et vandbad sammen med kokosolie. Hæld den smeltede chokolade med op i blenderen og blend igen.

6

Tilsæt vaniljesukker og et drys salt. Bliv ved med at blende til du har en helt cremet, ensartet og blank mousse. Smag til med salt og evt. sirup.

7

Hæld moussen ovenpå dadelbunden i formen og sæt kagen i køleskab i min. 2 timer (eller natten over). Kan også sættes i fryseren.

8

Flødeskum: I en skål piskes sojafløden til flødeskum. Tilsæt revet citronskal og vanilje. Hæld flormelis i lidt efter lidt, mens der piskes. Smag til og tilsæt evt. ekstra citronskal for ekstra syre eller flormelis for ekstra sødme. Sæt flødeskummen på køl indtil servering.

9

Servering: Fordel flødeskummen på toppen af kagen. Pynt med friske bær, chokoladekringler og frysetørret hindbær.

Ingredienser til hjemmelavet rawkage.

Nøddebund: Start med at blende alle ingredienserne til nøddebunden i en blender eller minihakker. Jeg bruger en minihakker og blender det lidt af gangen til en lind masse. Tilsæt gerne lidt vand, så massen bliver ekstra sammenhængende ↓

dadel bund med peanut butter og valnødder

Fordel nøddebunden i en smurt form. Jeg bruger en rund form, men du kan bruge lige den form, som du ønsker. Pres nøddebunden godt ned over det hele. Det er vigtigt, at bunden er presset helt ud til kanterne, for at kagen får et lige og flot snit, når man skærer i kagen ↓

Sæt nøddebunden i køleskab og lav moussen imens.

dadel bund med nødder til raw kage

Midterste lag – mousse: For at lave kagens mousse, tilsætter jeg de bløde og møre cashewnødder (sat i blød i vand natten over), sirup og kakao i en blender. Herefter tilsætter jeg også 1 dåse kokosmælk og blender til cashewnødderne er helt fine og ensartede (der må ikke være klumper i moussen).

Smelt chokoladen sammen med kokosolie og hæld det direkte op i blenderen. Blend det hele samlet til en cremet og lækker mousse, som smages til med salt ↓

chokolade mousse med cashews

Chokolade mousse af cashewnødder.

Herefter hældes den cremede, lækre og tykke mousse udover nøddebunden. Som du kan se, er min mousse tyk og ensartet. Små korn fra cashewnødderne vil forekomme. Men hvor cremet din mousse bliver afhænger lidt af din blender og hvor god den er 😉

Klumper: Det er vigtigt for resultatet, at der ikke er klumper fra cashewnødderne. Hvis du oplever klumper i din mousse, så blend i 30-60 sek ekstra til moussen er helt ensartet.

cashew mousse til sund glutenfri kage

Husk også at smage til med salt. Man skal ikke være bange for, at tilsætte et drys salt til moussen. Salten fremmer nemlig smagen af chokolade og giver kagen en fantastisk smagsoplevelse sammen med nøddebunden og de friske bær.

Sæt kagen i køleskab i minimum 2 timer (gerne mere) eller i fryseren i 1/2 – 1 time, indtil kagen har sat sig.

mørk chokolade mousse til vegansk og glutenfri kageopskrift

Opskrift på glutenfri og vegansk rawkage.

Inden kagen serveres pisker jeg flødeskum og smager til med citronskal, flormelis og vaniljesukker. Fordel flødeskummen på kagen og pynt med lækre friske bær (her kan du nemt bruge bær efter sæsonen).

Jeg pyntede også kagen med frysetørret hindbær og kringler af mørk chokolade ↓

raw kage med flødeskum bær og mousse vegansk kageopskrift
min bedste opskrift på raw kage og vegansk fødselsdagskage

Kan kages laves dagen før?
Ja, den her rawkage er en virkelig god kage at servere som en fødselsdagskage eller andre begivenheder, da kagen nemt kan laves aftenen inden og stå klar i køleskabet. Så mindsker man en masse arbejdstid i køkkenet på dagen og kan bruge tid med sine gæster i stedet.

Jeg vil dog anbefale, at vente med at lave flødeskummen og pynte med bær, før lige inden kagen skal serveres. Så er kagen mest frisk og ser flottest ud.

opskrift på vegansk og glutenfri rawkage med cashewnødder

Jeg håber, at du kan bruge min opskrift på den her raw fødselsdagskage. Skriv endelig i en kommentar nedenunder, hvis du har nogle spørgsmål til ingredienser eller fremgangsmåde. Rigtig god fornøjelse ❤️

Kunne du lide opskriften? Giv rawkagen stjerner her ↓
5/5 (1 Review)

2 thoughts on “Rawkage – vegansk og glutenfri”

  1. Hvordan er den sukkerfri med både vaniljesukker, mørk chokolade og piskbar sojafløde i?

    1. Hej Nadja,
      Tak for din kommentar, jeg retter lige til, så det er mere tydeligt, hvad jeg mener her. 😉
      Bedste hilsner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top