Min opskrift på simpel græskarsalat med kogt quinoa, palmekål, appelsin, æbler, valnødder og dressing til hele efteråret og vinteren.
Nem og skøn efterårssalat til frokost, tilbehør eller aftensmad.
Det er nok ikke altid, at man forbinder efteråret eller vinterperioden med salater, da sæsonen ofte kalder på gryderetter, supper og andre simreretter. Men den her græskarsalat med bagt græskar bør virkelig også få en plads på ugens madplan.
Salaten kan fint serveres som tilbehør sammen med andre retter til 3-4 personer – eller som hovedmåltid til 2 personer (måske inkl. lidt brød til servering).
Tips: Opskriften er super god at lave både som tilbehør til andre retter, til aftensmad eller til frokost, hvis du har en rest hokkaido græskar i køleskabet. Salaten kan også laves i en stor portion, så man har nem frokost eller aftensmad til hele ugen. Græskar kan også skiftes ud med butternut squash eller søde kartofler.
Græskarsalat opskrift.
Efterårs opskrift på græskarsalat med palmekål, quinoa, valnødder, æbler og appelsin. Efterårssalat til frokost og aftensmad.
Ingredienser:
- Salat:
- 100g. lys quinoa
- 400g. græskar (cirka 1/2 - 2/3 hokkaido græskar)
- 100g. palmekål (eller grønkål)
- 1 æble
- 1 appelsin
- 1 håndfuld valnødder
- Lidt olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
- Dressing:
- 2 spsk. neutral yoghurt eller creme fraiche
- 1 tsk. stærk sennep
- 1 spsk. sirup
- Saft og skal fra 1 appelsin
- Friskkværnet peber
Sådan gør du:
Græskar: Forvarm ovnen til 180ºC almindelig ovn. Skær græskar i tern (bestem selv om du vil beholde skrællen på), og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med olie, salt og peber. Bages i cirka 20 minutter til græskarternene er flot gyldne og møre.
Skyl quinoa grundigt og kog som anvist på pakken.
Dressing: I en skål blandes neutral yoghurt eller creme fraiche, sennep, sirup, skallen fra 1 appelsin og saften fra 1/2 appelsin. Vend det godt sammen, drys med friskkværnet peber og smag dressingen til. Sæt dressingen i køleskabet indtil servering.
Skær palmekål, æble og appelsin i små mundrette stykker.
I en stor skål anrettes palmekålen i bunden med kogt hvid quinoa, de ovnbagte græskarstykker, æble, appelsin og valnødder. Serveres med den hjemmerørte dressing og evt. et par skiver ristet brød eller som tilbehør til andre retter.
Efterårsalat med græskar, appelsin, palmekål og quinoa.
Salaten er for mig en ægte efterårssalat med alle de lækre efterårsrige grøntsager. Jeg valgte at fylde salaten med lys quinoa, finthakket palmekål, æbler, græskar, appelsin og valnødder. Men har du andre lækre efterårsrige grøntsager, så kan de sagtens komme med i salaten.
Skær græskar i tern og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. ↓
Med eller uden skræl?
Jeg valgte at skære skrællen fra i min hokkaido græskar salat, men du kan bruge græskaren både med og uden skræl. Skrællen er både proteinrig, har fibre og er kalorielet. Så man kan sagtens spise græskarskrællen!
Det gælder desuden både, når du bruger græskar i hjemmelavet hokkaido suppe, i gryderetter, som puré eller andre græskaropskrifter.
Salaten kan også laves med finthakket spinat, stegte rosenkål, spidskål eller rødkål. Quinoa kan sagtens skiftes ud med alt lige fra bulgur, perlebyg, rød quinoa, linser eller lækre pastatyper.