De her veganske chokoladetrøfler er en drøm. Bløde, fyldige, saltede og den bedste snack / dessert til alle chokolade-elskere.
Lavet med 5 ingredienser: Chokolade, plantesmør, sojafløde, ahorn sirup og salt.
Efter jeg har eksperimenteret en del med dadlkugler, havregrynskugler og andre sundere snacks.. Så har jeg længe tænkt, at jeg da også skulle have en opskrift på de populære, fyldige og franske chokolade trøfler.
Og hold nu op, de er fyldige og lækre! Fyldt med både chokolade indeni og chokolade udenpå.. Nok den bedste snack til alle, der er vilde med chokolade!
Ingredienser du skal bruge:
- Chokolade: Jeg brugte mørk chokolade (smeltechokolade). Her vil jeg nok anbefale en chokolade på 50-70%. Du kan både bruge en plade eller chokoladeknapper. Her kan du også erstatte med mælkechokolade for en ikke-vegansk version.
- Smør: Jeg brugte plantesmør, men alt slags smør kan bruges. Hjælper til at chokoladen bliver mere blød og ikke så stiv og hård at arbejde med.
- Sojafløde: Fløde hører sig til i klassiske chokoladetrøfler. Jeg har brugt sojafløde, så alt slags fløde kan bruges. Fløde kan dog udskiftes med kokosmælk (den tykke og cremede del af en dåse).
- Ahorn sirup: Jeg kan godt lide at tilsætte en anelse sød sirup til den mørke chokolade, da den ofte kan være lidt bitter. Men sirup kan sagtens udelades eller erstattes med lidt vanilje ekstrakt.
- Salt: Salt, salt, salt.. Må ikke udelades. Med den rette mængde fremhæver det smagen er chokolade (bare rolig, det bliver ikke for saltet). Tilsæt et nip af gangen og smag til. Jeg bruger også lidt til at drysse på toppen til sidst.
Chokoladetrøfler opskrift.
Her er min bedste opskrift på chokoladetrøfler til snack. Det er veganske chokoladetrøfler med mørk chokolade og havsalt.
Ingredienser:
- Trøfler:
- 200g. mørk chokolade (50-70%) eller knapper
- 3 spsk. plantesmør eller almindelig smør
- 1 dl. fløde (jeg brugte sojafløde)
- 1 spsk. ahorn sirup
- 1 lille nip salt
- Chokolade pynt:
- 100g. mørk smeltechokolade
- 1 spsk. kokosolie
- Havsalt til at drysse
Sådan gør du:
Trøfler: Start med at smelte chokoladestykkerne (eller knapperne) i en skål over et vandbad. Tilsæt smør og fløde og lad det smelte godt sammen.
Tag skålen af varmen og sæt på køkkenbordet. Tilsæt sirup og salt og vend det hele godt sammen med en ske eller dejskraber.
Vigtigt: Hvis det sker, at din chokolademasse bliver grynet (og skiller), så kan du sagtens redde den. Blend det hurtigt med en stavblender direkte i skålen. Fortsæt med at blende til chokoladen langsomt stivner mere og alt det grynede forsvinder.
Hæld chokolademassen i en lufttæt beholder - her kan du også bruge et lille firkantet ovnfast fad. Brug ikke et fad der er for stort, da der skal være højde nok til, at du kan skrabe chokoladen ud igen med en ske. Sæt låget på beholderen og kom den i køleskabet i 2 timer (eller over natten). Alternativt i fryseren i 30-40 min. Chokoladen skal bare være hård nok til, at du kan rulle massen til kugler.
Rul massen til små kugler cirka 1 spiseske per kugle. Jeg brugte en isske, så er det nemt at "scoope" massen ud. Rul kuglerne med hænderne til ensartede runde bolde og placer dem på en tallerken eller en lille plade beklædt med bagepapir. Sæt dem tilbage i køleskabet eller i fryseren imens chokoladen laves.
Chokolade pynt: Smelt den mørke chokolade + kokosolie i et vandbad eller i mikrobølgeovnen (med 30 sek. intervaller, hvor der røres indimellem). Hæld chokoladen i et højt glas eller skål, så du nemt kan dyppe kuglerne i med en pind eller gaffel og så de bliver dækket til over det hele. Læg dem tilbage på bagepapiret og drys med lidt salt på toppen, inden chokoladen smelter. Forsæt sådan med alle trøflerne og sæt dem tilbage i køleskabet eller fryseren i 10-15 min.
Nyd chokoladetrøflerne når chokoladen er størknet. Trøflerne skal helst nydes kolde. Velbekomme!
Sådan laves veganske chokoladetrøfler ↓
Start med at smelte chokoladen i en skål over et vandbad. Så er det nemt at styre varmen, plus at man undgår at chokoladen bliver for varm. Tilsæt smør og fløde og lad det smelte godt sammen ↓
Bagefter tages skålen af varmen og sættes på køkkenbordet. Tilsæt sirup og salt og vend det godt sammen. Hæld massen i en lufttæt beholder ↓
Bliver din chokolade grynet?
Vigtigt: Hvis det sker, at din chokolade masse bliver grynet (og skiller), så kan du sagtens nå at redde den. Blend det hurtigt med en stavblender direkte i beholderen. Fortsæt så chokoladen langsomt stivner mere og alt det grynede forsvinder.
Jeg hælder min chokolade masse i en lufttæt beholder. Men her kan du også bruge et lille firkantet ovnfast fad eller et glasfad. Brug ikke et fad der er for stort, da der skal være højde nok til, at du kan skrabe chokoladen ud igen med en ske.
Her har min chokolade masse været i fryseren i 20-30 min. Den er blød – men stiv nok til at man kan forme massen med til kugler med en isske.
Placer chokolade-kuglerne på en tallerken eller bageplade beklædt med bagepapir. Brug gerne en flad plade (eller tallerken), som kan være i din fryser. Rul dem til ensartede og runde kugler. Det kan godt svine lidt og er nemmere, hvis kuglerne er kolde.
Og til sidst skal de dyppes i smeltet chokolade + salt på toppen. Så skal de køles ned igen, så chokoladen størkner – og SÅ er de klar til servering.
Tip: Jeg bruger lidt kokosolie sammen med den mørke chokolade til toppen. Det gør den smeltede chokolade nemmere at arbejde med og mere flydende – og det er nemmere at dyppe trøflerne i. Men du kan sagtens undvære kokosolie og kun bruge smeltechokolade.
Inspiration og pynt til chokoladetrøflerne.
Det skønne ved sådan nogle trøfler er, at de kan serveres på tusindevis af måder. Jeg tænker også at afprøve chokoladetrøfler med saltkaramel, med hvid chokolade, med rom eller chokoladetrøfler med appelsin. Jeg så også nogle der lavede chokoladetrøfler med Baileys. Og den må også komme på listen!
Her kan man virkelig gå lov at være kreativ og pynt med alt hvad man kan finde i skabene. Jeg pyntede kun med chokolade for et mere simpelt look.. Men jeg har givet inspiration nedenfor til andre lækre toppings:
- Smeltet chokolade – jeg pyntede mine kun med smeltet mørk chokolade for et simpelt look. Plus salt på toppen (det hører sig jo til… ik?)
- Tørrede bær – Fx fine små tørrede hindbær, som man ofte bruger til kager og desserter. Så lækkert og giver trøflerne en flot farve!
- Krymmel – Tivolidrys, chokoladedrys, faverige krymmel osv. Det er lækkert med lidt knas, og her er det kun fantasien der sætter grænser.
- Nødder – Hak lidt mandler, hasselnødder, pistacienødder eller andre gode favoritter og rul trøflerne deri.
- Peanuts – Finthakkede peanuts er også oplagt, da de i forvejen er saltet og er en skøn kombi sammen med den tunge chokolade
- Lakrids – Også oplagt og giver en lækker smag
- Kakao – Mange dækker deres trøfler med kakao. En oplagt og nem mulighed, som smager super skønt. Eksempel her fra the minimalist baker.
Ofte stillede spørgsmål:
- Hvordan opbevares trøfler? Jeg opbevarer mine i en lufttæt beholder i køleskabet. Her kan de nemt holde i op til 2 uger.
- Kan man fryse dem ned? Sagtens! Trøflerne kan både fryses ned som massen (før de rulles), og på den måde kan man nemt lave dejen klar flere uger i forvejen. Men trøflerne kan også fryses ned, når de er lavet færdige. I alt max 2-3 måneder.
- Skal de serveres i stuetemperatur eller kolde? Jeg vil anbefale at de serveres kolde. Sådan synes jeg, at de smager bedst – og du undgår også, at de smelter for meget.
PS – de er i øvrigt skønne at servere til i december måned som julekonfekt sammen med dadelkonfekt med kokos og kanel. Jeg blev selv inspireret til billederne af dygtige
Jeg håber, at du kan bruge opskriften! Skriv endelig hvis du har spørgsmål! ❤️