Havregrød med karamel og æble, en virkelig saltet og lækker opskrift! Jeg brugte sæson æbler fra haven, men du kan også bruge pærer, nektariner, appelsin – alt efter årstiden.
En af mine yndlingsopskrifter til kolde efterårsdage er denne lune havregrød med karamel. Eller, “karamel” er måske så meget sagt. Det er faktisk en blanding af peanut butter og ahornsirup – som får en lækker smag af karamel. Herudover friskhakkede æbler, mandler og drysset med kanel. En absolut yndlings morgenmad.
Du kan nemt selv variere tilbehøret til grøden. Fx kan både granola, banan, bær eller kompot bruges. Og jo mere topping – gør kun grøden endnu bedre!
Jeg laver altid min havregrød i en gryde, da jeg selv synes, at det er lettest at arbejde med. Men havregrød i mikrobølgeovn kan være lettest og mest bekvemt for mange, og så bruger du endelig det.
Tip til sauce: Hvis du ønsker en ægte karamelsauce, så kan en kogt dåse kondenseret mælk give en lækker karamelsauce. Men den hjemmelavede blanding her (med peanut butter og ahornsirup) er virkelig en god og nem måde at lave det på. Husk endelig at drysse med lidt havsalt til sidst.
Opskrift på havregrød.
Den bedste havregrød med karamel og friske æbler til morgenmad. Sund og lækker opskrift med luksus topping og mandler.
Ingredienser:
- 2 dl. Havregryn
- 4 dl. Havremælk
- 2 tsk. Kanel
- 2 spsk. Peanut butter
- 3 spsk. Ahornsirup
- Drys med salt
Sådan gør du:
Havregrød: Mix havregryn, kanel og havremælk sammen i en gryde og varm op under lav/middel varme.
Peanut butter sauce: Hæld peanut butter og ahornsirup en mindre gryde og rør rundt under lav varme. (Du kan evt. også varme forsigtigt i mikrobølgeovnen - rør undervejs). Smag til med salt.
Server den varme havregrød med den lune "karamel sauce" på toppen, sammen med hakkede mandler og friskrevet æble.
Er havregrød sundt?
Det er ikke for sjov, at havregrød har eksisteret i så mange år.. Og det har altid været en sund morgenmadspise. Selvom der kan være relativt mange kalorier i havregrød, hvis man tilsætter sukker og plantemælk (frem for vand) og den hjemmelavede karamelsauce – så hører havregrød stadig under en af de sundere måltider. Havregryn er nemlig proppet med kostfibre, proteiner, vitaminer, mineraler og de gode kulhydrater. Og så sætter en omgang havregrød fra morgenstuden virkelig gang i fordøjelsen. Jeg bruger altid grovvalsede havregryn, som desuden sikrer, at du holder dig mæt i mange timer. De tager nemlig længere tid for kroppen at fordøje end fx finvalsede havregryn.
Grød lavet på havremælk:
Min opskrift er lavet med havremælk, da det er en vegansk opskrift – altså uden animalske produkter. Herudover skal det lige siges, at havregrød lavet på mandelmælk eller havremælk, er et helt niveau for sig. Hjemme hos mig har havregrød aldrig smagt så godt, som da jeg skiftede de 4 dl. vand ud med 4 dl. havre/mandelmælk. Grøden bliver simpelthen så cremet og lækker. Og også mere end dengang jeg brugte letmælk og minimælk.
Men hvis at du ønsker en sundere version med mindre kalorier, så kan du sagtens skifte mælken ud med 4 dl. vand i stedet eller blande 50/50. Du kan også droppe den hjemmelavede karamel sauce.. Eller pynte grøden med sundere toppings som frø, chia, bær eller andet frugt.
» Prøv også: Lækre pandekager med æble her – eller den her sprøde crumble med sæson æbler perfekt til efteråret.