fbpx

Sund mac and cheese – budgetvenlig, vegansk og glutenfri

Super mættende, proteinrig og sund mac and cheese opskrift, som både er vegansk og glutenfri. Lavet med butterbeans, kartofler og broccoli.

En sund og grøn opskrift til hele familien. Klar på ca. 40 min.

sund mac and cheese opskrift glutenfri

Der er virkelig meget godt at sige, om den her opskrift på nem og sund mac and cheese. Den er fyldt med proteiner, skjulte bælgfrugter og grøntsager, den er både vegansk, nøddefri og glutenfri, den er børnevenlig, meget budgetvenlig at lave – og så smager den hammer godt (hvis jeg selv må sige det).

Mange glutenfri/veganske udgaver af mac and cheese er ofte lavet på cashewnødder, hvilket gør den ret dyr at lave. Men butterbeans er en del billigere end cashewnødder – fyldt med både proteiner og fibre.

Mine bedste tips til sund mac and cheese:

  • Macaroni pasta – For en sundere udgave så vælg gerne glutenfri fuldkornspasta fremfor den lyse version. Hvis ikke du kan finde fuldkorns-macaroni, så kan andre typer af pasta også sagtens bruges!
  • Butterbeans – Bælgfrugter er fyldt med proteiner og fantastiske at “gemme” i en macaroni sovs som denne. Butterbeans er (som navnet antyder) meget smør-agtige og bløde i konsistensen – og derfor perfekte at blende. Men du kan også sagtens bruge hvide bønner.
  • Hvidløg – Jeg tilsatte 3 fed hvidløg til grøntsagssaucen. Men hvis du ikke er til hvidløg, så kan du sagtens nøjes med 1-2 fed.
  • Gærflager – Giver en ekstra oste/nøddeagtig smag. Dette kan sagtens udelades eller erstattes med parmesan.
  • Broccoli – Jeg tilsatte 100g. broccoli buketter inden fadet kom i ovnen for lidt ekstra grønt. Men broccoli kan sagtens undlades eller erstattes med blomkål, grønkål eller spinat.
  • Parmesan/Rasp – Parmesan eller rasp er perfekt på toppen inden bagning. Du kan både bruge almindelig parmesan eller revet ost (eller vegansk ost/parmesan og rasp for en vegansk version).

Sund mac and cheese

Antal: 4 personer
Forberedelse: 20 min. Tilberedning: 15 min.

Min bedste opskrift på sund mac and cheese. Nem, sund, vegansk, glutenfri mac and cheese med grøntsager, proteiner og fuldkorn.

Ingredienser:

  • 250g. fuldkornspasta, macaroni eller små pastaskaller
  • 200g. kartofler
  • 1 dåse butterbeans, kogte 230g.
  • 3 spsk. gærflager
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • Saft fra 1/2 citron
  • 2 dl. havremælk eller anden plantemælk
  • 2-3 dl. vand
  • 100g. broccoli
  • 1 dl. vegansk parmesan eller rasp
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

1

Forvarm ovnen til 180°C varmluft.

2

Kog pastaen som anvist på pakken (cirka i 8-10 minutter). Hæld vandet fra og køl af efter kogning.

3

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem for sig i cirka 10-12 minutter til de er helt møre.

4

Hak løg og hvidløg. I en blender tilsættes de kogte kartofler, kogte butterbeans (drænet for vand), gærflager, finthakket løg + hvidløg. Tilsæt saften fra 1/2 citron og drys godt med salt og peber.

5

Til sidst tilsættes 2 dl. plantemælk og 1 dl. vand. Blend alle ingredienserne sammen og tilsæt de sidste 2 dl vand undervejs. Blend til konsistensen er en tyk, cremet og ensartet lys sauce. Smag til og tilsæt mere salt, peber eller citron hvis nødvendigt (du kan også tilsætte chili eller stærkere krydderier, hvis du synes)

6

Smør et ovnfast fad med lidt fedtstof. Hæld den kogte pasta i fadet efterfulgt af den cremede lyse sauce henover. Fordel små buketter af broccoli i fadet og drys med parmesan (eller rasp) på toppen.

7

Bages i 15-20 minutter til toppen er let gylden.

Ingredienser til mac and cheese:

Her er nogle af ingredienserne, som du skal bruge til opskriften. Som tidligere nævnt bruger jeg fuldkornspasta (selvom de ser ret lyse ud på nedenstående billede), kartofler, hvide bønner (butter beans), broccoli, citron, gærflager, løg og hvidløg.

ingredienser til sund og lækker mac and cheese

Familievenlige aftensmad: Opskriften her er oplagt til madplanen, hvis du vil have noget nemt, budgetvenligt og som hele familien kan lide. Selve mac’n’cheese saucen er super børnevenlig, da der kun er brugt salt og peber som krydderier – og hvidløg selvfølgelig. Her kan man sagtens nøjes med 2 fed fremfor 3 fed hvidløg, hvis man synes.

Spicy krydderier: Hvis du vil lave en mere spicy version, så er lidt chili eller røget paprika også oplagt til saucen.

Nedenfor har jeg lavet den tykke sauce klar. Lavet af kogte kartofler, butterbeans, gærflager, løg, hvidløg, citron og havremælk. Det kræver en god blender, for at du får en helt cremet og ensartet sauce uden klumper.

mac and cheese grøntsags sauce

Hæld saucen udover den kogte pasta, tilsæt broccoli buketter og drys med revet parmesan, salt og peber på toppen. Og så skal den have cirka 15-20 minutter i ovnen til toppen er let gylden.

sund glutenfri mad and cheese klar til ovnen

Glutenfri mac and cheese:

Min opskrift er en glutenfri mac and cheese, da jeg har valgt den pasta som er glutenfri. Herudover så erstatter hjemmelavede og sunde grøntsags sauce, den opbagte mac and cheese sauce, som man normalt ville bruge.

sund vegansk glutenfri mac and cheese

Macaroni pasta: Det kan være svært at finde glutenfri macaroni i mange af de lokale dagligvarebutikker. Så derfor vil jeg anbefale, at du bare benytter en anden pastatype. For små glutenfri pastaskaller, pastaskruer eller andet, smager mindst lidt så lækkert i en mac and cheese!

Jeg brugte selv små fuldkorns pastaskaller / konkylier – og det fungerede super godt, selvom de er lidt større en klassiske macaroni.

sund mac and cheese opskrift glutenfri

Hvis du vil have inspiration til andre mac and cheese opskrifter fra mine side, så kan jeg også anbefale denne klassiske veganske mac and cheese – eller denne efterårsagtige mac and cheese med græskarsauce. En opskrift som jeg glæder mig til at lave snart, med alle de lækre hokkaidogræskar i sæson!

sund mac and cheese med grøntsager

Jeg håber, at du kunne bruge opskriften! Skriv som sagt altid nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål til opskriften eller fremgangsmåden!

Giv opskriften på glutenfri mac and cheese stjerner her

5/5 (2 Reviews)

8 thoughts on “Sund mac and cheese – budgetvenlig, vegansk og glutenfri”

  1. Emma Holm-Olesen

    Ser lækkert og nemt ud! 😍

    Hvor længe vil du vurdere at retten kan holde sig i køleskabet? Kan den eventuelt fryses?

    På forhånd, tak ✨

    1. Hej Emma,
      Tusinde tak 😍 I køleskab vil jeg mene 3-4 dage.
      Jeg tror godt, at den kan fryses. Men her vil jeg lige tilsætte lidt mælk eller andet væske, når den skal genopvarmes. Så du får den cremede og bløde konsistens. 🌟
      Bedste hilsner!

      1. Emma Holm-Olesen

        Dejligt! Tusinde tak. Jeg glæder mig til at prøve opskriften 🫶🏻🥰

    1. Hej Louise
      Tusinde tak for din søde hilsen! Det er også en af mine go-to retter!
      Rigtig godt nytår herfra! 🎊😍

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top