Hjemmelavede granola crumble barer ala müslibar med jordbær. En lækker bar med jordbærsmag, valnødder og havregryn. Og pyntet med hvid glasur.
Opskriften er glutenfri og vegansk.
Mens den danske jordbærsæson er her lidt endnu, så ville jeg fejre det med de her lækre granola müslibarer med jordbærsmag 🍓
De er nemme, sommerlige og hjemmelavede. De her jordbær granola barer består af 3 lag. Nederste lag af sprød og fast bund som består af valnødder, havregryn, havremel, plantesmør, lidt sirup, vanilje og salt. Herefter laget med jordbær som består af 300g. friske jordbær, lidt citron og vanilje. Og det øverste lag som faktisk er 2 dl. af lag 1 drysset som en crumble henover. Og til sidst (for ikke at glemme), den lækre tykke glasur på toppen. Mums, mums, mums.
Sunde jordbær müslibarer:
Hjemmelavede barer er ofte sundere end mange af de muslibarer, som man køber i forretningerne. Den her opskrift er vegansk, glutenfri og sukkerfri – hvilket betyder, at der er ingen tilsat sukker i. Dog er de fyldt med naturligt frugtsukker (fra jordbær) + lidt ahorn sirup til at give ekstra sødme og plantesmør for at samle dejen.
- Ahorn sirup – For at søde granola basen, så har jeg brugt lidt ahorn sirup. Men her kan du bruge alle slags sirup. Du kan også sagtens undlade det eller bruge peanut butter, lidt mandelsmør, dadelsirup, sukkerfri sødemidler eller andre alternativer.
- Plantesmør – Smør er med til at gøre dejen “crumble agtig” og fugtig. Her bruger jeg plantesmør, men alt slags smør fungerer. Du kan også erstatte med peanut butter eller smeltet kokosolie.
Müslibar med jordbær.
Hjemmelavede, nemme og sunde müslibar med jordbær smag. En lækker muslibar ala jordbærbar med crumble på toppen.
Ingredienser:
- Crumble bund:
- 2 dl. valnødder
- 2 dl. havremel
- 2 tsk. vaniljesukker eller vaniljepulver
- 1 tsk. salt
- 100g. plantesmør
- 1/2 dl. ahorn sirup
- 4 dl. havregryn
- Jordbær:
- 300g. friske jordbær
- 1 spsk. citronsaft
- 1 tsk. majsstivelse
- 2 tsk. vaniljesukker eller vaniljepulver
- Til servering:
- Flormelis + vand
Sådan gør du:
Crumble bund: Forvarm ovnen til 180ºC grader almindelig varme.
Hvis ikke du allerede har havremel på lager, så tilsæt 2 dl havregryn i en minihakker eller blender og blend det til havremel. Sæt det til side.
Tilsæt valnødder i blenderen og blend det kort til valnødderne er finthakket, men stadig har struktur.
I en stor skål tilsættes nu alle de tørre ingredienser til crumble dejen (undtagen havregryn). Dvs. finthakkede valnødder, havremel, vaniljesukker og salt. Hak smørret i små tern og kom op i skålen sammen med ahorn sirup. Ælt det sammen med hænderne eller i en røremaskine. Tilsæt 4 dl. havregryn lidt efter lidt. Rør dejen godt sammen til den er fugtig og sammenhængende.
Gem nu 2 dl af crumble dejen i en skål for sig (det skal bruges til øverste lag). Resten af dejen presses ned i en bageform beklædt med bagepapir. Pres godt ned over det hele til du har en tykt og jævnt lag. Min form måler 20 x 20 cm. Bages i cirka 15 minutter til toppen er let gylden.
Jordbær: I mens laves laget med jordbær. Skyl og skær jordbær i bittesmå tern, som hældes i en gryde med vanilje og citronsaft. Varmes op under omrøring. Tilsæt majsstivelse (opløst med en lille sjat vand). Varm op under middel varme i 10 min med omrøring indimellem.
Når crumble bunden er bagt, så hældes det varme jordbær lag udover, så det dækker et jævnt lag. Drys med de sidste 2 dl af crumble dejen udover.
Bag igen i cirka 30 minutter indtil toppen er let gylden. Lad herefter køle af på køkkenbordet i 30-60 minutter.
Skær kagen ud i mundrette barer (du kan også sætte den i fryseren et par timer, så er den nemmere at skære ud).
Servering: Bland lidt flormelis med vand til en tyk og ensartet glasur, som hældes henover barerne. Kan nydes både varme og kolde.
Müslibar med jordbær – sådan gør du ↓
Her er nogle af ingredienserne. Friske danske jordbær i sæson, valnødder, havremel, vanilje, lidt citron og ahorn sirup (og lidt flere ingredienser udover det).
Sådan laver du havremel:
Har du ikke havremel på hylderne, så kan du (ligesom jeg) lave dit eget på 2 sekunder. Hæld lidt havregryn (glutenfri hvis nødvendigt) i en blender eller minihakker og blend til du får helt fint og ensartet mel.
Lag 1 – bunden: Her er bunden til müslibarerne. En tynd/medium tyk bund, som bages i ovnen i cirka 15 min. ↓
Lag 2 – jordbær: Her er laget med jordbær. Hak jordbær i bittesmå tern. Hæld det i en gryde med vanilje og citronsaft. Varm op under omrøring. Tilsæt majsstivelse (opløst med en lille sjat vand). Lad stå under middel varme i 8-10 min med lidt omrøring indimellem.
Hæld det varme jordbær lag udover den bagte granola bund, så det dækker et jævnt lag.
Lag 3 – crumble toppen: Til sidst tilsættes de 2 dl. crumble fra lag 1. Drys det over jordbær laget med fingrene, så det får en lidt ujævn og crumble-agtig struktur.
Og så skal barerne bages igen i 30-35 minutter ↓ Billedet til højre viser hvordan barerne ser ud efter bagning.
Glutenfri, veganske og sukkerfri jordbær barer.
Når barerne er kølet lidt af, så skærer jeg dem ud i kvadratiske stykker. Og til sidst topper jeg dem med glasur. Du kan sagtens spise dem helt som de her, men jeg elsker glasur og synes det er lækkert, når de bliver lidt ekstra snaskede.
Hvis du vil have alternativer til glasur på toppen, så kan du også drysse barerne med kokosflager, hvid chokolade eller mørk chokolade.
Friske eller frosne jordbær?
Opskriften kan i princippet laves med alle slags bær og frugter. Dog har jeg ikke afprøvet opskriften med jordbær fra frost. Hvis du bruger dem, så vil jeg anbefale at tilsætte en ekstra tsk. majsstivelse ved opvarmning, da der gemmer sig meget væske i frosne bær.
Tip: Har du ikke jordbær, så kan hindbær, blåbær, brombær, rabarber, fersken, blommer eller andet frugt også bruges! Fremgangsmåden er helt den samme.
Andre typer af nødder:
Hvis ikke du er til valnødder, så kan de sagtens udskiftes med andre slags. Fx pekannødder, mandler, hasselnødder eller cashew nødder er mindst lige så lækkert.
Jeg håber, at du vil afprøve opskriften på de her lækre jordbær granola barer. Hvis du skipper glasuren på toppen, så kan de nemt serveres både til brunch og morgenmad.. Eller du kan have dem med i tasken til at stille den lille sult i løbet af dagen.